Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat, luni, că votul pe care moldovenii l-au dat duminică la alegerile parlamentare anticipate aduce Republica Moldova mult mai aproape de Uniunea Europeană.
"Votul de duminică înseamnă o apropiere mai mare pentru că în contextul geopolitic actual este greu să mai reiei vechea teză cu unirea Basarabiei cu România. O integrare a ambelor ţări în Uniunea Europeană ne-ar aduce aproape de acest vis. Ori votul care s-a dat în Republica Moldova cu siguranţă aduce Moldova mult mai aproape de Uniunea Europeană. Faptul că moldovenii - şi am înţeles chiar cei de etnie rusă şi ucraineană - au dat un vot către drumul european înseamnă foarte mult legat de ceea ce au înţeles oamenii de acolo, legat de parcursul corect al unui popor", a declarat, la TVR 1, Bogdan Gheorghiu.
În acest context, ministrul Culturii a subliniat că Institutul Cultural Român de la Chişinău ar trebui să fie mai activ.
"Am avut câteva întâlniri cu mai multe delegaţii din Republica Moldova şi am aflat cu surprindere că doar 10% din cărţile din bibliotecile de acolo sunt în limba română. Ori, poate cu asta ar trebui noi să începem. Avem un ICR la Chişinău care ar trebui activat mult mai bine decât a fost activat până acum. Avem o nouă putere la Chişinău care a ales acest parcurs pro-european. De-a lungul timpului s-au făcut poduri de flori, dar poate ar trebui să facem şi acea autostradă mult discutată şi, sigur, acele magistrale din zona energetică care cu siguranţă ne-ar conecta pe mai multe zone un pic mai pragmatice, nu doar pe cele care ţin de identitatea noastră comună", a adăugat ministrul Bogdan Gheorghiu. AGERPRES/(A - autor: Gabriel Apetrii, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
Citiţi şi:
* Alegeri în Republica Moldova: PAS obţine 63 din cele 101 de mandate ale noului Parlament (portal)
* Alegeri în Republica Moldova: PAS a câştigat peste 85% din voturile din diasporă
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.