Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege noul Parlament, după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu.

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 23:30 Alegeri în Republica Moldova/Rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate: PAS- 46,73%, BECS- 31,33%

 

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintelui Maia Sandu ar fi obţinut cel mai bun scor la alegerile parlamentare anticipate organizate duminică din Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 75% dintre secţiile de votare.

Astfel, în urma numărării voturilor din 1.614 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 46,73% din voturi, depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care au fost susţinuţi de doar 31,33% din electorat.

 

UPDATE ORA 22.08 Alegeri în Republica Moldova: Procesul de vot s-a încheiat la secţiile de votare de pe teritoriul republicii

 

 

Numărul celor care au ajuns la secţiile de votare din ţară este de circa 1.264.800 sau 44,5% din total. Potrivit ultimelor date publicate în timp real de Comisia Electorală Centrală, peste 1.463.000 de alegători au reuşit să-şi exprime dreptul la vot în total, înregistrându-se o rată de participare de 48,16%, faţă de puţin peste 49%, la scrutinul parlamentar din 2019, la aceeaşi oră.

 

UPDATE ORA 21.56 Alegeri în Republica Moldova: PAS ar fi obţinut 55,15% din voturi la alegerile parlamentare anticipate, potrivit unui after poll

 

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, ar obţine peste 50% din voturile alegătorilor la alegerile parlamentare anticipate, potrivit unui after pool realizat de organizaţia nonguvernamentală WatchDog.md şi Institutul de Politici Publice.

Datele sondajului telefonic "Prezentarea rezultatelor prealabile sondajului After Poll 2021" arată că PAS ar obţine 55,15% din voturi, în timp ce Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor ar fi fost votat de doar 24% dintre alegători.

 

UPDATE ORA 19.44  VIDEO Alegeri în Republica Moldova:Maia Sandu face apel către microbişti să voteze înainte de finala Euro 2020

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, duminică seară, un mesaj către microbişti de a vota înainte de a urmări finala Campionatului European de fotbal dintre Italia şi Anglia.

 

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU/AGERPRES FOTO


Într-o postare video pe Facebook, liderul de la Chişinău, a lansat, cu două ore înainte de închiderea secţiilor de votare, un apel către toţi alegătorii pentru a merge la vot.

 

 

UPDATE ORA 19.15  Alegeri în Republica Moldova: 43,4% dintre alegători au votat până la 19.00 la alegerile parlamentare anticipate  

 

Peste 1,3 milioane de alegători, reprezentând 43,4% din totalul populaţiei cu drept de vot, s-au prezentat la urne la alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică din Republica Moldova, a declarat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

 

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU/AGERPRES FOTO


Potrivit sursei citate, la secţiile de votare constituite în străinătate au votat 176.000 persoane, în 26 de secţii de votare din diasporă s-au înregistrat peste 2.000 de votanţi

"În peste 26 de secţii de votare au fost epuizate peste 2.000 de buletine, iar cei mai mulţi alegători s-au prezentat la Paris, două secţii cu peste 3.000 de votanţi fiecare, Bologna şi Berlin", a afirmat Cimil.

 

UPDATE ORA 18.36 Alegeri în R.Moldova: Prezenţă extrem de scăzută la secţiile de votare din Rusia (media)  

 

La cele 17 secţii de votare deschise în Federaţia Rusă s-au prezentat doar aproximativ 5.000 de alegători până la ora 17:00, relatează Deschide.md.

 

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU/AGERPRES FOTO


Până la ora 18:00, prezenţa la urne a diasporei este de peste 150.000 de cetăţeni, iar reprezentanţi ai Ministerului de Externe de la Chişinău precizează că în peste 15 secţii de votare au fost epuizate peste 2.000 de buletine. Majoritatea sunt în Franţa, Italia, Germania şi Marea Britanie, conform TV6.md.
 

 

UPDATE ORA 17.53  Alegeri în Republica Moldova: Poliţia, sesizată în 19 cazuri de transportare organizată de alegători, însă nu poate aplica sancţiuni

 

 

Poliţia a fost sesizată în 19 cazuri de transportare organizată de alegători şi a examinat deocamdată trei dintre ele, însă nu poate aplica sancţiuni, deoarece, în opinia forţelor de ordine, acestea nu constituie încălcare a legislaţiei electorale, a anunţat şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Maxim Maxian, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Radio Chişinău.

El a explicat că poliţia nu se poate baza pe emoţii şi deducţii şi nu poate iniţia dosare pe asemenea cazuri, care nu sunt prevăzute de legislaţie ca ilegalităţi.

 

UPDATE ORA 16.19 Alegeri în Republica Moldova: Cozi la secţiile de votare în Transnistria, în timp ce trupele ruse se declară pregătite în eventualitatea unor provocări

 

 

O prezenţă masivă la urne se observă în Transnistria, unde au fost deschise în total 41 de secţii de votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care se desfăşoară duminică în Republica Moldova, relatează Radio Chişinău.

Până aproape de orele amiezii votaseră deja 17.566 mii de alegători domiciliaţi în regiunea transnistreană, conform aceluiaşi post de radio, care relatează, citând martori, că dintre alegătorii transnistreni ar primi bani pentru votul lor.

 

UPDATE ORA 16.15 Alegeri în Republica Moldova/ Peste un milion de persoane s-au prezentat, până la 16.00, la alegerile parlamentare anticipate

 

Foto: (c)  CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


 

Peste un milion de alegători din Republica Moldova s-au prezentat, până la ora 16.00, la alegerile parlamentare anticipate de duminică, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

Oficialul CEC afirmă că procentul de prezenţă la vot a depăşit 34% din totalul celor 3.282.837 alegători înscrişi în listele electorale permanente. Potrivit Codului electoral, alegerile se consideră valabile dacă la acestea au participat cel puţin o treime din numărul total de alegători.

 

 

UPDATE ORA 15.50  Alegeri în Republica Moldova/ Alegătorii din două sate, nevoiţi să voteze în corturi militare

 

 

Alegătorii din două localităţi din Republica Moldova votează la alegerile parlamentare anticipate de duminică în corturi, ca urmare a lipsei unor spaţii în care să fie amenajate secţii de votare.

 

Foto: (c)  CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


 

Astfel, persoanele cu drept de vot din satul Bîc din comuna Bubuieci, din suburbia municipiului Chişinău, dar şi cele satul Cigîrleni din raionul Ialoveni îşi exprimă votul în corturi militare, instalate pe terenurile administrate de autorităţile locale.
 

Foto: (c)  CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


 

UPDATE ORA 14.16 Alegeri în Republica Moldova/ AEP: Cele două secţii de la Bucureşti funcţionează în parametri optimi

 

 

Autoritatea Electorală Permanentă informează că cele două secţii de votare deschise la Bucureşti, cu ocazia alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, funcţionează în parametri optimi, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară şi vor fi deschise pentru alegători până la ora 21,00.

AEP reaminteşte că cele două secţii se află la următoarele adrese: str. Eugeniu Carada nr. 1 (Centrul Vechi) şi str. Stavropoleos nr. 6 (Centrul Vechi).

 

UPDATE ORA 13.24  Alegeri în Republica Moldova - Premierul Aureliu Ciocoi: Avem nevoie de un sistem judiciar care să garanteze securitatea investitorilor străini

 

 

Premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, consideră că statul moldovean are nevoie de un sistem judiciar care să protejeze investitorii străini, care pot constitui "motorul dezvoltării economice a ţării".

El a declarat, duminică, după participarea la vot la alegerile parlamentare anticipate, că, fără resurse naturale, Republica Moldova are o singură resursă, capacitatea intelectuală a cetăţenilor.

 

 

UPDATE ORA 13.05  Alegeri în Republica Moldova - Liderul PAS, Igor Grosu: Cu o prezenţă exemplară la vot, victoria e de partea noastră

 

 

Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Igor Grosu, şi-a manifestat convingerea că o prezenţă "exemplară" la alegerile parlamentare anticipate de duminică va determina victoria dreptei pro-europene.

El a declarat, la ieşirea de la urne, că electoratul din Republica Moldova îşi doreşte schimbarea, iar alegerile prezidenţiale din noiembrie, câştigate de fostul lider al PAS, Maia Sandu, au arătat acest lucru.

 

UPDATE ORA 12.52 Alegeri în Republica Moldova - Igor Dodon: De votul de astăzi depinde cine va fi la guvernare în următoarea perioadă

 

 

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, a subliniat importanţa votului la alegerile parlamentare anticipate de duminică, arătând că de acest vot depinde cine va fi la guvernare în următoarea perioadă.

Dodon, care candidează pe poziţia a doua a listelor Blocului Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, a făcut un apel la electoratul moldovean "să participe activ la luarea deciziei privind viitorul ţării". 

 

Foto: (c)  CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


 

UPDATE ORA 12.25  Alegeri în Republica Moldova: 21% dintre cetăţeni au votat, până la ora 12.00, la parlamentarele anticipate

 

Peste 21% dintre alegătorii din Republica Moldova şi-au exprimat, până la ora 12.00, votul la alegerile parlamentare anticipate de duminică, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisie Electorale Centrală (CEC), Dorin Cimil.

 

Foto: (c)  CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


 

Potrivit acestuia, numărul total de alegători prezenţi la urne a fost de peste 600.000, dintre care peste 70.000 şi-au exprimat opţiunea în secţiile de votare din străinătate. De asemenea, până la ora 12.00 au votat peste 16.000 de cetăţeni din Transnistria.

 

Foto: (c)  CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


 

UPDATE ORA 12.15  Alegeri în Republica Moldova - Maia Sandu: Am votat pentru Parlament cinstit, cu care să pot să lucrez

 

Foto: (c)  CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


 

Foto: (c)  Vladislav Culiomza/REUTERS


 

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, speră ca alegerile parlamentare anticipate de duminică să genereze un parlament cinstit, cu care ea să poată lucra.

Liderul de la Chişinău a declarat, la ieşirea de la vot, că "aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor", şi i-a încurajat pe alegători să creadă în puterea pe care o au prin vot.

 

 

 

UPDATE ORA 12.02 Alegeri în Republica Moldova -Vladimir Voronin: Doresc ca aceşti 12 ani de umilinţă a poporului ţării noastre să se termine astăzi

 

 

Liderul comuniştilor de la Chişinău, fostul preşedinte Vladimir Voronin, şi-a exprimat speranţa că alegerile parlamentare anticipate de duminică vor pune capăt ''umilinţei'' ultimilor 12 ani ai Republicii Moldova.

Voronin, care se află în fruntea listei candidaţilor Blocului Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, a declarat, la ieşirea de la vot, că îşi doreşte ca Republica Moldova să intre în rândul ţărilor civilizate şi să aibă o relaţie "de prietenie cu toate ţările, începând de la vecinii noştri tradiţionali şi geografici".

 

UPDATE ORA 08.41  Alegeri în Republica Moldova: Toate secţiile de votare interne au fost deschise

 

 

Toate secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise, duminică, la ora 7.00, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.Foto: (c)  CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTODin totalul celor 2.150 de secţii de votare constituite pentru aceste alegeri, 41 sunt destinate votului cetăţenilor din Transnistria, iar 150 pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate. Procesul de votare se va desfăşura în intervalul orar 7.00- 21.00.

 

ORA 05.00 Alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova - duminică; 12 secţii de votare organizate în România

Un număr de 12 secţii de votare sunt organizate în România pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, între care două sunt în Bucureşti. AGERPRES

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării știrilor pe fluxul agenției.

 

Citiţi şi:

 

Ludovic Orban: Dragi moldoveni, este în puterea voastră, astăzi, să decideţi viitorul ţării

 

Barna îi îndeamnă pe cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în România să meargă la vot

 

Anca Dragu: Republica Moldova trebuie să îşi continue drumul european

 

Alegeri în Republica Moldova: 30 de experţi electorali internaţionali vor observa alegerile parlamentare anticipate de duminică

 

Alegeri în Republica Moldova: Partidele au cheltuit două milioane de euro în campania electorală pentru parlamentarele anticipate

 

* Orban: Salut victoria Partidului Acţiune şi Solidaritate; felicitări preşedintelui Maia Sandu pentru organizarea alegerilor anticipate

 

* Alegeri în Republica Moldova/ Dodon: Sunt convins că Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor a înregistrat un scor foarte bun

 

* Alegeri în Republica Moldova: Prima reacţie a preşedintelui Maia Sandu după anunţarea rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.