Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Circulaţia trenurilor de metrou a fost blocată vineri, 26 martie, de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare, şi împiedicând pornirea trenurilor de pasageri. Circulaţia trenurilor de metrou a fost reluată seara, începând de la ora 22:00, după ce protestul a fost suspendat. Acţiunea ilegală de ocupare a metroului bucureştean a produs pagube de aproximativ 2,827 milioane de lei, potrivit Metrorex.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 22:25  Metrorex: Circulaţia metroului, reluată de vineri seara pe toate magistralele

 

Circulaţia trenurilor de metrou a fost reluată vineri seara, începând de la ora 22:00, după ce protestul spontan de la metrou a fost suspendat, se menţionează într-un comunicat remis vineri de Metrorex.

 

Foto: (C) Metrorex/facebook


"Protestul spontan de la metrou a fost suspendat. Astfel, informăm publicul călător că astăzi, 26.03.2021, începând cu ora 22:00, circulaţia trenurilor de metrou va fi reluată în siguranţă şi conform graficelor obişnuite pe toate magistralele", se precizează în comunicatul operatorului de transport. 

 

UPDATE ORA 19:03  Prefectul Capitalei: Reprezentanţii angajaţilor Metrorex au înţeles că e important să înceteze protestul; circulaţia metroului se reia sâmbătă

Reprezentanţii angajaţilor de la Metrorex au înţeles că este important să înceteze protestul, circulaţia metroului se reia sâmbătă, a declarat, vineri, prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

"Oamenii au înţeles că e important să înceteze protestul respectiv şi de mâine dimineaţă, având în vedere că tehnic înţeleg că este nevoie de câteva ore pentru restabilirea circuitelor, se va relua circulaţia", a spus Alin Stoica, vineri, la sediul Prefecturii Capitalei, unde a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii sindicali (Sindicatul Liber Metrou - USLM din Metrorex SA şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România Frăţia - CNSLR Frăţia), conducerea Metrorex SA şi reprezentanţi ai lucrătorilor din subteran care au protestat.

 

UPDATE ORA 19:22 Sindicalist: Vom merge la Piaţa Unirii, vom anunţa salariaţii ce am obţinut şi vom elibera liniile

Salariaţii Metrorex vor elibera liniile, însă circulaţia nu va fi reluată, probabil, în seara aceasta, deoarece trebuie făcute verificări şi nu are rost, pentru o jumătate de oră, să fie scoase trenurile şi să se consume energie, a declarat, vineri seara, un reprezentant al sindicaliştilor, la finalul discuţiilor cu prefectul Capitalei.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

"Este regretabil că a trebuit ca salariaţii metroului să facă o formă de protest de un asemenea nivel ca să putem să regăsim în cadrul ministerului şi Metrorex o formă de dialog social care ar fi cea normală(...) Vom merge la Piaţa Unirii, vom anunţa salariaţii de ceea ce am obţinut aici şi imediat vom elibera... Nu cred că se va mai relua circulaţie (vineri n.r) pentru că trebuie verificări, nu are rost pentru o jumătate de oră să scot trenurile de metrou, să am consum de energie degeaba", a spus sindicalistul.

 

UPDATE ORA 19:07 Rădoi: Protestul de la metrou e despre scăderi de salarii şi disponibilizări, nu are legătură cu spaţiile comerciale

Acţiunea de protest de la metrou a fost organizată ca urmare a nemulţumirilor sindicaliştilor determinate de intenţia Metrorex de a micşora salariile angajaţilor şi de a disponibiliza personal şi nu are legătură cu situaţia spaţiilor comerciale, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (USLM), Ion Rădoi.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

"Când spui că disponibilizăm oamenii şi micşorăm salariile, nu te aştepţi la ceva bun. Când te lasă fără loc de muncă, când te lasă fără salariu, adică o reducere de 25%, nu prea poţi să accepţi. Iată că au trecut câteva zile, cam intuiam eu, dar nu eram sigur până unde merg (sindicaliştii, n.r.) şi iată că s-a întâmplat (acţiunea de protest, n.r.)", a afirmat Ion Rădoi.

 

UPDATE ORA 17:20 Drulă către liderul USLM: Rădoi, s-a terminat cu gruparea mafiotă!

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, a calificat vineri organizaţia sindicală de la Metrorex drept o mafie şi i-a transmis liderului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou, Ion Rădoi, că s-a terminat cu "acţiunile de şantaj".

"Aş vrea să încep în primul rând prin a le cere scuze bucureştenilor că au fost obligaţi astăzi să treacă prin acest eveniment neplăcut, dar aş vrea în acelaşi timp să le cer scuze pentru că, în ultimii 20 de ani, câteva zeci de miniştri ai Transporturilor au lăsat un buboi enorm să se formeze la metroul bucureştean, o mafie. Câtă vreme sunt eu aici, vă asigur că statul nu va ceda niciun milimetru în faţa mafiei, pentru că despre asta este vorba, despre o grupare care se comportă mafiot şi atunci când interesele îi sunt atinse recurge la şantaj. Liderul de cartel Ion Rădoi a decis că bucureştenii nu contează, a decis că singurele lucruri care trebuie să conteze sunt banii firmei pe care o controlează. Şi îi spun foarte clar: Rădoi, s-a terminat! Ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge", a afirmat Cătălin Drulă, într-o conferinţă de presă.

 

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 16:56 Drulă: Numai autorităţile de ordine publică pot elibera şinele de metrou de aceşti ilegalişti

Autorităţile de ordine publică trebuie să restabilească ordinea la metrou şi circulaţia metroului, pentru că numai autorităţile de ordine publică "pot elibera şinele de aceşti ilegalişti", a declarat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă.


Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


"Cer autorităţilor responsabile cu ordinea publică să restabilim ordinea şi să restabilim circulaţia metroului. În acest moment având o tulburare de ordine publică, măsurile care trebuie luate sunt de natura ordinii publice. (...) Iar autorităţile care veghează la ordinea publică şi au aceste responsabilităţi trebuie să-şi facă datoria, pentru că numai ele pot elibera şinele de aceşti ilegalişti", a afirmat Cătălin Drulă.

 

UPDATE ORA 16:43 Sindicaliştii de la metrou spun că nu sunt obligaţi prin lege să asigure o treime din activitate

 

Prevederile Legii 62 a sindicatelor nu se aplică în cazul opririi voluntare a lucrului de către salariaţi, deci nu trebuie asigurată o treime din activitate, se arată într-un comunicat al Unităţii Sindicatului Liber Metrou, remis, vineri, AGERPRES.

Totodată, sindicaliştii amintesc că Metrorex este subvenţionată de la bugetul de stat.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 16:04  Barna: Ministrul Drulă nu va ceda niciunei presiuni din partea organizatorilor acţiunii ilegale de la metrou

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al Alianţei USR PLUS, a declarat, vineri, că statul român nu va ceda la presiunea ''şantajului'' unor ''grupări mafiote'', menţionând că există disponibilitate la dialog cu condiţia reluării circulaţiei metroului, iar ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, nu va ceda presiunii organizatorilor acţiunii ''ilegale'' de protest.

"Statul român nu va ceda la presiunea şantajului unor grupări mafiote. Sunt de azi-dimineaţă la Ministerul Transporturilor alături de Cătălin Drulă şi am stat permanent în legătură cu prefectul Capitalei şi toate autorităţile care au atribuţii în rezolvarea crizei de la metroul din Bucureşti. Vă pot asigura ca ministrul Cătălin Drulă (...) nu va ceda niciunei presiuni venite din partea organizatorilor unei acţiuni ilegale, periculoase şi iresponsabile", a scris Barna, pe Facebook.

 

 

UPDATE ORA 15:27  Ministrul Bode: Cei care şi-au asumat să participe la protestul de la metrou vor plăti în faţa legii

 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat vineri, în cadrul vizitei în judeţul Bihor, că acele persoane care şi-au asumat participarea la protestul de la metrou, chiar şi ca un conflict de muncă spontan, vor plăti în faţa legii deoarece prevederile în vigoare obligă la asigurarea a minim o treime din capacitatea de transport.

 

UPDATE ORA  14:40 Protest la metrou/Jandarmeria Capitalei: 23 de amenzi în valoare de 125.000 lei pentru nerespectarea măsurilor împotriva COVID-19

 

Jandarmii bucureşteni au aplicat, vineri, în urma protestului spontan al unor angajaţi ai Metrorex, 23 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 125.000 de lei.

"Jandarmeria Capitalei a aplicat, până în prezent, 23 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 125.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor privind organizarea de adunări publice în spaţii închise, aşa cum este prevăzut în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, desfăşurarea protestului fără autorizare, faptă prevăzută de Legea nr. 60/1991 şi nerespectarea măsurilor sanitare, cum este prevăzut tot în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19", se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Capitalei, transmis AGERPRES.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 14:36 Protest la metrou/Cercetări ale poliţiştilor şi procurorilor pentru neasigurarea serviciilor de transport

 

Poliţia Capitalei a anunţat, vineri, că a declanşat cercetări, sub supravegherea procurorilor, cu privire la declararea grevei de la metrou de către organizatori cu încălcarea prevederilor legale, nefiind asigurate serviciile de transport la cel puţin o treime din activitatea normală.

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 14:33 Protest la metrou/Poliţia Capitalei: Plângere a Metrorex pentru încălcarea legii privind prevenirea şi combaterea terorismului

 

Metrorex a sesizat Poliţia Capitalei, cu privire la situaţia de la metrou, invocând încălcarea legii privind prevenirea şi combaterea terorismului, plângerea fiind înaintată ''de urgenţă'' la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
 

UPDATE ORA 14:24  Ministrul Transporturilor a depus plângere penală la DNA în cazul grevei de la metrou

 

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a depus plângere penală la DNA în care îi acuză pe cei responsabili de blocarea metroului de zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu şi infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe căile ferate.

 

 

UPDATE ORA 12.46 Protestul de la metrou/ Prefectul Capitalei a convocat o întâlnire cu sindicaliştii şi reprezentanţii Metrorex

 

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat că a convocat, vineri, o întâlnire cu angajaţii Metrorex care au protestat dimineaţă, dar şi cu sindicatele şi directorul companiei.

 

UPDATE ORA 12.37 Ciolacu: Ceea ce se întâmplă la metrou nu are nicio legătură cu PSD, ci reprezintă doar o altă petardă a Coaliţiei

 

 

Preşedintele social-democrat, Marcel Ciolacu, susţine că guvernanţii dau vina pe PSD pentru protestul de la metrou de vineri pentru 'a acoperi haosul provocat de noile restricţii, pentru a-şi acoperi lipsa de soluţii'.

 

UPDATE ORA 12.34 Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode: Protestul de la metrou, chiar spontan, este ilegal în starea de alertă

 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, consideră că protestul de la metrou, chiar dacă este spontan, este ilegal în condiţiile stării de alertă şi a precizat că a cerut efectivelor MAI să aplice legea, subliniind totodată că nu poate fi acceptat ca "cineva să îşi bată joc de sute de mii de români".

 

Foto: (c) EUGENIA PAŞCA / AGERPRES


 

UPDATE ORA 12.15 Protestul de la metrou - Poliţia: O parte din protestatari au fost identificaţi şi sancţionaţi

 

Foto: (c)  RADU TUTA / AGERPRES FOTO


 

O parte din protestatarii de la metrou au fost identificaţi şi sancţionaţi, au declarat, vineri, reprezentanţi ai Poliţiei Capitalei.

"O bună parte din persoanele care protestează la metrou a fost identificate şi amendate", a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Ciprian Romaşcanu.

 

UPDATE ORA 11.41 Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România susţine solicitările sindicaliştilor de la metrou

 

Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România susţine solicitările sindicaliştilor de la Unitatea - Sindicatul Liber Metrou în contradictoriu cu administraţia Metrorex SA, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale, remis, vineri, AGERPRES.

Măsura prin care se încearcă diminuarea salariilor lucrătorilor din Metrorex este în contradicţie cu legea, în condiţiile în care există un contract colectiv de muncă agreat şi semnat de partenerii sociali şi este inadmisibil să se facă presiuni asupra salariaţiilor pentru a fi de acord cu diminuarea drepturilor care li se cuvin, spun sindicaliştii din căile ferate.

 

UPDATE ORA 11.41 Cioloş: Metroul este al bucureştenilor, nu al unor căpuşari de profesie, ce compromit ideea de sindicat

 

 

Copreşedintele USR-PLUS Dacian Cioloş afirmă că metroul din Bucureşti s-a oprit, vineri, deoarece ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, s-a apucat să facă "curăţenie la Metrorex, să taie conductele de făcut bani şi reţele de interese".

 

UPDATE ORA 10.55 PSD: Coaliţia să ia măsuri pentru a debloca situaţia de la metrou, nu să găsească ţapi ispăşitori

 

Foto: (c)  GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


 

PSD transmite coaliţiei de guvernare să ia măsuri pentru a debloca situaţia de la metrou şi să nu paseze vina pe social-democraţi, menţionând că guvernanţii nu fac decât să producă 'haos' şi să introducă 'restricţii aberante'.

 

Foto: (c)  GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


 

UPDATE ORA 10.40 Nicuşor Dan: Bucureştenii nu pot fi prizonierii unui abuz sindicalist

 

Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că înţelege dacă există nemulţumiri ale angajaţilor de la Metrorex, dar bucureştenii nu pot fi prizonierii unui abuz sindicalist.

"În condiţiile grevei de la metrou din această dimineaţă, ADITPBI, prin STB, a suplimentat mijloacele de transport la suprafaţă, astfel încât deplasarea bucureştenilor să fie cât mai puţin afectată. Sper că Metrorex şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii vor avea un dialog rapid şi productiv, iar circulaţia cu metroul va fi reluată chiar azi. Înţeleg dacă există nemulţumiri ale angajaţilor de la Metrorex, dar bucureştenii nu pot fi prizonierii unui abuz sindicalist", a scris Nicuşor Dan, vineri, pe Facebook.

 

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


 

 

UPDATE ORA 10.31 Cîţu: Blocarea metroului - o acţiune ilegală; ministrul de Interne trebuie să ia măsuri

 

Premierul Florin Cîţu afirmă că protestul de la metrou este unul ilegal, provocat de un fost deputat PSD care "îşi pierde sinecuri", şi anunţă că i-a solicitat ministrului de Interne, Lucian Bode, să ia măsuri.

"Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta este acţiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineaţă. Din punctul meu de vedere, nimeni nu este mai presus de lege, asta i-am transmis domnului ministru şi trebuie să ia măsuri. Bucureştenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat pesedist îşi pierde sinecuri. Am transmis acelaşi mesaj domnului ministru Bode", a scris, vineri, premierul pe Facebook.

 

 

UPDATE ORA 10.17 Furnizorul de electricitate al Metrorex: Greva de la metrou a creat dezechilibre în tot sistemul energetic al Capitalei

Greva de vineri dimineaţa de la metrou nu a fost anunţată nici furnizorului şi nici distribuitorului de energie din Bucureşti, astfel că întregul sistem energetic al Capitalei se află în dezechilibru, Metrorex fiind un mare consumator, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Viorel Tudose, administratorul companiei Getica 95, furnizorul de electricitate al Metrorex.

El a precizat că în mai multe staţii a fost oprită alimentarea cu energie, dar nu de către furnizor, ci de către angajaţi ai metroului.

 

 

UPDATE ORA 10.16 Metrorex precizează că va folosi toate mijloacele legale la dispoziţie pentru a opri greva

 

Acţiunea de protest de la metrou este ilegală, perturbă ordinea publică şi împiedică desfăşurarea în condiţii normale a transportului de călători în Bucureşti, iar Metrorex îşi rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale la dispoziţie pentru a opri această ilegalitate, precizează compania.

 

 

UPDATE ORA 08.56 Ministrul Transporturilor, despre greva de la metrou: O acţiune ilegală dă peste cap viaţa unui întreg oraş

Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureştean este o palmă dată întregii Românii, iar când interese mafiote sunt ameninţate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii şi sinecuri, scrie vineri dimineaţa ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook.

 

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


 

"O acţiune ilegală dă peste cap viaţa unui întreg oraş. Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureştean este o palmă dată întregii Românii. Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex. Ci de toţi contribuabilii care susţin prin subvenţie de la bugetul naţional activitatea şi, evident, salariile de la companie. Oamenii oneşti care lucrează la metrou au venit în această dimineaţă să muncească în folosul călătorilor. Pentru ei am toată aprecierea", subliniază Cătălin Drulă.

 


 

UPDATE ORA 08.36 STB a mărit la maximum parcul de vehicule, în urma protestului de la metrou

Societatea de Transport Bucureşti - STB SA a mărit la maximum posibil parcul de vehicule, vineri dimineaţa, în special pe liniile care funcţionează pe trasee care asigură transportul între staţiile de metrou, chemând la lucru chiar şi angajaţii de la domiciliu.

 

Sursa foto: Unitatea - Sindicatul Liber Din Metrou / Facebook


ORA  05.54 Circulaţie perturbată la metrou; protest spontan al angajaţilor USLM

Circulaţia trenurilor de metrou a fost perturbată vineri dimineaţa de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare, şi împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, informează Metrorex.AGERPRES

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării știrilor pe fluxul agenției.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.