COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului
Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, joi, în şedinţă de plen solemnă consacrată împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. Şedinţa a început cu intonarea Imnului Naţional, iar parlamentarii au păstrat un moment de reculegere.
UPDATE ORA 13.05 Parlament/Firczak: Decembrie '89 ne-a învăţat ce înseamnă altruismul pur, sacrificiul pentru cei mulţi
Deputatul minorităţilor naţionale Iulius Marian Firczak a declarat joi că "Decembrie '89" ne-a învăţat ce înseamnă "altruismul pur şi sacrificiul pentru cei mulţi".
"Astăzi îi comemorăm cu pioşenie pe eroii martiri ai Revoluţiei. Nicolae şi Elena Ceauşescu au părăsit, sub presiunea demonstranţilor, sediul central al PCR. (...) Revoluţia din decembrie 1989 se înscrie într-un context general al transformărilor din Europa central-răsăriteană pe care le-au cunoscut Germania, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria şi Albania. (...) Popoarele Europei central-răsăritene, inclusiv românii, alături de minorităţile naţionale, nu au mai acceptat regimul comunist, iar nomenclatura de stat şi de partid nu au mai reuşit să îşi exercite puterea. Anul 1989 este un an revoluţionar pentru întreaga Europă central-răsăriteană. Lecţia lui '89 este la fel de actuală şi astăzi aşa cum a fost şi atunci, acum 32 de ani. Când legea devine nedreaptă, când cei puţini se cred stăpânii celor mulţi, iar statul este incapabil să protejeze societatea, oamenii sunt dispuşi să facă sacrificiul suprem pentru a avea o societate dreaptă şi corectă. Decembrie '89 ne-a învăţat ce înseamnă altruismul pur, sacrificiul pentru cei mulţi ale căror nume nici măcar nu le cunoşti, dar pentru care eşti dispus să îţi dai viaţa", a spus Firczak, în şedinţa solemnă a Parlamentului.
UPDATE ORA 12.44 Parlament/Şoşoacă, către parlamentari: Nu daţi doi bani pe Revoluţia Română; dreptul la liberă circulaţie nu poate fi restrâns
Senatoarea Diana Şoşoacă a declarat, joi, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, că unii dintre cei care au demonstrat în faţa Parlamentului în urmă cu două zile sunt revoluţionari, adăugând că oamenii nu au murit la revoluţie pentru ca parlamentarii să "pângărească" drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.
"Pe 21 decembrie, acum 2 zile, am văzut parlamentari care au jignit, au înjurat demonstranţii din jurul Parlamentului. Ţin să vă anunţ că unii dintre ei erau revoluţionari. Ştiţi că îi reprezentanţi şi pe infractori şi pe violatori şi pe criminali şi pe hoţi, pe mulţi dintre colegii voştri evazionişti. Oamenii aceia nu au murit ca voi să la pângăriţi drepturile şi libertăţile pentru care au luptat", a afirmat Şoşoacă.
UPDATE ORA 12.15 Parlament/Simion: Sistemul din România a eşuat; nu a reuşit să facă dreptate pentru victimele din Decembrie 1989
Copreşedintele AUR George Simion a susţinut, joi, în plenul Parlamentului, la şedinţa şedinţa solemnă dedicată împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia Română, că sistemul din ţara noastră a eşuat, pentru că nu a reuşit să facă dreptate pentru victimele din Decembrie 1989.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
"Din păcate, sistemul din România cu aşa-zisa noastră democraţie a eşuat, pentru că nu a reuşit să facă dreptate pentru victime. Ion Iliescu şi clica lui care a pus mâna pe putere nici acum nu au ajuns în închisori unde le e locul şi la lada de gunoi a istoriei. Eroina Justiţiei din România, doamna Laura Codruţa Kovesi, a fost complice într-un mod jenant şi a îngăduit ca aceşti criminali să nu înfunde puşcăriile. Şi noi, astăzi, am uitat de Mihai Gâtlan, de primul mort de la Sala Dalles din Bucureşti. Ne ducem să-i comemorăm pe ascuns, la orele dimineţii, ca să nu ne vadă poporul român de care ne este frică. L-aţi omorât pe Ceauşescu şi au ajuns la putere câinii sălbatici din jurul lui, care astăzi încearcă fel şi fel de tertipuri pentru a-şi bate joc de Constituţia ţării, pentru a-şi bate joc de independenţă, de suveranitate", a afirmat Simion.
UPDATE ORA 12.15 Parlament/Anca Dragu: E trist că nici până astăzi nu ştim cine s-a făcut vinovat de crimele de la Revoluţie
Senatorul USR Anca Dragu a declarat, joi, în plenul Parlamentului, că este trist că nici la 32 de ani de la Revoluţie nu s-a aflat cine s-a făcut vinovat de crimele de atunci, menţionând că nu trebuie uitaţi eroii şi dusă în derizoriu jertfa lor.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
"Acum 32 de ani a fost nevoie de sacrificiul a peste 1.000 de români care au plătit cu viaţa pentru ca noi astăzi să trăim într-un stat liber, într-un stat democratic în care să nu ne mai fie frică. Sute de mii de români au ieşit pe străzi. 1.166 dintre aceştia şi-au pierdut viaţa în oraşe declarate martir, în Alba Iulia, Arad, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buzău, Caransebeş, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reşiţa, Sibiu, Târgovişte, Târgu Mureş şi Timişoara. E trist că nici până astăzi nu ştim cine s-a făcut vinovat de aceste crime. Trebuie să ne gândim cu recunoştinţă la cei care şi-au dat viaţa pentru a face posibile aceste idealuri şi trebuie să ne asigurăm că aceste idealuri devin realitate. Fiecare renunţare la luptă, fiecare zi de îndoială despre valorile democratice înseamnă uitarea lor, uitarea eroilor şi aruncarea în derizoriu a jertfei lor", a afirmat Anca Dragu, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989.
UPDATE ORA 11.53 Parlament/Ben-Oni Ardelean: Revoluţia din 1989 - punctul pivotant după care împărţim istoria modernă a României
Revoluţia Română este punctul pivotant după care se împarte istoria modernă a ţării, a declarat, joi, în plenul Parlamentului, deputatul PNL Ben-Oni Ardelean, care a calificat drept "o ruşine" naţională faptul că, după 32 de ani, dosarul privind Decembrie 1989 nu este finalizat.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
"Revoluţia română este punctul pivotant după care împărţim istoria modernă a României şi deseori auzim vorbindu-se despre perioada dinainte de Revoluţie şi de după Revoluţie. Cu siguranţă, acest moment esenţial în istoria modernă a României a fost triumful libertăţii, a fost triumful adevărului, a fost triumful democraţiei şi aş putea să enumăr mai departe multe alte valori care au fost repuse şi au început din nou să fie dezvoltate în societatea românească odată cu Revoluţia. Singura ţară din blocul estic care a avut parte de o revoluţie sângeroasă a fost România şi întreaga lume se uita spre ceea ce se întâmpla în România şi aşteptau să vadă care sunt desfăşurările şi evenimentele din ţara noastră. Cert este că cel mai important lucru care ni s-a întâmplat a fost ca dictatorul să plece, poporul să ia controlul asupra situaţiei", a afirmat Ben-Oni Ardelean, la şedinţa solemnă dedicată împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989.
UPDATE ORA 11.46 Parlament/Solomon: La 32 de ani de la Revoluţie tot mai mulţi vorbesc despre altceva, că a fost lovitură de stat
Deputatul PSD Adrian Solomon a declarat joi că la 32 de ani de la Revoluţie se vorbeşte "cu timiditate" despre ceea ce au înfăptuit românii atunci şi anume schimbarea unui regim totalitar şi a afirmat că tot mai mulţi oameni spun că atunci a fost lovitură de stat.
Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO
"Suntem astăzi la 32 de ani de la Revoluţia română, în momentul în care parcă vorbim cu foarte multă timiditate despre Revoluţie. Vorbim cu multă timiditate despre ceea ce românii au înfăptuit acum 32 de ani şi anume schimbarea unui regim totalitar care vreme de 45 de ani a condus această ţară, dar, mai mult decât atât, a încălcat drepturile şi libertăţile cetăţenilor din România. Regimul dictatorial şi personal al lui Ceauşescu adusese întreaga naţiune română la exasperare, iar revolta din Timişoara, cea din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării a descătuşat toate energiile pozitive ale poporului român împotriva unui regim care îşi trăia ultimele clipe. Din nefericire, astăzi, la 32 de ani, tot mai mulţi vorbesc despre altceva, că a fost lovitură de stat, că a fost loviluţie, sfârşind într-o expresie care să le înglobeze pe toate, evenimentele din decembrie '89", a spus Solomon, în şedinţa de plen comun a Parlamentului.
UPDATE ORA 11.12 Parlament/Şedinţa solemnă dedicată împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia Română din 1989 a început
Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, joi, în şedinţă de plen solemnă consacrată împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. Şedinţa a început cu intonarea Imnului Naţional, iar parlamentarii au păstrat un moment de reculegere.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
ORA 5.15 Parlament/ Şedinţă solemnă dedicată împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia Română din 1989
Senatul şi Camera Deputaţilor vor organiza, joi, o şedinţă de plen solemnă consacrată împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989.
Senatorii au păstrat, miercuri, în plen, un moment de reculegere pentru martirii Revoluţiei din Decembrie 1989, la propunerea vicepreşedintelui forului legislativ, Nicolae Neagu.
Senatorul PSD Titus Corlăţean a subliniat, în acest context, că Parlamentul urmează să aibă joi o sesiune specială dedicată Revoluţiei din 1989.
"Mâine (n.r. - joi), potrivit deciziei Birourilor permanente reunite, (...) avem o sesiune specială a celor două Camere ale Parlamentului dedicată momentului Revoluţiei Române şi pentru omagierea memoriei celor care s-au jertfit pentru libertate", a afirmat Corlăţean. AGERPRES
* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza stirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării stirilor pe fluxul agenţiei.
Citeşte şi
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.