COD GALBEN: 02-05-2025 ora 10 Intre 10:00 si 13:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...70 km/h. in Zona de litoral a județului Constanta , respectiv zona localităților, Județul Tulcea , Zona de litoral a județului Tulcea , respectiv zona localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Coaliţia de la guvernare şi-a propus modificarea legislaţiei astfel încât o treime din redevenţele datorate de companiile care exploatează zăcămintele de gaze din Marea Neagră să meargă către echilibrarea sistemului de pensii, potrivit Programului de Guvernare 2020-2024.

"Modificarea şi completarea Legii offshore nr.256/2018 în vederea demarării proiectului strategic de exploatare a gazelor din Marea Neagră pentru creşterea securităţii energetice, reducerea dependenţei de gaze de import şi asigurarea tranziţiei către energia curată. Redevenţele din exploatarea gazelor din Marea Neagra vor fi folosite astfel: o treime pentru tranzitia verde (cofinanţare pentru proiectele europene); o treime pentru extinderea reţelelor de gaze naturale; o treime pentru echilibrarea sistemului de pensii", se arată în documentul menţionat.

În prezent, potrivit legislaţiei în vigoare, redevenţele sunt virate către bugetul de stat.

În ceea ce priveşte programul de racordare a populaţiei la sistemul de gaze, în perioada 2021-2027 investiţiile vor avea o valoare estimată la 800 de milioane de euro.

"Beneficiarii eligibili sunt autorităţile publice locale şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară. Sunt prevăzute a fi racordate un număr de 30.000 de gospodării la reţeaua de distribuţie de gaze naturale, pe lângă înfiinţarea de reţele de distribuţie de gaze naturale. De asemenea, se vor putea finanţa activităţi care prevăd extinderea reţelei actuale de distribuţie a gazelor naturale. Toate proiectele de conducte construite în cadrul acestui program trebuie să fie pregătite şi echipate pentru a transporta şi gaze verzi obţinute din surse regenerabile", precizează documentul.

O altă noutate din acest program de guvernare la capitolul "Energie" se referă la menţionarea tehnologiilor pe bază de hidrogen.

"Participarea la iniţiativele europene de încurajare a dezvoltării tehnologiilor pe bază de hidrogen, pentru a atinge pragul de competitivitate economică şi de utilizare la scară largă, cu o contribuţie esenţială la securitatea energetică; şi susţinerea atragerii de investiţii în soluţiile tehnologice moderne care au atins un grad de maturitate şi care au fost suficient testate pentru a funcţiona în condiţii de eficienţă economică", arată sursa citată.

În rest, programul de guvernare se referă la vechile proiecte din sectorul energetic, precum reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala de la Iernut, grupurile pe gaze de la Complexul Energetic Oltenia şi de la Electrocentrale Bucureşti, proiecte eoliene offshore, interconectări de gaz şi electricitate cu ţările vecine.

Este menţionată extinderea definiţiei de "consumator vulnerabil", dar nu se precizează nici mecanismele de sprijin, nici sursele de finanţare. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)

 

Citeşte şi:

 

LIVE UPDATE Miercuri - proceduri de învestitură pentru guvernul condus de premierul desemnat Florin Cîţu

 

Calendarul şi procedura formării noului guvern

 

Program guvernare/Cabinetul Cîţu îşi propune să susţină creşteri graduale, până în 2024, pentru finanţarea educaţiei

 

Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea lui Cîţu candidat la funcţia de prim-ministru

 

Decretul de desemnare a lui Florin Cîţu candidat la funcţia de prim-ministru - publicat în Monitorul Oficial

 

BPN al PNL a aprobat lista miniştrilor liberali din viitorul Guvern Cîţu

 

USR PLUS a aprobat lista miniştrilor Alianţei din viitorul Guvern Cîţu

 

Consiliul Permanent al UDMR a aprobat persoanele desemnate în viitorul Guvern Cîţu

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.