COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 10 – 19 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului COD PORTOCALIU: 19-05-2025 ora 15 Intre 15:45 si 16:40 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 25...30 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 15...25 l/mp. in Județul Caraş-Severin;
Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că va fi disponibilă în curând şi schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor acordate companiilor care nu sunt IMM-uri, măsură fiind dedicată acelor societăţi "care sunt confruntate cu probleme de lichiditate".
"Am constatat că accesul companiilor la capital, la resurse, la tot ceea ce înseamnă resursele care pot fi mobilizate fie din fondurile europene, fie din zona finaciar-bancară şi toate categoriile de resurse este extrem de dificil şi extrem de restrâns. Din acest motiv am gândit încă de la începutul crizei să asigurăm cât mai multe lichidităţi pentru companii", a afirmat Orban cu ocazia lansării Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică al Guvernului României.
În acest sens, şeful Executivului a vorbit despre sprijinul ce va fi acordat şi companiilor ce nu sunt cuprinse în categoria Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.
"Pe lângă IMM Invest, sunt în măsură să vă anunţ că în curând vom primi aprobarea şi pentru schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor şi pentru companiile care nu sunt IMM-uri, o schemă care va veni în sprijinul companiilor care sunt confruntate cu probleme de lichiditate, care au nevoie de resurse financiare atât pentru investiţii cât şi pentru capital de lucru", a punctat el.
Premierul a mai anunţat o schemă prin care să fie garantată asigurarea creditului comercial pentru companii.
"O mare parte din companiile din ţări mai dezvoltate se finanţează de pe bursă, se finanţează din sistemul financiar bancar. Companiile din România au o mare dependenţă de finanţarea prin intermediul creditului comercial, mai exact prin legăturile care există între companii. Pentru a preveni riscurile de scurtcircuitare a relaţiilor comerciale în cazul în care o companie intră în probleme financiare şi poate să afecteze întreg lanţul valoric şi toţi partenerii comerciali, am gândit o schemă prin care să încurajăm asigurarea creditului comercial, a creditului furnizor, prin garantarea asigurării creditului comercial pentru a putea să mai pasăm printr-o schemă economică eventualele situaţii care pot să genereze blocaje în fluxurile financiare, în relaţiile comerciale dintre companii", a afirmat şeful Guvernului.
El s-a referit şi la granturile care să susţină companiile.
"Am gândit un întreg sistem de granturi pentru companii, în special pentru întreprinderi mici şi mijlocii, care să fie finanţat din fonduri europene atât pe măsura 2.1 cât şi pe măsura 2.2 pe POR, de asemenea un grant pentru care am mobilizat peste un miliard de euro, un grant de repornire, de asigurare a capitalului de lucru, pentru repornirea companiilor care au fost afectate în cel mai înalt grad de epidemia de COVID-19; de asemenea, grant de investiţii de diferite categorii, fie granturi pentru microîntreprinderi sau întreprinderi mici şi mijlocii de până în 200.000 de euro, între 200.000 de euro şi un milion de euro, şi, de asemenea, granturi mai mari care vor fi derulate prin intermediul măsurii 2.2 din Programul Operaţional Regional, granturi între 2 şi 6 milioane de euro, granturi care sunt necesare pentru a susţine investiţiile companiilor în dezvoltare", a mai spus Orban. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Cătălin Alexandru, editori online: Simona Aruştei, Irina Giurgiu)
Citiţi şi:
Iohannis: Fondurile europene trebuie să devină pilon esenţial al dezvoltării noastre
Orban: Degeaba avem gaz, dacă nu îl aducem în casele românilor
Orban: E momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei şi populismului
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.