COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 10 – 19 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Viitorul guvern din România va putea conta pe sprijinul şi îndrumarea Consiliului Europei, a declarat miercuri Snežana Samardžic-Markovic, director general pentru democraţie în cadrul Consiliului.

"Următoarele săptămâni vor fi decisive pentru viitorul sistemului de învăţământ din România şi pentru societate în ansamblu său. Partidele, în perioadele de dezbateri care vor urma în următoarele săptămâni, vor avea şanse de a reflecta temeinic asupra unei alegeri importante, dacă vor promova un status-quo sau dacă vor folosi lecţiile învăţate şi epidemia de COVID-19 ca pe o oportunitate de a aduce România la cele mai înalte standarde posibile în ceea ce priveşte educaţia. Am încredere că acest lucru va permite partidelor reprezentate astăzi să acţioneze în esenţa sistemului de învăţământ şi să prezinte aceste idei cetăţenilor români de o manieră democratică. Vă asigur, de asemenea, că viitorul guvern român va putea conta pe sprijinul continuu şi pe îndrumare, dacă va fi nevoie, din partea Consiliului Europei", a declarat oficialul la Conferinţa "Vreau la şcoală! Despre nevoia de educaţie incluzivă şi de calitate".

Reprezentantul Consiliului Europei a arătat că domeniul educaţiei a fost unul dintre cele mai afectate de pandemia de COVID-19.

"Aş dori sa felicit Preşedinţia României şi iniţiativa "România educată" pentru că patronează acest important eveniment care vine într-un moment cheie în istoria României. E crucial să discutăm acest subiect important într-un moment în care sistemele educaţionale au fost provocate de izolare, de COVID-19. Educaţia a fost unul dintre cele mai afectate domenii de epidemia COVID-19, pentru că majoritatea statelor din Europa, dar şi la nivel global, au închis şcolile şi au trecut la învăţarea la distanţă. Cel mai probabil, criza va exacerba diferitele forme de excludere", a afirmat Snežana Samardžic-Markovic.

Potrivit acesteia, acum este momentul cel mai potrivit pentru a recunoaşte curajul profesorilor, directorilor de şcoală şi părinţilor pentru adaptarea la noi contexte şi încercarea de a nu lăsa pe nimeni în urmă.

"A fi incluziv nu înseamnă tratament special, este o stare de spirit, o abordare şi un set de valori puse în aplicare atunci când toate părţile interesate lucrează pentru incluziune. (...) În timpul pandemiei am văzut directori de şcoli care şi-au pus mască şi o pereche de cizme şi au mers acasă la fiecare copil "neconectat" pentru a înţelege de ce au nevoie. Profesorii s-au întrunit online şi au evaluat soluţiile necesare pentru a-i readuce pe copii în procesul de învăţare. Grija faţă de ceilalţi şi respectul reciproc este baza abordării incluzive a educaţiei, iar asta schimbă vieţi", a adăugat reprezentanta Consiliului Europei.

Ea a adăugat că acolo unde şcolile se desprind din viaţa copiilor urmează segregarea.

"Şi este o tendinţă îngrijorătoare în multe ţări europene. Situaţia poate fi îmbunătăţită în România atunci când toate părţile interesate lucrează împreună în abordarea tendinţelor legate de calitatea educaţiei, asigură accesul profesorilor în special în zonele rurale la formarea continuă şi de calitate şi, cel mai important, în abordarea segregării copiilor romi", a explicat oficialul european.

Fundaţia Agenţia de Dezvoltare comunitară "Împreună", Reprezentanţa Comisiei Europene în România, INSCHOOL - proiectul comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei, Universitatea din Bucureşti, Digi24 şi Administraţia Prezidenţială au organizat, miercuri, dezbaterea "Vreau la şcoală! Despre nevoia de educaţie incluzivă şi de calitate".

Evenimentul este înscris în calendarul de activităţi organizate sub egida Proiectului "România educată" şi este realizat şi cu sprijinul UNICEF. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: Council of Europe / Twitter

 

Citeşte şi:

 

Ligia Deca: Pandemia ne-a forţat să reinventăm procesul educaţional, să răspundem la provocările viitorului

 

Pieter Bult (UNICEF): Educaţia ar trebui să fie o prioritate cheie pentru partidele politice

 

* Istvan Jakab (Comisia Europeană): Sperăm ca România să folosească sursele europene de finanţare pentru Educaţie

 

Rectorul Universităţii Bucureşti: Trebuie să separăm învăţământul de interesele politice de masă, populiste

 

Gelu Duminică: Toţi copiii au nevoie de un alt sistem educaţional

 

Ponta: Educaţie online, mai ales la vârste mai scăzute, este un fake de educaţie

 

* Dîncu, despre sistemul de educaţie: Ar trebui să nu punem un ministru care nu se pricepe şi să-l schimbăm foarte des

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.