COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Învăţământul românesc trebuie separat de "interesele politice de masă, populiste" şi focalizat pe o educaţie de calitate şi centrat pe elite, a declarat miercuri prof. Marian Preda, rectorul Universităţii Bucureşti, la Conferinţa "Vreau la şcoală! Despre nevoia de educaţie incluzivă şi de calitate".

"În România, procentul din PIB alocat educaţiei este 3,5 %, Pentru cercetare alocăm 0,2 - 0,3 %, adică, aşa cum se spune în mediul academic, "nimic, virgulă ceva" din PIB, în timp ce ţinta ar fi 1%, iar la nivel european este 2% din PIB pentru cercetare. În aceste condiţii, este esenţial cum folosim aceste resurse. Pentru că impresia mea este că le risipim în mare parte", a arătat Marian Preda.

Potrivit rectorului, sistemul de învăţământ trebuie să urmărească trei mari obiective: să alfabetizeze cetăţenii, să-i pregătească pentru inserţia pe piaţa muncii şi să producă elite în diverse domenii.

"Cu toţii avem nevoie de cei care trag înainte economia, cultura, industria, dar în această perioadă ne trebuie mari creiere care să producă un vaccin, nu ne trebuie o armată de oameni care să ştie medicină, biochimie. (...) Înainte de 1989 se împărţeau elevii între cei care mergeau la şcoli vocaţionale şi profesionale şi liceu şi doar 10% ajungeau la facultate. Doamne fereşte să spun că e bine, dar şcolile vocaţionale, şcolile profesionale au fost transformate în licee tehnologice de la care nimeni nu ia bacalaureatul. De ce investim în continuare în astfel de licee în care, în loc să înveţe o meserie, fac o teorie sterilă şi nu iau bacalaureatul?", a detaliat rectorul Universităţii.

El a adăugat că, în acelaşi timp, locurile în învăţământul superior s-au suplimentat foarte mult şi, cu excepţia câtorva facultăţi, nu există nicio competiţie pe acele locuri.

"Nu investim deloc în învăţământul de elită, marile universităţi de patru ani cad în topurile internaţionale şi rar mai e câte una pe acolo. Nu există un program pentru marile universităţi, pentru susţinerea lor, aşa cum e în toate statele puternice şi nicio schemă de finanţare a cercetării fundamentale în învăţământul superior. De fapt, dacă ne uităm la toate acestea, vedem că tot învăţământul s-a uniformizat în jos. Marile universităţi ale noastre, ca dovadă, au un Consiliu Naţional al Rectorilor, un vot, aşa cum are o fostă şcoală post-liceală dintr-un loc de provincie. Cred că trebuie să separăm învăţământul de interesele politice de masă, populiste şi trebuie să-l focalizăm şi pe educaţie incluzivă, dar de calitate, şi pe un învăţământ centrat pe elită şi pe producerea de cunoaştere de inovaţie în societate", a subliniat prof. Marian Preda.

Fundaţia Agenţia de Dezvoltare comunitară "Împreună", Reprezentanţa Comisiei Europene în România, INSCHOOL - proiectul comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei, Universitatea din Bucureşti, Digi24 şi Administraţia Prezidenţială au organizat, miercuri, dezbaterea "Vreau la şcoală! Despre nevoia de educaţie incluzivă şi de calitate". Evenimentul este înscris în calendarul de activităţi organizate sub egida Proiectului "România educată" şi este realizat şi cu sprijinul UNICEF. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

Ligia Deca: Pandemia ne-a forţat să reinventăm procesul educaţional, să răspundem la provocările viitorului

 

Pieter Bult (UNICEF): Educaţia ar trebui să fie o prioritate cheie pentru partidele politice

 

* Istvan Jakab (Comisia Europeană): Sperăm ca România să folosească sursele europene de finanţare pentru Educaţie

 

* Snežana Samardžic-Markovic: Viitorul guvern va putea conta pe sprijinul şi îndrumarea Consiliului Europei

 

Gelu Duminică: Toţi copiii au nevoie de un alt sistem educaţional

 

Ponta: Educaţie online, mai ales la vârste mai scăzute, este un fake de educaţie

 

* Dîncu, despre sistemul de educaţie: Ar trebui să nu punem un ministru care nu se pricepe şi să-l schimbăm foarte des

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.