Agenția Națională de Presă AGERPRES este prima agenție de presă din România. Instituția s-a numit, de-a lungul vremii, Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, Agenția Telegrafică Română "Orient-Radio" - RADOR, Agenția Română de Presă - AGERPRES, Agenția Națională de Presă ROMPRES și, din 2008, Agenția Națională de Presă AGERPRES.
Agenția Națională de Presă AGERPRES a lansat la începutul lunii februarie 2016 proiectul editorial "România Colorată", ce va prezenta cititorilor săi o Românie expresivă, bogată în imagini, adesea trecute cu vederea, într-un peisaj dominat de nonculori.
Proiectul "România colorată" dorește să promoveze diversitatea expresiilor culturale, fie ele de tradiție îndepărtată sau contemporane, povești și performanțe ale unor nume mai puțin celebre, curiozități și întâmplări inedite, ieșite din comun.
Agenția Națională de Presă AGERPRES devine, începând cu luna ianuarie, distribuitor de fotografie al Associated Press (AP), având dreptul de revânzare a fotografiilor către toate publicațiile din România.
Este vorba despre "AP Images Archive", platformă care conține sute de mii de fotografii actuale și istorice și care ilustrează zilnic cele mai importante știri de la nivel internațional, precum și despre "AP European Photostream".
Parteneriatul cu Associated Press oferă Agenției Naționale de Presă posibilitatea de a pune la dispoziția mass-media românești un nou portofoliu de fotografii la cele mai înalte standarde de calitate ale fotojurnalismului.
Corespondentul AGERPRES din județul Harghita, Gina Ștefan, a primit Diploma de excelență 2015 din partea Asociației ''Răsăritul Românesc'' din Chișinău.
Distincția i-a fost acordată pentru ''competență și probitate profesională, nerv jurnalistic și penița ascuțită în abordarea problematicii românești din zona Carpaților de curbură''.
Agenția Națională de Presă AGERPRES a lansat un flux public ce se adresează tuturor publicațiilor care doresc să acceseze în mod gratuit cele mai importante știri ale momentului din domeniile: politică, economie, justiție, social, sci&tech, sănătate, externe, cultură, mediu, sport, lifestyle, documentare.
AGERPRES îşi continuă misiunea de a informa prompt şi obiectiv, astfel oferind presei din România posibilitatea de a se conecta în permanenţă la ştiri şi materiale jurnalistice de calitate.
Un reportaj AGERPRES a câștigat marele premiu la un concurs de jurnalism pe teme europene, organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, prin Centrul de Informare "Europe Direct".
Marele premiu i-a revenit corespondentului AGERPRES din județul Alba, Marinela Brumar, pentru reportajul "Lupte și ritualuri antice, cu daci, romani, celți și gladiatori, la Festivalul Roman Apulum".
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES se alătură şi susţine demersurile pentru ca acest memorial să devină realitate, deschizând o secţiune specială în site-ul public www.agerpres.ro, unde se adună opiniile tuturor celor care vor să aibă un cuvânt de spus în acest caz.
Astfel, timp de trei luni, în perioada 30 noiembrie 2015 – 29 februarie 2016, vom lansa un set de întrebări publicului nostru şi în special celor dintre dumneavoastră care fie sunt implicaţi în mod direct, fie doresc să schimbe ceva în urma accidentului din clubul Colectiv, urmărind ca astfel să facem publice vocile care vor putea transforma acest proiect în realitate.
Agenția Națională de Presă AGERPRES a câștigat pentru a zecea oară și pentru a treia oară consecutiv Trofeul la secțiunea Agenții de presă acordat de organizatorii Târgului Internațional Gaudeamus - Carte de învățătură.
De la instituirea Trofeelor Gaudeamus, în 1997, AGERPRES a câștigat premiul la secțiunea Agenții de presă în 1999, 2000, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2012 și 2013.
Cele mai bune fotografii realizate în perioada iulie 2014 – august 2015 de fotografii Agenției Naționale de Presă AGERPRES au fost expuse în cadrul „OANA-Yonhap Press Photo Exhibition 2015”, expoziție organizată la sediul agenției de presă sud-coreene Yonhap, la Seul, în perioada 15-18 noiembrie 2015.
Evenimentul a avut loc cu ocazia celei de-a 39-a reuniuni a consiliului de conducere a Organizației Agențiilor de Presă din Asia-Pacific (OANA), fotografiile AGERPRES urmând a fi publicate într-un album fotografic alături de cele ale agențiilor de presă membre OANA și ale altor agenții de presă invitate.
AGERPRES şi Yonhap au reînnoit în luna iunie a anului acestuia acordul de cooperare, în contextul împlinirii a 25 de ani de relații diplomatice între România și Republica Coreea.
Alexandru Giboi, directorul general al AGERPRES, alături de Ion Jinga, ambasador plenipotenţiar al României la ONU, au avut o întrevedere cu Jan Eliasson, secretarul general adjunct al ONU, joi, 22 octombrie, la sediul ONU din New York.
În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte ce ţin de situaţia conflictelor din Orientul Mijlociu, de modurile în care situaţia emigranţilor poate fi îmbunatăţită, dar şi despre problemele cu care se confruntă jurnaliştii ce transmit din zone de conflict. Secretarul general adjunct al ONU a subliniat nevoia de soluţii paşnice pentru toate conflictele, şi dedicarea ONU în rezolvarea acestora.
Directorul general al AGERPRES a propus secretarului general adjunct al ONU demararea unei iniţiative comune a ONU şi EANA (Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă), alături de toţi actorii interesaţi de protecţia jurnaliştilor, pentru creşterea siguranţei acestora. Jan Eliasson a evidenţiat importanţa activităţii jurnaliştilor, care îşi riscă viaţa pentru a informa publicul. Acesta i-a cerut lui Alexandru Giboi câteva idei în scris ca bază a viitoarei colaborări dintre ONU şi EANA. Dr. Ion Jinga a subliniat, la rândul său, importanţa activităţii mass-media şi necesitatea ca aceasta să îşi desfăşoare activitatea lipsită de ameninţări de orice natură.
În cadrul vizitei din SUA, Alexandru Giboi va mai avea întrevederi cu CEO al Associated Press, Gary Pruitt şi cu managementul editorial al AP, pentru a discuta viitoarea colaborare dintre AGERPRES şi agenţia americană.
Alexandru Giboi, directorul general al AGERPRES, a participat, în perioada 1-3 octombrie, la cea de-a XXIV-a Adunare Generală a ABNA-SE și la Conferinţa cu tema „A 20-a aniversare a ABNA-SE – Provocări şi oportunităţi”, atât în calitate de reprezentant al AGERPRES, cât şi de secretar general al Asociației.
La reuniunea ABNA-SE, Alexandru Giboi a avut o scurtă întrevedere cu Marinko Čavara, președintele Bosniei și Herțegovinei, discuțiile concentrându-se asupra importanței activității agențiilor de presă, atât pentru mass-media, cât şi pentru publicul larg. De asemenea, Alexandru Giboi şi-a arătat susținerea pentru o viitoare candidatură a agenţiei de presă FENA pentru a deveni membră a EANA (Alianța Europeană a Agențiilor de Presă).
Conferința ABNA-SE a cuprins aspecte importante referitoare la colaborarea dintre agențiile de presă naționale sau regionale și cele internaționale, ca bază a evoluției acestei ramuri fundamentale a mass-media.
Totodată, în cadrul Adunării Generale au fost semnate acorduri de cooperare între agenţiile de presă FENA (Bosnia şi Herţegovina) şi ATA (Albania), AGERPRES şi ATA.
Directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a fost ales vineri, 25 septembrie 2015, membru al consiliului de conducere al Alianței Europene a Agențiilor de Presă (EANA), în cadrul Adunării Generale desfășurate la Geneva, Elveția. Conducerea EANA este alcătuită din: preşedinte, ales pentru doi ani, secretarul general şi alți trei membri, cu un mandat de trei ani.
Consiliul are rolul de a pregăti recomandări ce sunt prezentate Adunării Generale, de a implementa deciziile Adunării Generale şi de a lua decizii care nu revin în responsabilitatea acesteia.
Alexandru Giboi a fost ales cu unanimitate de voturi, la propunerea directorului general al APA (Austria). Este pentru prima dată în istoria Agenţiei Naţionale de Presă când reprezentantul AGERPRES face parte din conducerea acestei organizații.
În urmă cu aproximativ două luni, directorul general al AGERPRES a fost singura persoană nominalizată pentru a deveni membru în conducerea EANA, de către șase agenții membre (BTA — Bulgaria, CNA — Cipru, GHN — Georgia, AzerTac — Azerbaidjan, ANA-MPA — Grecia, Ukrinform — Ucraina), la propunerea lui Maxim Minchev, director general al BTA.
EANA a fost înființată la 21 august 1956 în urma unei conferințe care a avut loc la Strasbourg. Alianța reprezintă un forum pentru cooperare și schimb de informații între agențiile de presă europene și cuprinde peste 30 de agenții membre care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informație, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia și libertatea presei.
Andrei Tinu a lansat pe 21 august 2015, la Sala de Marmură a Casei Presei, volumul „Scânteia de la Praga”, o prelucrare a tezei sale de doctorat, coordonată de profesorul Mihai Retegan.
În capitolul „Trei jurnaliști români, trimiși speciali la Praga”, Andrei Tinu recompune imaginea acelui moment pe baza documentelor provenite din Arhiva AGERPRES și a mărturiilor jurnaliștilor Ilie Ciurescu și Romulus Căplescu, trimiși, alături de Dumitru Tinu, tatăl autorului, la Praga în zilele ce au urmat invaziei trupelor celor cinci țări membre ale Organizației Tratatului de la Varșovia.
La evenimentul de lansare a volumului a participat şi Alexandru Giboi, directorul general al AGERPRES, care a mărturisit că un motiv de emoţie îl constituie faptul că „această carte extraordinară începe cu o fotografie AGERPRES şi se încheie cu următoarele cuvinte: Arhiva AGERPRES, Fond 1968; Ştiri Externe”.
Agenția Națională de Presă AGERPRES a organizat conferința internațională cu titlul „Agențiile de presă în secolul al XXI-lea - Respectarea drepturilor de autor este cheia spre evoluție în media”, ce a avut loc la 26 iunie 2015 la București.
Evenimentul s-a bucurat de prezența Ministrului Culturii, Ioan Vulpescu, a Președintelui Comisiei pentru cultură și media din Senatul României, Georgică Severin, de participarea directorului de știri pentru Europa Centrală și de Est al AP (SUA), Fisnik Abrashi, a directorului de jurnalism și programe media al Fundației Thomson Reuters, Timothy Large, a directorilor agențiilor de presă CTK (Cehia), BTA (Bulgaria), CNA (Cipru), TANJUG (Serbia), TASR (Slovacia), MIA (Macedonia), FENA și SRNA (Bosnia și Herțegovina).
La conferință au participat și Secretarul General al Alianței Europene a Agențiilor de Presă (EANA) și Secretarul General al Congresului Mondial al Agențiilor de Presă (NAWC), precum și reprezentanți ai agențiilor ANADOLU (Turcia), ANA-MPA (Grecia), ATA (Albania), dpa (Germania) și AzerTac (Azerbaijan).
Conferința a marcat 20 de ani de existență a Asociației Agențiilor de Presă din Balcani ABNA-SE.
Agenția Națională de Presă AGERPRES a derulat un nou proiect editorial numit „Jocurile Europene Baku 2015”, ce s-au desfăşurat pe parcursul lunii iunie, online, pe site-ul public www.agerpres.ro.
Materialele jurnalistice din cadrul secţiunii sunt ilustrate cu imagini AGERPRES şi aduc informaţii de la Jocurile Europene de la Baku, Azerbaijan.
Agenția Națională de Presă AGERPRES a derulat un nou proiect editorial numit „PE URMELE LUI ENESCU”.
Timp de două săptămâni au fost publicate materiale jurnalistice dedicate lui George Enescu, o incursiune în viaţa şi activitatea marelui muzician, ce a reuşit să facă cunoscută tradiţia populară românească, sub bagheta sa evoluând orchestre renumite din întreaga lume.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a lansat proiectul editorial „DINCOLO DE ISTORIE”, care cuprinde materiale jurnalistice dedicate unor monumente istorice aflate la noi în ţară, ce ocupă un loc aparte în preferinţele multor turişti din întreaga lume şi care ascund poveşti mai puţin ştiute, dar cu o importanţă culturală deosebită.
Reportajele din cadrul proiectului vorbesc atât despre cele mai cunoscute obiective istorice din România, dar şi despre unele poate uitate, dar care au o semnificație aparte.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a lansat proiectul editorial „Expo 2015”, dedicat Expoziţiei Universale Milano 2015.
Timp de şase luni în secţiunea Sci&Tech din site-ul public www.agerpres.ro au fost publicate materiale sub genericul „EXPO 2015”. Conţinutul jurnalistic a reflectat întreaga manifestare expoziţională, ce a avut ca temă „Hrănirea planetei, Energie pentru viaţă”, cu accent pe evenimentele de la pavilionul românesc.
AGERPRES a fost partener media al evenimentului Expo Milano 2015.
Agenția Națională de Presă AGERPRES împlineşte astăzi, 27 martie, 126 de ani de funcţionare. AGERPRES are rolul de a oferi informaţii echilibrate, cu caracter imparțial, şi de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii şi instituțiile din țară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior.
Agenţia Naţională de Presă AGERPERS a încheiat un parteneriat cu Editura ADENIUM, în scopul promovării valorilor culturale şi a lecturii.
Colaborarea dintre Editura ADENIUM şi AGERPES presupune şi susţinerea proiectelor editurii, precum: ADENIUM START – concurs adresat autorilor aflaţi la început de drum, oferindu-le acestora atât posibilitatea de a debuta literar, cât și sprijinul integral în procesul de promovare sau Campania „Oamenii Timpului” - eveniment anual organizat de Revista de cultură contemporană TIMPUL în parteneriat cu instituții administrative și culturale, precum și cu instituții academice și economice.
Scopul acestei manifestări anuale este acela de recunoaștere publică a acelor personalități și organizații din plan local, național și internațional care contribuie la dezvoltarea culturală și instituțională a spațiului românesc, în spiritul valorilor proprii unei societăți democratice.
Pe site-ul editurii generaliste ADENIUM, www.adenium.ro, la secţiunea EBOOK GRATUIT, se află şi ebookul AGERPRES, „Evoluţie după Revoluţie”. Cartea electronică cuprinde 125 de fotografii, alese din arhiva AGERPRES, fotografii care vorbesc despre Revoluţia din 1989, dar care surprind şi etape ale evoluţiei ulterioare, peisaje extraordinare din ţară, cadre din Bucureşti, figuri emblematice, dar şi momente importante din lumea sportului.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a lansat, la începutul lunii ianuarie, secţiunea specială Ştiri cu gust, ce cuprinde materiale jurnalistice din domeniul gastronomic.
Agenția Națională de Presă AGERPRES în parteneriat cu Sărbătoarea Gustului prezintă, începând cu 27 ianuarie, Bocuse d'Or, concurs ce reunește 24 dintre cei mai buni chefi din lume în Lyon, oraș supranumit capitala gastronomică a Franței.
Reportajele și știrile de la competiția Bocuse d'Or vor putea fi accesate la www.agerpres.ro/stiri-cu-gust, pentru limba română, şi la www.agerpres.ro/news-with-taste, pentru limba engleză.
Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Alexandru Giboi, a fost ales în funcţia de secretar general al Asociaţiei Agenţiilor de Presă din Balcani şi Sud-Estul Europei (ABNA-SE) şi membru al board-ului BSANNA - Asociația Agențiilor Naționale de Presă din zona Mării Negre.
AGERPRES şi Fundaţia Thomson Reuters au realizat o serie de cursuri destinate jurnaliştilor: ''Jurnalism de investigație - evaziunea fiscală'' şi „Social Media şi Jurnalismul Digital”.
În anul 2014, Agenția Națională de Presă AGERPRES a lansat aplicația pentru mobil și tabletă şi a realizat numeroase parteneriate şi proiecte editoriale online precum: "Update România" - în parteneriat cu Liga Studenţilor Români din Străinătate, "Români la Mongol Rally", "Oraşul meu, Bucureşti", "Străin, iubesc România".
AGERPRES organizează, pentru prima dată în România, conferinţa Asociaţiei Agenţiilor de Presă din Balcani (ABNA–SE). Aflată la cea de a 22–a ediţie, întâlnirea anuală a agenţiilor de presă din Balcani a avut loc la Sibiu, între 8 şi 11 decembrie 2013, şi a avut ca temă "Conexiunea dintre social media şi agenţiile de presă".
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES preia, pe 9 decembrie, preşedinţia Asociaţiei Agenţiilor de Presă din Balcani (ABNA–SE).
Sunt semnate parteneriate cu MIA – Macedonia, ARMENPRESS – Armenia, TREND – Azerbaidjan, MEHR – Iran şi NNA – Liban (2014).
A fost vernisată expoziţia Drumul României spre Uniunea Europeană.
AGERPRES launched special news flows dedicated to the presidential elections in France, Russia and to the anniversary of 60 years since the reign of Queen Elizabeth II of Great Britain began.
The Agency participated in the photo exhibitions ‘Rolympics’ and ‘The war against the peasantry. The collectivization years (1949 – 1962)’.
A fost editată lucrarea "Dunărea Românească".
AGERPRES obţine recertificarea ISO pentru sistemele de management de Calitate, Mediu, Sănătate şi Securitate ocupaţională întărind astfel calitatea produselor jurnalistice ale agenţiei.
Sunt lansate fluxuri speciale dedicate Adunării Parlamentare NATO, desfăşurată la Bucureşti, Festivalului şi concursului internaţional "George Enescu" – ediţia XX.
AGERPRES implementează modulul "Alertă răpire copil"
Agenţia participă în calitate de co–organizator şi partener media al unor expoziţii de fotografie: În memoria victimelor din 13 – 15 iunie 1990 – istoria NU trebuie uitată!, Trecut–au anii ediţia a IV–a.
Sunt lansate buletinele: Integrare Europeană, Romanian & European Integration şi Economic Highlights.
Agenţia Naţională de Presă lansează serviciul de ştiri pentru diaspora.
Este lansat oficial site–ul Agenţiei Naţionale de Presă.
Apare albumul "Trei zile dintr–un veac. 7 – 9 mai 1999", lucrare dedicată vizitei Papei Ioan Paul al II–lea în România.
Agenţia Naţională de Presă ROMPRES/AGERPRES se afiliază la Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă (EANA) şi devine membru al Asociaţiei Agenţiilor de Presă din Balcani (ABNA – SE).
La 19 iunie, sistemul informatic redacţional al Agenţiei Naţionale de Presă ROMPRES/AGERPRES este realizat de România cu concursul Franţei şi PIDC/UNESCO, cu sprijinul tehnic al Agenţiei France Press (AFP) şi LOGIPRESS
Printr–un comunicat de presă, beneficiarii ştirilor AGERPRES erau anunţaţi că "începând cu data de 2 ianuarie 1990, ora 12,00, Agenţia Română de Presă AGERPRES îşi încetează activitatea. Din acest moment sunteţi în legătură şi veţi primi ştirile Agenţiei de Presă ROMPRES".
Oficial, ROMPRES era înfiinţată, printr–un decret semnat de preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu, la 8 ianuarie 1990.
Ziariştii de la AGERPRES au emis următorul comunicat:
„Agenţia Română de Presă – AGERPRES nu mai are nevoie de aprobări speciale din partea cenzurii pentru a transmite false luări de poziţie şi atitudini naţionale lipsite de orice bază reală. Alături de întreaga presă centrală şi din ţară, de radio şi televiziune, de toate mijloacele de informare în masă, AGERPRES îşi va face datoria şi va informa în mod real, cinstit şi civilizat întreaga opinie publică internă şi internaţională asupra tuturor evenimentelor ce se vor desfăşura în România şi în lume. Vom oferi presei, tuturor agenţiilor internaţionale de presă o viziune completă şi onestă a tuturor evenimentelor româneşti. Precizăm că acest text a fost redactat de ziariştii Agenţiei Române de Presă care nu şi–au pierdut nici un moment conştiinţa profesională, aceiaşi care până ieri erau obligaţi să răstălmăcească realitatea şi să dezinformeze sistematic opinia publică internă şi internaţională".
Prin decret al Consiliului de Miniştri se hotăra înfiinţarea Agenţiei Române de Presă de pe lângă Consiliul de Miniştri, prescurtat AGERPRES, prin preluarea personalului şi a patrimoniului RADOR.
Parlamentul României a aprobat Legea pentru reorganizarea şi funcţionarea societăţii RADOR – Agenţie de informaţii telegrafice.
16 iunie - data Actului de constituire a agenţiei "Orient–Radio", care avea menirea de a continua activitatea Agenţiei Române.
"Informaţiile ce vom da vor fi culese cu deosebită îngrijire şi scrupulozitate, şi controlate astfel ca ele să fie riguros exacte, imparţiale şi cinstite. Ea nu se va pune în serviciul nici unei tendinţe politice, persoană sau partid, îngrijindu–se numai de interesul general şi de acela al abonaţilor săi", se arăta în document. La propunerea ministrului de externe Take Ionescu, Guvernul autorizează, în şedinţa din 15 august 1921, încheierea unui contract cu agenţia "Orient–Radio".
30 martie/ 11aprilie 1889 – Agenţia Română transmite prima telegramă de presă.
15/27 martie 1889 – a fost înfiinţată, la iniţiativa ministrului de externe P.P. Carp, prima agenţie de presă "românească, naţională şi autonomă" sub numele de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română. Ea era subordonată Ministerului Afacerilor Străine şi avea datoria "să transmită în străinătate ştiri privind România", iar de acolo să primească şi să difuzeze "un serviciu exact şi rapid al tuturor ştirilor de interes general sau special pentru România".
Agenţia Română a funcţionat până spre finele anului 1916, când şi–a încetat temporar activitatea în condiţiile în care ţara noastră era implicată în plină conflagraţie mondială.
1889, 24 ianuarie/ 5 februarie – ministrul de Externe al României P. P. Carp cere Direcţiunii Generale a Telegrafelor şi Poştelor să ofere Agenţiei Telegrafice Române, care este în curs de organizare la Bucureşti, o "odae mare în casele ce ocupă".