COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua Mondială a Teatrului

Teatrul a fost una dintre cele mai populare forme de divertisment încă din Grecia Antică, iar actoria este şi azi o meserie grea, dar capabilă de a aduce satisfacţii. Dacă aţi fost vreodată la teatru sau aţi văzut un spectacol live, ştiţi cât de distractiv poate fi teatrul. Şi chiar dacă pare o formă de divertisment ameninţată de industria cinematografică, pentru aceia dintre voi care iubesc teatrul în toate manifestările sale, #WorldTheaterDay - instituită în 1961 de Institutul Internaţional de Teatru (ITI) - are menirea de a aduce un omagiu acestei vechi forme artistice, dar şi de a petrece un timp cu cei dragi şi de a asista la spectacole live.

 

 

Adela Popescu şi Mihai Bendeac în cea mai nouă premieră a Teatrului Metropolis - piesa 'Doi pe o banca' de Aleksandr Ghelman, în regia lui Emanuel Pârvu.

Foto: (c)  SORIN LUPSA/AGERPRES FOTO 


Marcată anual pe 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului este un prilej ideal pentru ca teatrele din întreaga lume să sărbătorească valoarea şi importanţa acestei forme artistice, dar şi pentru a atrage atenţia guvernelor, politicienilor şi instituţiilor cu privire la importanţa teatrului pentru societate şi pentru prosperitatea acesteia.
Una dintre cele mai importante manifestări de Ziua Internaţională a Teatrului constă în transmiterea mesajului internaţional tradiţional. În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional este invitată să-şi comunice reflecţiile cu privire la această formă artistică şi la viitorul acesteia, primul mesaj de acest fel fiind rostit de Jean Cocteau în 1962. Mesajul este apoi tradus în peste 50 de limbi, tipărit în sute de ziare şi difuzat în toate colţurile lumii prin intermediul mass-media. Deoarece ITI are peste 90 de centre în întreaga lume, institutul încurajează, de asemenea, universităţile, şcolile şi profesioniştii din teatru să marcheze la rândul lor această sărbătoare. Data acestei sărbători corespunde, de asemenea, cu deschiderea stagiunii la Teatrul Naţiunilor din Paris.
Pentru ITI, obiectivele celebrării #WorldTheaterDay constau în promovarea teatrului în toate colţurile lumii, conştientizarea valorii acestei forme artistice în toate manifestările sale, contribuţia la promovarea comunităţilor de teatru locale şi împărtăşirea dragostei pentru teatru cu ceilalţi.
Deşi numeroase dintre evenimentele care au loc la nivel mondial cu ocazia acestei zile se desfăşoară în centrele ITI, vă puteţi alătura şi dumneavoastră celebrărilor, ne recomandă site-ul Daysoftheyear.com, oferind câteva sugestii. Puteţi participa la spectacole organizate în centrele ITI sau partenere, puteţi distribui pe reţelele de socializare mesajul anual folosind hashtag-ul #WorldTheaterDay sau puteţi cumpăra bilete şi sprijini cu donaţii un teatru local.

Ziua Internaţională a Whisk(e)y-ului

Whisk(e)y-ul are o istorie îndelungată şi venerabilă, fiind una dintre cele mai uşor de recunoscut băuturi spirtoase din lume. Numele de "Whisk(e)y" provine din limba gaelică, unde era numit "Uisce na Beatha", însemnând "Apa vieţii". Nu a trecut mult timp până când numele a fost prescurtat în "Uisce" (însemnând pur şi simplu "Apă"), iar ulterior pronunţia s-a schimbat încet, transformându-se din "Ish-Key", în "Whiskey". Şi această pronunţie a rămas până în ziua de azi.

 

 

Sursa foto: irishpost.com 


Istoria Zilei Internaţionale a Whisk(e)y-ului (#InternationalWhisk(e)yDay), marcată pe 27 martie, potrivit site-ului Daysoftheyear.com este intrinsec legată de istoria producerii acestei populare băuturi. Whisky-ul este rezultatul unui proces de distilare, cunoscut încă din Babilon. Şi chiar dacă nimeni nu ştie cu exactitate dacă locuitorii Babilonului au creat o băutură la fel de minunată ca whisky-ul zilelor noastre, istoricii au confirmat că procesul distilării le era cunoscut.

Toate whisky-urile pornesc de la o "pastă" ("mash"), un amestec de cereale şi apă încălzit încet pentru a descompune amidonul în zaharuri. Tipul de cereale pe care îl foloseşte producătorul va determina ce tip de whisky va rezulta. Rezultatul acestui proces este cunoscut sub numele de "wort" şi este doar începutul călătoriei acestei băuturi uimitoare.

Învechirea într-un butoi face, de obicei, şi ea parte din proces, însă cantitatea de timp petrecută de băutură în acesta este cea cea face diferenţa.

Iată o scurtă trecere în revistă a diferitelor tipuri de cereale din care rezultă toate aceste feluri unice de de whisky:

"Bourbon"-ul trebuie să conţină cel puţin 51% porumb, însă devine un "Corn Whiskey" odată ce ajunge la 81%.
"Malt whiskey" conţine minim 51% orz malţat.
"Rye whiskey" este realizat dintr-o pastă de cereale care conţine cel puţin 51% secară.
"Wheat Whiskey" conţine minim 51% grâu.

Cum a apărut însă Ziua Internaţională a Whisk(e)y-ului? Ei bine, ea a fost anunţată pentru prima dată în 2008 şi sărbătorită în 2009, în cadrul Whiskey Festival din nordul Olandei. Totul a fost făcut în onoarea unui cunoscător de whisky (şi bere) şi scriitor, Michael Jackson. (Nu, nu regele muzicii pop.) O personalitate cunoscută pentru scrierile sale despre whisky, Jackson a fost însă diagnosticat cu boala Parkinson. Prietenii săi iubitori de whisky au vrut nu numai să celebreze dragostea sa pentru populara băutură, ci şi să ajute la găsirea unui leac pentru această boală dificilă. Deoarece ziua de naştere a lui Michael era celebrată pe 27 martie, data în care este marcată Ziua Internaţională a Whisk(e)y-ului este o dovadă de apreciere pentru acesta.

Aşadar, scopul Zilei Internaţionale a Whisk(e)y-ului nu constă doar în popularizarea acestei deja faimoase băuturi - deşi acesta este cu siguranţă un motiv important - ci şi de a sensibiliza publicul cu privire la boala Parkinson, de care a suferit în ultimii ani de viaţă Michael Jackson.

Cea mai evidentă şi practică modalitate de a celebra această sărbătoare este fie să consumaţi varietatea preferată de whisky, fie să încercaţi una nouă. De asemenea, învăţaţi cum se scrie Whisk(e)y: Pare ciudat, însă există de fapt două moduri corecte de a scrie acest cuvânt, în funcţie de context. Iniţial, whiskey-ul irlandez includea litera "e", iar whisky-ul scoţian nu. Ulterior, americanii au adoptat versiunea cu "e" pentru whiskey-ul lor, însă canadienii şi producătorii de whisky japonezi nu au făcut-o! Aşadar, ortografia corectă şi inclusivă este: Ziua Internaţională a Whisk(e)y-ului! AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.