COD GALBEN: 26-01-2022 ora 20 Intre 20:30 si 23:00 se va semnala ploaie și burniță care local vor depune polei in Județul Caraş-Severin, Județul Caraş-Severin, Județul Timiş, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 26-01-2022 ora 20 Intre 20:00 si 23:00 se va semnala intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de peste 90...100 km/h, spuberând zăpada in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 26-01-2022 ora 18 Intre 18:50 si 22:00 se va semnala local, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70-80 km/h, spulberând zăpada in Județul Vâlcea; COD GALBEN: 26-01-2022 ora 18 Intre 18:40 si 22:00 se va semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 90...100 km/h, spulberând zăpada in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua aprecierii faţă de persoanele roşcate

Doar aproximativ 2% din populaţia lumii are părul roşcat natural, un procent foarte mic, ceea ce demonstrează caracterul aparte al acestei trăsături fizice. De altfel, în vremuri străvechi, în anumite regiuni, persoanele roşcate, cu tenul deschis la culoare şi ochi albaştri sau verzi, erau considerate sfinte, deoarece se credea că au furat focul de la zei şi şi-au impregnat nuanţa acestuia în păr.

#KissaGingerDay, ziua în care se sărută o persoană roşcată, celebrează această trăsătură genetică şi reprezintă o oportunitatea de a arăta apreciere pentru roşcate sau roşcaţi.

Părul roşcat este asociat, de obicei, cu Irlanda. Cu toate acestea, există descoperiri arheologice şi scrieri vechi conform cărora roşcaţii au trăit şi în alte zone, precum Asia sau Grecia, aşadar "rădăcinile" părului roşcat sunt mai extinse decât se crede în general, potrivit www.daysoftheyear.com.

O altă caracteristică a persoanelor roşcate este aceea că, odată cu înaintarea în vârstă, părul lor devine alb-argintiu, nu gri şi apoi alb. Acest lucru se datorează faptului că firele roşcate îşi păstrează pigmentul natural mai mult timp decât părul de alte culori.

Din păcate, de-a lungul timpului, persoanele roşcate au fost vizate şi de discriminare şi abuzuri. Un exemplu recent în acest sens a fost mişcarea intitulată "National Kick a Ginger Day", care încuraja acte de violenţă comise într-o anumită zi a anului asupra persoanelor roşcate, iniţiată în urmă cu câţiva ani pe Facebook în Canada şi SUA. Pentru a contracara această mişcare, în urma căreia mai mulţi elevi roşcaţi au fost abuzaţi de colegi, dar şi pentru a arăta apreciere şi susţinere faţă de persoanele cu părul roşcat, canadianul Derek Forgie - la rândul său roşcat - a iniţiat în 2009 ziua #KissaGingerDay, însoţită de un grup de Facebook cu acelaşi nume. Aceasta îşi propune să "răspândească dragostea" faţă de persoanele roşcate şi să se opună discriminării şi abuzurilor comise asupra lor.

Pentru a celebra această zi, Derek Forgie îi încurajează pe toţi să îşi arate aprecierea faţă de "roşcaţii lumii", spre exemplu prin a le oferi dulciuri, flori, o îmbrăţişare ori un sărut.

Ziua marţipanului

Obţinut din zahăr şi migdale, marţipanul este unul dintre cele mai iubite dulciuri din lume. De aceea are şi o zi care îi este dedicată, iniţiată în Statele Unite şi însoţită de hashtag-ul #MarzipanDay.

Pasiunea pentru marţipan nu derivă doar din faptul că este deosebit de gustos, ci şi extrem de maleabil, ceea ce îl face ingredientul perfect pentru o gamă largă de produse de cofetărie, de la praline la torturi de nuntă. Acest produs zaharos poate fi colorat şi transformat în diverse forme, existând chiar şi specializarea de cofetar modelator de marţipan. Astfel, pasiunea este ridicată la rang de artă, talentul în modelarea marţipanului fiind recompensat în concursuri organizate în diverse regiuni ale lumii.

Pentru că este întâlnit în bucătării din lumea întreagă, istoria marţipanului este extrem de controversată, numeroase regiuni revendicându-i originile. Potrivit unor izvoare istorice, marţipanul ar fi ajuns în Europa din Persia şi ar fi fost ulterior transportat în oraşele care alcătuiau Hansa, sau Liga Hanseatică. Astăzi, marţipanul este un ingredient prezent în numeroase preparate tradiţionale din ţări precum Spania, Italia, Portugalia, Grecia, Cipru, Belgia, Ţările de Jos, Germania (în special în Lubeck), Austria, Marea Britanie, Elveţia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Estonia - capitala Tallinn se mândreşte cu un muzeu dedicat istoriei şi utilizării marţipanului, Siria, Iran, SUA (în special în sud) sau unele regiuni din Asia.

Ziua farmaciştilor din Statele Unite

Dacă la data de 25 septembrie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Farmacistului, astăzi se celebrează cea a farmaciştilor din Statele Unite, însoţită de hashtag-ul #NationalPharmacistDay, potrivit www.daysoftheyear.com.

Prin această zi, americanii sunt îndemnaţi să se gândească la farmacişti, de multe ori primii la care apelează atunci când le este rău şi au nevoie de un sfat ori de o soluţie pentru a se simţi mai bine, dar care sunt şi cei care s-au aflat în prima linie de comunicare cu pacienţii în timpul pandemiei de COVID-19.

Pentru a celebra această zi, americanii sunt încurajaţi să arate apreciere farmaciştilor, atât printr-un simplu 'Mulţumesc!', dar şi prin a se informa în legătură cu activitatea pe care aceştia o desfăşoară zi de zi. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.