COD GALBEN: 26-01-2022 ora 22 Intre 22:00 si 02:00 se va semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 90...100 km/h, spulberând zăpada in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 26-01-2022 ora 20 Intre 20:30 si 23:00 se va semnala ploaie și burniță care local vor depune polei in Județul Caraş-Severin, Județul Caraş-Severin, Județul Timiş, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 26-01-2022 ora 20 Intre 20:00 si 23:00 se va semnala intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de peste 90...100 km/h, spuberând zăpada in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Dâmboviţa;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua caisei

Caisele se coc la începutul verii, dar sunt destul de frecvent conservate prin deshidratare astfel încât să ne putem bucura de aceste fructe pe parcursul întregului an. Termenul englezesc ''apricot'' derivă din latină şi semnifică ''preţios'', însă cercetări mai noi au scos la iveală o altă etimologie, din sintagma arabă ''al barquq'' (''copt timpuriu''), prin franţuzescul ''abricot''.

Deshidratarea caiselor este o practică de conservare care datează de multe secole. Cele mai multe dintre caisele deshidratate pe care le găsim în magazine, de un portocaliu-strălucitor, ca atunci când erau coapte, sunt tratate cu compuşi din sulf, întrucât fructele organice au o culoare mai maronie.

Caisele sunt nişte fructe subestimate, ar susţine multă lume. Nu par să primească atenţia de care se bucură merele, pepenii şi portocalele. Cu toate acestea, sunt incredibil de delicioase, oferind totodată numeroase beneficii de sănătate. Ziua caisei, celebrată pe 9 ianuarie în Statele Unite, încurajează introducerea acestui fruct în dietă şi popularizarea beneficiilor sale.

Caisul este un arbore de mici dimensiuni, cu o înălţime cuprinsă între opt şi 12 metri. Creşte peste tot în lume, însă este originar din regiunea nord-estică a Chinei, aproape de graniţa cu Rusia.

 


Foto: (c) BOGDAN DUMITRESCU/AGERPRES FOTO


Fructul este o sursă excelentă atât de vitamina A, cât şi de vitamina B şi conţine 86% apă. Mai conţine şi grăsimi, proteine şi carbohidraţi.

Caisul a început să fie cultivat în China cu circa 4.000 de ani în urmă. A fost adus apoi în restul Asiei şi în regiunea mediteraneană. Conchistadorii au introdus caisul în Americi în secolul al XVI-lea, plantând arbori pe coasta vestică a Statelor Unite.

În prezent, deşi Statele Unite nu se află printre principalii producători de caise la nivel global, 95% dintre caisele crescute în această ţară provin din San Joaquin Valley, California.

În China, caisele sunt asociate cu educaţia şi medicina. Denumirea clasică în chineză înseamnă literal ''altarul caisei'' şi este încă folosită frecvent în limbajul scris pentru a desemna activităţi educaţionale. Potrivit legendei, Confucius şi-ar fi instruit discipolii în mijlocul unui crâng de caişi. Miezul caiselor este utilizat pe scară largă în medicina tradiţională chinezească.

Ziua caiselor ( #ApricotDay) ar putea fi celebrată, sugerează site-ul daysoftheyear.com, încorporând caisele în diferite preparate culinare. Există multe reţete uimitoare pe bază de caise, inclusiv deserturi delicioase (cheesecake de caise şi ciocolată albă, biscuiţi cu caise, prăjitură cu caise, scorţişoară şi ulei de măsline), dar pot fi deseori utilizate şi in aperitive (merg bine cu brânza de capră) sau felurile principale (în bucătăria marocană, ca ingredient în mâncărurile tradiţionale tajine). Iar la finalul zilei... un cocktail de caise.

Ziua zborului în balonul cu aer cald

Oricine s-a plimbat cu balonul cu aer cald poate confirma că este o experienţă incredibilă în special dacă a călătorit într-o regiune pitorească. Deşi este greu de imaginat în zilele noastre, au existat vremuri, nu cu foarte mult timp în urmă, când oamenii nu deţineau tehnologia care să le permită să călătorească pe calea aerului aşa cum este posibil acum cu ajutorul avioanelor şi elicopterelor. Odinioară, a zbura sau a pluti, erau ţeluri aproape imposibile, pe care mulţi s-au străduit să le atingă, însă doar puţini au reuşit. Jean Pierre Blanchard a fost unul dintre cei care a reuşit, iar 9 ianuarie este ziua care-i celebrează reuşitele.

 


Foto: (c) ELENA STANCIU / AGERPRES FOTO


Pe 9 ianuarie 1793, Jean Paul Blanchard, un aeronaut şi inventator francez, a realizat primul zbor în balonul cu aer cald din America de Nord, pornind din faţa închisorii Walnut Street Prison din Philadelphia, Pennsylvania, în faţa unei mulţimi impresionante. Blachard pregătise temeinic evenimentul şi vânduse numeroase bilete celor încântaţi să-l vadă ridicându-se în aer în balonul său cu hidrogen, printre care se crede că s-ar fi aflat însăşi preşedintele Statelor Unite, George Washington. Blachard s-a înălţat în aer la o altitudine de 200 de stânjeni, şi-a monitorizat pulsul pe tot parcursul călătoriei, iar în cele din urmă a coborât lin pe câmpul unui fermier nedumerit, care l-a ajutat pe aeronaut să găsească drumul înapoi către oraş.

Potrivit site-ului daysoftheyear.com, această zi poate fi celebrată #BalloonAscensionDay rezervând o excursie cu balonul cu aer cald. Cele mai spectaculoase călătorii cu balonul se organizează în Parcul Naţional Serengeti (Tanzania), Napa Valley (California), Cappadocia (Turcia), Gstaad (Elveţia), Istria (Croaţia) şi Yarra Valley (Australia).

Ziua în care te crezi Dumnezeu

Pentru cei care au văzut filmul ''Bruce Almighty'', conceptul de a ''te crede Dumnezeu'' este destul de simplu. Ce ai face dacă ai fi Dumnezeu pentru o zi? Nu este foarte greu să te gândeşti cum să-ţi transformi dorinţele în realitate şi să-ţi imaginezi că poţi face toate activităţile şi lucrurile pe care le doreşti.

Ziua în care te crezi Dumnezeu (#PlayGodDay) încearcă însă să depăşească astfel de tendinţe egocentrice şi se doreşte un îndemn pentru a acţiona dincolo de limitele propriilor dorinţe şi a aduce o schimbare în bine pentru ceilalţi.

De-a lungul istoriei, oamenii au cochetat cu ideea de a avea superputeri divine. Faraonii egipteni, spre exemplu, erau consideraţi zei şi acţionau în consecinţă, iar multe alte texte antice se referă la bărbaţi care doresc să devină zei sau să ia locul unui zeu.

''A te crede Dumnezeu'' poate reprezenta un îndemn de a-ţi trăi viaţa cu mai mult curaj sau pasiune atât pentru binele personal, cât şi pentru cel general, a da dovadă de generozitate faţă de o altă persoană sau a începe un nou program de fitness sau un curs de limbi străine.

Ziua electricităţii statice

Cu toţii am avut de-a face într-un fel sau altul cu electricitatea statică, fie că ne-am ''curentat'' când am atins un mâner de uşă într-o zi rece şi uscată, fie când am ''scos scântei'' mergând pe un covor purtând şosete de lână sau pur şi simplu când am admirat măreţia fulgerelor. Electricitatea statică este un fenomen fascinant şi misterios, celebrat în Statele Unite pe 9 ianuarie ((#StaticElectricityDay).

Electricitatea statică se formează în urma acţiunii de frecare a doi izolatori care generează un câmp static format dintr-un număr inegal de ioni încărcaţi negativ sau pozitiv. Când izolatorii încărcaţi electrostatic intră în contact cu un conductor (metalul, spre exemplu), sarcina este eliberată. Aerul uscat este mai favorabil generării electricităţii statice în comparaţie cu aerul umed şi de aceea fenomenul se produce mai frecvent în timpul iernii, decât vara.

Ziua recunoştinţei faţă de forţele de ordine

Deşi în ultimii ani forţele de poliţie din Statele Unite au dobândit o reputaţie proastă din cauza unor incidente violente şi acţiuni discriminatorii, ziua de 9 ianuarie este dedicată celebrării poliţiştilor şi a muncii lor în serviciul comunităţii.

Ziua recunoştinţei faţă de forţele de ordine (#LawEnforcementAppreciationDay) a fost creată în 2015 de mai multe organizaţii, printre care Concerns of Police Survivors, pentru a-i încuraja pe cetăţeni să folosească această zi ca un prilej pentru a le mulţumi poliţiştilor pentru munca depusă.

Sărbătoarea a fost instituită ca o modalitate de contracarare a negativităţii la adresa forţelor de ordine create în urma incidentelor violente petrecute în 2014 în localitatea Ferguson, Missouri, când un adolescent de culoare neînarmat a fost împuşcat mortal de un agent de poliţie. Organizatorii speră ca această zi specială să contribuie la îmbunătăţirea imaginii poliţiştilor şi la conştientizarea deciziilor dificile pe care poliţiştii trebuie să le ia în fiecare zi pentru a sluji legea şi cetăţenii. În Statele Unite, sunt peste 900.000 de poliţişti, iar organizaţia crede că este esenţial să-şi arate solidaritatea în vremuri dificile.AGERPRES/(AS - autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.