COD GALBEN: 26-01-2022 ora 22 Intre 22:00 si 02:00 se va semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 90...100 km/h, spulberând zăpada in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 26-01-2022 ora 20 Intre 20:30 si 23:00 se va semnala ploaie și burniță care local vor depune polei in Județul Caraş-Severin, Județul Caraş-Severin, Județul Timiş, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 26-01-2022 ora 20 Intre 20:00 si 23:00 se va semnala intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de peste 90...100 km/h, spuberând zăpada in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Dâmboviţa;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua îmbrăţişării

 


Foto: (c) EUGENIA PASCA / AGERPRES FOTO


Ziua îmbrăţişării (#CuddleUpDay), celebrată în Statele Unite pe 6 ianuarie, este un bun prilej de a te cuibări în braţele cuiva într-o seară friguroasă de iarnă sau de a alinta un animal de companie.

Beneficiile îmbrăţişării pentru sănătate sunt incontestabile, iar dacă nu ar fi gratuit, ar intra probabil în pachetul de servicii de sănătate. Strângerile în braţe determină creşterea cantităţii de oxitocină din organism, un hormon cu numeroase beneficii. Pe lângă sentimentul plăcut de căldură, oxitocina reduce senzaţia de durere. Când frigul provoacă dureri musculare şi de articulaţii, o strângere în braţe poate contribui la reducerea senzaţiei de disconfort. Oxitocina contribuie totodată la reducerea riscului bolilor cardiace, tensiunii arteriale, stresului şi anxietăţii.

Comunicarea presupune mai mult decât un schimb de e-mail-uri, mesaje sau conversaţii. Atingerile pot transmite încredere, angajament, siguranţă şi confort. Îmbrăţişările pot totodată stimula dorinţa sexuală prin eliberarea dopaminei, un hormon care determină creierul să caute plăcere. Dopamina contribuie şi la îmbunătăţirea memoriei şi a concentrării.

Îmbrăţişarea ajută mamele să stabilească o legătură afectivă cu bebeluşul; întrucât strângerea la piept eliberează oxitocină, proaspăta mama se relaxează, iar alăptatul decurge mai uşor. De asemenea, poate ajuta la gestionarea anxietăţii sociale şi la a avea o perspectivă pozitivă asupra lumii. Îmbrăţişatul poate fi înlocuit cu un masaj - studiile arată că masajul oferă beneficii similare.

#CuddleUpDay poate fi pretextul perfect pentru a ieşi în oraş, a socializa cu prietenii şi a ne îmbrăţişa familia, a ne juca cu un animal de companie, a ne ghemui lângă foc alături de partenerul de viaţă sau a asculta muzică.

O zi similară mai este sărbătorită pe 21 ianuarie.AGERPRES/(AS - Mariana Ionescu)

Ziua leguminoaselor

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Fasolea verde, fasolea roşie, fasolea Lima sau soia sunt doar câteva dintre diferitele soiuri de legume cu păstăi celebrate în Statele Unite pe 6 ianuarie.

#BeanDay comemorează moartea geneticianului ceh Gregor Mendel (1822-1884), ale cărui experimente cu plante de mazăre stau la baza geneticii moderne.

Plantele cu păstăi oferă o sursă semnificativă de proteină şi de fibre, au un conţinut redus de grăsime şi sunt bogate în carbohidraţi complecşi, acid folic şi fier. Au început să fie cultivate încă de la începutul mileniului al VII-lea î.e.n. Pe glob există aproximativ 40.000 de varietăţi de leguminoase, însă doar un mic procent dintre acestea sunt cultivate în masă pentru consumul curent.

 


Foto: (c) BOGDAN DUMITRESCU / AGERPRES FOTO


Deşi în principal fasolea este folosită ca bază pentru mâncăruri, în Japonia, spre exemplu, este un ingredient frecvent şi în deserturi. Şi în China se prepară numeroase dulciuri care încorporează fie fasole roşie, fie fasole mung. Boabele de soia pot fi folosite atât proaspăte (edamame), precum şi în diferite sosuri şi condimente (sos de soia, miso, diferite condimente fermentate specifice sud-estului Asiei şi nord-estului Indiei). Tempeh şi tofu sunt preparate tot din boabe de soia.

Putem celebra #BeanDay încercând să consumăm întreaga zi doar preparate pe bază de leguminoase începând cu un mic dejun tradiţional englezesc care include fasole gătită şi pâine prăjită, apoi, după masa de prânz, un desert de îngheţată din fasole roşie sau un mochi (prăjitură japoneză) cu fasole roşie, iar la cină - chili de fasole roşie cu garnitură de orez, supă de fasole albă sau rajma, un preparat tradiţional din nordul Indiei.

Ziua mărului

Ziua mărului (#AppleTreeDay), celebrată în Statele Unite pe 6 ianuarie, a fost la început o sărbătoare dedicată unui măr (arbore) cu o vechime de aproape două secole pentru a deveni apoi o celebrare a fructului şi a beneficiilor sale nutritive.

Mărul este un arbore de foioase din aceeaşi familie ca trandafirul (Rosaceae). Strămoşul său este Malus sieversii, un arbore cultivat şi în ziua de astăzi. Originare din Asia Centrală, merele au ajuns apoi în Europa, de unde coloniştii europeni le-au dus în America de Nord în secolul al XVII-lea. Este posibil ca mărul să fi fost unul dintre primii copaci cultivaţi.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Având în vedere călătoria lungă pe care merele au făcut-o în jurul lumii şi faptul că sunt în continuare unul dintre cele mai populare alimente, nu e de mirare că beneficiază de o sărbătoare proprie.

Există peste 7.500 de varietăţi de meri, care produc peste 85 de milioane de tone pe parcursul unui an. Un măr poate trăi până la 100 de ani sau chiar mai mult dacă nu este distrus de om sau de fenomene naturale.

Cu prilejul #AppleTreeDay, oamenii sunt încurajaţi să afle mai multe informaţii despre mere şi despre importanţa includerii lor în orice meniu. ''Un măr pe zi ţine doctorul departe'' nu este doar o zicală populară, ci un adevăr, întrucât, potrivit unor numeroase studii, consumul de mere contribuie la scăderea nivelului de colesterol, reduce riscul apariţiei anumitor boli şi contribuie la gestionarea greutăţii. Merele au un conţinut bogat de antioxidanţi, printre care acid clorogenic, florizină, catehină şi quercetin.

Totodată, #AppleTreeDay poate fi un prilej bun de a învăţa despre diferite soiuri de mere înţelegând beneficiile şi gustul unic pe care acestea le oferă. Printre sortimentele populare în Statele Unite se numără Gala (cea mai populară varietate în SUA, nu foarte aromată, dulce şi zemoasă), Red Delicious, Granny Smith (varietate cu coaja verde, originară din Australia, aromată, perfecte pentru gătit), Fuji (soi denumit după Muntele Fuji din Japonia în anii 1930, devenit foarte populară în SUA în anii 1980). AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.