COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 06:25 si 08:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona depresionară a județului Covasna , respectiv zona localităților, Județul Harghita, Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților; COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;
La poalele vulcanului Popocatepetl, în apropiere de Puebla, în centrul Mexicului, un veritabil ocean de flori portocalii degajă un miros intens. Petalele de Cempasuchil - crăiţa mexicană sau trandafirul de India - vor acoperi aleile şi străzile pentru a ghida sufletele defuncţilor şi vor însoţi ofrandele aduse cu ocazia Zilei Morţilor, o sărbătoare celebrată de mexicani pe 1 şi 2 noiembrie, informează AFP.
"O ofrandă fără flori de Cempasuchil nu este cu adevărat o ofrandă!", spune Yessica Ponte, o tânără cultivatoare de 28 de ani, echipată cu o macetă, cu care recoltează aceste flori speciale.
Indiferent dacă sunt modeste sau somptuoase, ofrandele aduse de mexicani rudelor lor decedate sunt depuse pe coli de hârtie multicolore, lângă portretele celor dispăruţi şi sunt însoţite de buchete de Cempasuchil.
"Depun cât de multe flori pot să aduc cu mine", a adăugat, zâmbind, Yessica Ponte, care creează apoi cu ajutorul petalelor o mică cărare de la cimitir "până în stradă", pentru ca spiritele rudelor decedate să îşi poată găsi drumul spre casa ei.
Aproape de flori, între lumânări albe, mici capete de mort din zahăr sau ciocolată, sunt plasate şi "pâinea morţilor", spongioasă şi dulce, dar şi toate felurile de mâncare preferate de defunct în timpul vieţii, indiferent că este vorba despre pui cu sos mole (pe bază de piper negru, scorţişoară şi chimion) sau tequila.
Potrivit credinţelor populare, petalele de Cempasuchil păstrează căldura soarelui şi întruchipează divinitatea. Numele plantei provine de la cuvântul "cempohualxochitl", care înseamnă "20 de flori" în limba indigenilor nahuatl.
Aztecii foloseau aceste flori pentru a decora altarele şi mormintele, pentru a vopsi chipurile prizonierilor de război înainte de a îi sacrifica, dar şi ca tratament împotriva unor boli.
Foto: (c) Luis Enrique Granados/EPA
Piaţă în creştere
Aproape 1.700 de hectare produc în fiecare an în Mexic mii de tone de petale ce provin de la această floare legendară, atât de preţuită în tradiţia naţională.
Floarea este cultivată în 14 state mexicane, din Baja California (nord-vest) până la Oaxaca (sud), însă statul Puebla, situat în centrul ţării, produce cea mai mare cantitate, aproximativ 11.500 de tone pe an, potrivit cifrelor oficiale din 2017.
"Este important să păstrăm tradiţiile, pentru că acest lucru generează multe venituri", explică Yessica Ponte, care lucrează 12 ore pe zi în acest anotimp şi câştigă aproximativ 10 pesos (40 de eurocenţi) pentru un buchet mare de Cempasuchil.
Recolta naţională a crescut în ultimii ani şi a generat încasări de aproximativ 2,7 milioane de dolari în 2017.
"Floarea morţilor" este utilizată şi ca insecticid şi colorant în alimentaţia găinilor, pentru ca ouăle lor să pară mai galbene. În gastronomie, ea este folosită în supe, iar în medicină împotriva unor afecţiuni digestive şi respiratorii.
"Studiile farmacologice arată că ea posedă proprietăţi bactericide", a explicat pentru AFP biologul Lizandra Salazar, directoarea Grădinii etnobotanice din cadrul Institutului naţional de antropologie din statul Morelos, aflat în centrul Mexicului.
Pentru Carmen Felix, o tămăduitoare în vârstă de 78 de ani, ştiinţa şi mitologia şi-au dat mâna prin intermediul acestei flori, care întruchipează, de asemenea, iubirea dintre Xochitl şi războinicul Huitzilin.
"Iubirea eternă a lui Xochitl, materializată în această floare, ne vindecă de boli, pentru că ele provin dintr-o tristeţe sau dintr-o frică, şi doar iubirea poate să le vindece", a declarat ea. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.