O varietate de ceapă persană ar putea avea un impact major în lupta împotriva rezistenţei la antibiotice cu care sunt diagnosticaţi anumiţi pacienţi care suferă de tuberculoză, potrivit unui studiu realizat recent în Marea Britanie, informează Press Association.
Proprietăţile antibacteriene ale haşmei persane - o varietate de ceapă, folosită pe scară largă în gastronomia iraniană - ar putea stimula efectele benefice ale antibioticelor existente şi să înlocuiască astfel tendinţa de creştere pe plan mondial a rezistenţei faţă de aceste medicamente.
Aproximativ 50 de milioane de persoane din lume sunt infectate în prezent cu tuberculoză multirezistentă la medicamente. Din acest motiv, este vital ca oamenii de ştiinţă să creeze antibiotice noi.
Ingredientele naturale din plante şi anumite clase de microbi au "un potenţial uriaş" pentru a deveni sursa principală a unor noi tipuri de antibiotice, afirmă oamenii de ştiinţă.
Un nou studiu, coordonat de cercetătorii de la University of London din Birkbeck şi University College London (UCL), a constat în realizarea unor teste pe patru compuşi de sinteză obţinuţi din haşmă persană.
Toţi cei patru compuşi au determinat o reducere semnificativă a prezenţei bacteriene în cazurile de tuberculoză multirezistentă la antibiotice. Cel mai promiţător dintre cei patru candidaţi a inhibat dezvoltarea celulelor tuberculoase cu peste 99,9%.
Potrivit cercetătorilor britanici, acel compus chimic ar putea sta la baza dezvoltării unui nou tip de medicament pentru a combate tulpinile de tuberculoză ce au dezvoltat rezistenţă la medicamentele antibacteriene.
Studiul a fost coordonată de Sanjib Bhakta, profesor la catedra de Ştiinţe Biologice din cadrul University of London din Birkbeck, şi Simon Gibbons, directorul catedrei de Farmaciei şi Biochimie de la UCL.
Rezultatele acestei cercetări au fost publicate în Scientific Reports. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dădârlat)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.
< | may 2025 | > | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
su | mo | tu | we | th | fr | sa |
27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
< | june 2025 | > | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
su | mo | tu | we | th | fr | sa |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |