COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Primul împărat al Chinei, Qin Shihuang, a ordonat administraţiei sale să găsească şi să îi aducă elixirul nemuririi, potrivit unui text vechi de două milenii, ce a fost descoperit în urma unor săpături arheologice organizate în sudul ţării, potrivit AFP.

Obsesia primului împărat chinez pentru viaţa veşnică era cunoscută de istorici: el a ordonat construirea unui uriaş mausoleu subteran în Xian (în nordul ţării), umplut cu aproape 8.000 de soldaţi din teracotă, care aveau menirea de a-l proteja în viaţa de dincolo. Armata de teracotă a fost descoperită în 1974.

Studiind textele găsite în 2002 pe fundul unei fântâni din provincia Hunan (centrul Chinei), arheologii au ajuns, de asemenea, la concluzia că împăratul Qin Shihuang a ordonat căutarea la scară naţională a unui elixir care să îi ofere viaţa veşnică.

Textul cuprinde un decret imperial ce ordonă această căutare pe plan naţional, dar şi unele dintre răspunsurile - mai degrabă stânjenitoare - ale autorităţilor locale, speriate că nu vor reuşi să îi ofere satisfacţie temutului monarh.

Potrivit agenţiei de presă China Nouă, "autorităţile dintr-un sat denumit Duxiang au raportat că niciun elixir miraculos nu a fost încă găsit, lăsând să se înţeleagă că operaţiunile de căutare a acestuia vor continua".

Conducătorii dintr-o altă localitate, Langya, aflată în actuala provincie Shandong (din sudul Chinei), "vorbeau despre o iarbă ce trebuie culeasă de pe un munte sacru".

Se pare că poţiunea nu a avut însă niciun efect, deoarece Qin Shihuang a murit, potrivit istoricilor, în anul 210 î.e.n., după o domnie imperială care a durat 11 ani.

Textul a fost scris pe o serie de lamele din lemn, legate la origine între ele cu sfoară. Această tehnică reprezenta suportul cel mai des folosit pentru scrierea din China înainte de apariţia hârtiei, la începutul primului mileniu din era noastră.

În total, 36.000 de lamele, conţinând peste 200.000 de caractere chinezeşti caligrafiate pe verticală, au fost descoperite pe fundul unei fântâni din vestul provinciei Hunan în 2002. Arheologii continuă să le studieze pentru a înţelege mai bine toate sensurile acelor texte.

Qin Shihuang, iniţial regele statului Qin, a cucerit unul după altul celelalte şase regate care compuneau China din Antichitate, unificând ţara în anul 221 î.e.n. şi oferindu-i numele sub care aceasta este cunoscută şi în prezent în Occident. Plin de cruzime şi despotic, el a devenit cunoscut după ce a ordonat construirea Marelui Zid Chinezesc, arderea textelor gravate în lemn şi executarea oamenilor de ştiinţă. AGERPRES/(AS - editor: Florin Bădescu, editor online: Gabriela Badea)

 

Sursa foto: www.thefamouspeople.com

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.