Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Crăciunul este o perioadă de risc pentru câinii de companie, care pot să ajungă în situaţia de a mânca mai multă ciocolată decât în restul anului, în contextul în care acest aliment este toxic pentru ei, au anunţat joi oamenii de ştiinţă din Marea Britanie, citaţi de AFP.

"Stăpânii câinilor de companie trebuie să fie conştienţi de acest risc mai mare, în special cu ocazia sărbătorilor de sfârşit de an (şi, într-o mai mică măsură, de Paşte), când ciocolata devine mai accesibilă în casă", au declarat cercetătorii de la Universitatea Liverpool.

Pentru cel mai bun prieten al omului, inamicul se numeşte teobromină, o substanţă amară care este prezentă în boabele de cacao. Ea se află la originea vărsăturilor, diareei, palpitaţiilor, convulsiilor, aritmiilor cardiace şi, în cele mai grave cazuri, a hemoragiilor interne şi a atacurilor de cord suferite de câini.

Potrivit datelor colectate de la 229 de centre veterinare britanice între 2012 şi 2017, riscul de otrăvire cu ciocolată este de patru ori mai ridicat de Crăciun şi de două ori mai mare de Paşte în comparaţie cu restul anului.

Câinii din aceste rapoarte medicale s-au servit din cutii cu ciocolată şi au mâncat prăjituri, figurine festive (Moş Crăciun, iepuraşi etc.), calendare de Advent şi decoraţiuni de Crăciun.

Cercetătorii au izolat 375 de animale afectate de această problemă medicală. Ea apare mai frecvent la câinii tineri (cu vârste mai mici de patru luni) decât la cei mai vârstnici. Specialiştii nu au remarcat diferenţe de la o rasă la alta.

Ciocolata este toxică şi pentru pisici, însă felinele par să fie mai puţin tentate de aceste delicatese.

Dacă simptomele de mai sus încep să apară la un câine bănuit că a mâncat ciocolată cu patru sau cinci ore mai devreme, specialiştii de la reţeaua de farmacii Giphar din Franţa recomandă, într-un mesaj pe site-ul oficial al companiei, aducerea animalelor la medicul veterinar. În aşteptarea vindecării, câinii trebuie ajutaţi să rămână calmi, iar temperatura lor trebuie coborâtă cu ajutorul unui prosop umed aplicat în zona cefei. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dădârlat)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.