Vicepremierul Dan Barna speră ca problema desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să fie rezolvată, în următoarele săptămâni, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului.
"Sunt convins că vom găsi soluţia, vom găsi acordul prin care vom desfiinţa SIIJ şi nu vom schimba doar plăcuţa de pe uşă şi schimba adresa (...) Trebuie să găsim o soluţie, un compromis negociat, pe care sunt sigur că o să-l găsim până la urmă (...) Ne aşteaptă o negociere foarte dură (...) Eu prefer să particip la fiecare şedinţă a coaliţiei, să exprim argumentele, să contraargumentăm, să ascultăm argumentele celorlalţi şi să găsim o variantă. Chiar astăzi a mai fost o întâlnire a colegilor mei de la Ministerul Justiţiei cu colegii de la UDMR şi PNL tocmai pentru a discuta varianta de eventuale garanţii, tocmai pentru a putea debloca această situaţie (...) Vom continua în fiecare săptămână. Eu sper că poate într-o săptămână sau două vom găsi o soluţie. (...) Asta cu Secţia Specială, eu sper să o rezolvăm într-o sesiune extraordinară în următoarele săptămâni, rămân în continuare optimist pe acest obiectiv pentru că este un obiectiv foarte clar asupra căruia nu există diferende foarte mari", a declarat Barna, la B1 TV.
El susţine că o secţie specială "dedicată exclusiv magistraţilor" este "de neacceptat într-un sistem de justiţie european".
"În momentul de faţă avem o variantă foarte clară care spune 'se desfiinţează Secţia specială şi competenţele acesteia se mută, în funcţie de materie, la DNA pentru corupţie, la DIICOT pentru criminalitate organizată sau la Parchet pentru infracţiunile comune' şi trecem acest coşmar şi îl ştergem din sistem. Avem acest amendament al UDMR, care propune, de fapt, să spunem că desfiinţăm SIIJ, dar, de fapt, să îl mutăm cu totul la Parchetul General, adică să nu îl desfiinţăm, ori exact aici vine problema, că nu putem să prostim Comisia Europeană şi partenerii europeni (...) E vorba şi de funcţionarea sistemului, (...) dincolo de respectarea unui angajament pe care România l-a făcut. Nu avem nicio şansă să scăpăm de MCV, de această monitorizare care spune că în România sunt probleme, decât dacă desfiinţăm SIIJ", a arătat liderul USR PLUS.
Acesta consideră că România nu are "nicio şansă" să obţină ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi nici să adere la Spaţiul Schengen, dacă SIIJ va fi păstrată sau mutată la Parchetul General.
"Argumentul pentru cetăţeni, pentru cetăţenii de bună credinţă, cinstiţi ai acestei ţări e că păstrând SIIJ, mutându-l eventual la Parchetul General, aşa cum solicită partenerii din UDMR, nu avem nicio şansă să ni se ridice MCV, nicio şansă să intrăm în Schengen (...). Adică nu e o miză doar de un moft la USR PLUS care vrea desfiinţarea SIIJ că aşa şi-au propus ei în programul de guvernare. Pentru România, desfiinţarea SIIJ înseamnă un prim pas obligatoriu de a ridica MCV şi apoi pentru a putea intra în Schengen. Asta e miza reală, despre asta e vorba (...) Pentru că dacă nu desfiinţăm SIIJ, de fapt nu facem reforma la care ne-am angajat şi care este în programul de guvernare", a punctat Dan Barna. AGERPRES/(A - autor: Oana Mălina Negrea, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Andreea Preda)
Citeşte şi:
* Barna: Susţin orice măsură, oricât de fermă, pentru a încuraja vaccinarea anti-COVID-19
* Stelian Ion: Secţia specială a fost un ciomag gândit de PSD împreună cu UDMR împotriva magistraţilor
* VIDEO Cîţu: Eu am desfiinţat SIIJ, acum e rolul Parlamentului să vină cu cea mai bună soluţie
* Orban: Continuăm să căutăm o soluţie consensuală cu privire la desfiinţarea SIIJ
* Florin Cîţu, despre SIIJ: Soluţia trebuie găsită în Parlamentul României
* Orban: PNL susţine proiectul privind desfiinţarea SIIJ în forma adoptată de Guvern
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.