COD ROSU: 24-06-2021 ora 10 Intre temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat Interval de valabilitate se va semnala temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat Interval de valabilitate COD PORTOCALIU: 24-06-2021 ora 14 Intre 14:40 si 16:00 se va semnala averse ce vor depăși 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului in Județul Buzău;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, miercuri, în şedinţă de plen, pentru constituirea unor comisii parlamentare comune.

 

 

UPDATE ORA 18.42 Parlament: Au fost constituite comisiile de control asupra activităţii SRI şi SIE

 

Parlamentul a aprobat, miercuri, constituirea comisiilor de control asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii şi, respectiv, Serviciului de Informaţii Externe.

Din Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI fac parte: senatorul PNL Ioan Cristian Chirteş - preşedinte, deputatul PNL Iulian Alexandru Muraru, deputatul PNL Răzvan Prişcă, deputatul PSD Florin Silviu Hurduzeu - vicepreşedinte, deputatul PSD Mitică-Marius Mărgărit, senatorul PSD Marius Alexandru Dunca, deputatul USR PLUS Teodor Lazăr, deputatul AUR Dorel Gheorghe Acatrinei, deputatul UDMR Csoma Botond - secretar.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Din Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SIE fac parte: senatorul USR PLUS Nicu Fălcoi - preşedinte, senatorul PSD Felix Stroe - vicepreşedinte, deputatul PSD Mihai Weber, senatorul PNL Liviu Dumitru Voiculescu, deputatul PNL Antonel Tănase - secretar, deputatul AUR Nicolae Roman şi senatorul UDMR Turos Lorand.

 

UPDATE ORA 18.38 Parlament: Delegaţiile la organizaţiile internaţionale - constituite

 

Camera Deputaţilor şi Senatul au aprobat, miercuri, în şedinţă comună, constituirea delegaţiilor la organizaţiile parlamentare europene şi internaţionale.

 

UPDATE ORA 18.10 Orban: Proiectul privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari este perfect constituţional

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a susţinut că proiectul privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari adoptat miercuri este "perfect constituţional".

"Acest proiect de lege este constituţional. (...) Din punctul meu de vedere, acest proiect adoptat astăzi de Camerele reunite este perfect constituţional şi este un act de dreptate făcut de actualii parlamentari în raport cu cetăţenii români. Actualii parlamentari, toţi cei care au votat, au arătat că nu sunt mai presus de lege, că respectă principiul egalităţii în drepturi şi că nu vor să-şi folosească poziţia de parlamentar pentru a beneficia de drepturi de care nu beneficiază alţi cetăţeni. Repet, este constituţional. Aşa cum o majoritate a hotărât să introducă în legea privind Statutul deputaţilor şi senatorilor acest drept, la fel Parlamentul are dreptul de a opri acordarea acestui drept pentru orice fost parlamentar sau parlamentar în funcţie", a declarat Orban.

 

UPDATE ORA 18.08 Barna: Hotărârea de azi a Parlamentului se referă şi la pensiile speciale aflate în plată; următoarea categorie - cea a primarilor

 

Copreşedintele USR PLUS, vicepremierul Dan Barna, a subliniat miercuri că hotărârea de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor se referă inclusiv la indemnizaţiile în plată şi că următoarea categorie pentru care se va adopta un act normativ similar este cea a primarilor.

"Legea vorbeşte şi de indemnizaţiile în plată. Această categorie de venituri, pe care popular le numim pensii speciale ale parlamentarilor - în realitate sunt indemnizaţii -, nefiind pe criteriul contributivităţii, ele nu intră în categoria de drepturi câştigate. Sunt nişte indemnizaţii care, prin decizia de azi a Parlamentului, sunt eliminate. Am citat şi din deciziile CCR, care spun foarte clar că nu e o chestiune de retroactivitate a legii. Deci, hotărârea de azi a Parlamentului se referă şi la pensiile aflate în plată. A fost amendamentul USR PLUS la forma proiectului de lege care a venit în faţa Parlamentului", a declarat Barna, la Parlament.

 

UPDATE ORA 17.46 Şoşoacă: Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari se va aplica, eventual, din legislatura viitoare

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Senatorul Diana Şoşoacă a declarat, miercuri, în plenul Legislativului, că eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari se va aplica "eventual" din legislatura viitoare, deoarece va acţiona "neretroactivitatea" legii civile.

"Mă uitam la domnul Orban şi nu mi-am închipuit că există cineva care să poată să vorbească mai tare decât mine. Nu ştiu la cine a strigat, sincer, dar mi-aduc aminte când stăteam noi în Piaţa Victoriei şi-l strigam pe domnul Orban şi nu auzea. Acum l-am auzit până în capătul sălii. Câtă demagogie ieftină. Domnule Orban şi stimaţi colegi care discutăm despre o demagogie ieftină. Articolul 15, alineatul 2 din Constituţie. V-am spus: toţi trebuie să vă cumpăraţi Constituţia României. De ce minţiţi poporul român? Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile. Ceea ce votaţi dumneavoastră acum eventual se va aplica la următoarea legislatură. Restul pensiilor rămân valabile", a afirmat Şoşoacă, la dezbaterea proiectului de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

În opinia sa, acest proiect nu va trece de Curtea Constituţională.

 

UPDATE ORA 17.43 Simonis despre proiectul pensiilor speciale: Amendamentele posibil neconstituţionale au fost depuse de USR şi PNL

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Amendamentele posibil neconstituţionale din proiectul legii de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor au fost depuse de USR şi PNL, a afirmat miercuri liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

"Amendamentele astea, care ar putea fi neconstituţionale, au fost depuse de USR plus PNL. Nu se regăsesc în proiectul iniţial al PSD. În altă ordine de idei, nu înţeleg de ce domnul Barna este atât de supărat. (...) Poate sunteţi supărat că mâine - poimâine va trebui şi domnul Cioloş şi domnul Pâslaru să facă şi în Parlamentul European o iniţiativă, să scoată şi ei pensiile speciale, că altfel rămân singurii români cu pensie specială, eurodeputaţi. Mă bucur să anunţ plenul Parlamentului că iniţiativa PSD este cea care va fi supusă votului cu raport de aprobare. Probabil că, dacă cei din coaliţie nu ar fi depus una USR şi una PNL, situaţia era alta. Aşa, nu v-aţi înţeles, aia e!", a declarat Simonis, în plenul reunit al Parlamentului.El a susţinut că "pensiile speciale au fost inventate în 2005 de către Valeriu Stoica, membru PNL şi ministru al justiţiei din partea PNL".

 

UPDATE ORA 17.12 Florin Roman (PNL): Actualul proiect privind pensiile speciale va avea mari probleme de constituţionalitate

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Actualul proiect privind pensiile speciale va avea mari probleme de constituţionalitate, a declarat miercuri deputatul liberal Florin Roman, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

"Eu am mai văzut filmul ăsta şi alţi colegi în legislatura trecută de două ori pe două proiecte ale PNL, unul care abrogă în totalitate toate pensiile speciale şi altul, urmare a înţelegerii liderilor de grup de la acea vreme, pe o impozitare, ambele votate cu mâna sus de tot Parlamentul României, care niciodată nu au produs efecte. (...) Astăzi au fost trei proiecte - unul singur a fost original - cel al PNL, care prevedea abrogarea capitolului 11, articolele 49 şi 50, şi care într-adevăr rezolvă problema pe viitor, dar lăsa nerezolvată problema celor în plată. Actualul proiect - şi aici vorbesc pentru românii de acasă, nu vă bucuraţi încă - care a fost amendat şi care prevede inclusiv oprirea celor aflaţi în plată - din punctul meu de vedere va avea mari probleme de constituţionalitate", a susţinut Florin Roman.

El a adăugat că, dacă ar fi existat voinţă politică, ar fi fost o lege bună, constituţională.
 

UPDATE ORA 17.12 Orban: Va trebui să atacăm frontal toată legislaţia în domeniul pensiilor speciale

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat miercuri că desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari reprezintă un prim pas, subliniind că toată legislaţia în acest domeniu trebuie atacată "frontal".

"Suntem astăzi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să reintre în slujba cetăţeanului român, are ocazia să arate că cine parte nu-şi face parte şi că nu ia partea leului şi că legile trebuie făcute pentru cetăţeni şi nu pentru privilegiaţi şi că nimeni nu are dreptul să aibă privilegii chiar dacă este la decizie. (...) Astăzi, aveţi ocazia să începeţi să vă îndreptaţi, domnilor de la PSD. Mă bucur că v-aţi bătut ca într-un concurs de frumuseţe să vă impuneţi ca să fie dezbătut proiectul de lege pe care l-aţi depus în actuala legislatură", a afirmat Orban, în plenul Parlamentului, la dezbaterea privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputaţi şi senatori.

El a completat că trebuie făcută "ordine" în legislaţia în domeniul pensiilor speciale.

 

UPDATE ORA 17.04 Ciolacu: Astăzi, cred că toţi parlamentarii vom vota să renunţăm la aceste indemnizaţii speciale

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a declarat convins, miercuri, că toţi deputaţii şi senatorii vor vota pentru eliminarea indemnizaţiei speciale a parlamentarilor.

"Am ajuns în această situaţie pentru că dumneavoastră, Guvernul dumneavoastră şi nu numai al dumneavoastră, aţi emis o ordonanţă în care aţi îngheţat pensiile, salariile în toată România. Era normal ca orice politician (...) să reacţioneze în acest fel, să nu mai avem indemnizaţii speciale, atâta timp cât filosofia actualei coaliţii este de recesiune. Nu am înţeles de ce nu aţi făcut acest lucru dumneavoastră anul trecut. Eraţi prim-ministrul României, domnule Orban, aveaţi o majoritate, trecuse Guvernul dumneavoastră prin Parlament. Nu am înţeles, domnule Barna, de ce, până acum, sunteţi vicepremier, împreună cu prim-ministrul Cîţu, nu aţi dat o ordonanţă de urgenţă să faceţi dreptatea până la capăt. Singurele indemnizaţii speciale pe care nu le puteţi schimba prin ordonanţă de urgenţă erau indemnizaţiile parlamentarilor, trebuia în Parlament prin această modificare la statut. Cine vă ţine de 50 de zile, 60 de zile, cine l-a ţinut un an de zile pe domnul Orban, împreună cu dumneavoastră, să daţi această ordonanţă, să faceţi dreptatea până la capăt? Astăzi cred că toţi parlamentarii vom vota să renunţăm la aceste indemnizaţii speciale", a spus Ciolacu în plenul reunit al Parlamentului, la dezbaterile proiectului privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

 

UPDATE ORA 17.01 VIDEO Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor - adoptată

 

Plenul Parlamentului a adoptat, miercuri, abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.

 

S-au înregistrat 357 de voturi pentru.

Un număr de 30 de parlamentari nu au votat.

 

UPDATE ORA 17.01 George Simion: Nu avem altă opţiune decât de a vota pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Parlamentarii AUR vor vota pentru eliminarea pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi, a anunţat, miercuri, în plenul Legislativului, copreşedintele partidului, George Simion, care şi-a exprimat speranţa ca acest demers legislativ să fie validat şi de Curtea Constituţională.

 

UPDATE ORA 16.55 Parlament/ Dan Barna: PSD, care a inventat pensiile speciale, recunoaşte azi că a fost o porcărie

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Deputatul USR PLUS Dan Barna a declarat, miercuri, că Partidul Social Democrat a inventat pensiile speciale, iar astăzi recunoaşte că acestea sunt "o ruşine" pentru ţară.

În opinia lui Barna, prin eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor se repară puţin în acest domeniu.

"Acum 150 de ani, Bogdan Petriceicu Haşdeu a spus o vorbă de spirit şi o să îl parafrazez puţin: răzbunarea cea mai dulce este când duşmanul tău este silit a recunoaşte că eşti bun şi dânsul este rău. Astăzi PSD, care a inventat pensiile speciale, recunoaşte că a fost o porcărie. Astăzi, domnule Ciolacu, recunoaşteţi - şi vă mulţumesc în numele României - că pensiile speciale sunt o ruşine pentru această ţară. Astăzi, acest Parlament aduce puţină demnitate şi onoare acestei ţări", a afirmat Dan Barna, la dezbaterea din plenul Parlamentului pe tema eliminării pensiilor speciale ale deputaţilor şi senatorilor.

El a spus că în campania electorală cea mai frecvent întâlnită întrebare de la români a fost "de ce trebuie să aibă unii pensii speciale, de ce nişte oameni care au putut, în Parlament, şi-au tras câte o pensie bonus".

 

UPDATE ORA 16.5Lorand Turos: Parlamentarii UDMR nu vor fi prezenţi la votul privind pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor

 

Parlamentarii UDMR nu vor fi prezenţi la votul privind pensiile senatorilor şi deputaţilor şi consideră că partidele ar fi trebuit să cadă de acord şi să elimine toate pensiile speciale, nu doar 1,38% din totalul acestora, a anunţat, miercuri, liderul senatorilor UDMR, Lorand Turos, în plenul Legislativului.

"Poziţia Uniunii Democrate Maghiare din Romania privind pensiile speciale este una fermă şi consecventă. Toţi cetăţenii acestei ţări trebuie să beneficieze de pensie, după limita de vârstă şi în urma contribuţiei. Principiul contributivităţii trebuie să fie principiul de bază al sistemului de pensii. Fără excepţii. Propunerea de azi vizează eliminarea (...) indemnizaţiilor foştilor parlamentari care au atins limita de vârstă. Vorbim de 825 de parlamentari şi de un efort bugetar de aproximativ 4,5 milioane de lei anual", a declarat senatorul UDMR, la dezbaterea proiectului privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

El a subliniat că rămân în vigoare reglementările care acordă pensii speciale pentru 11 categorii socio-profesionale.

 

UPDATE ORA 16.14 VIDEO Parlament: A început dezbaterea pe tema eliminării pensiilor speciale ale deputaţilor şi senatorilor

 

Parlamentul a început, miercuri, dezbaterea propunerilor legislative pentru eliminarea pensiilor speciale pentru deputaţi şi senatori.

 

Comisia pentru statut a propus, în urma dezbaterilor, un raport privind adoptarea propunerii iniţiate de PSD şi respingerea proiectelor PNL şi USR PLUS pe aceeaşi temă.

 

UPDATE ORA 15.52 Parlament: Plenul informat despre forţele armate care pot participa în 2021 la misiuni în afara ţării

 

Plenul reunit al Parlamentului a fost informat, miercuri, printr-o scrisoare, de către preşedintele Klaus Iohannis despre forţele şi mijloacele Armatei Române şi ale Ministerului Afacerilor Interne care pot participa, în 2021, la misiuni în afara teritoriului naţional şi despre dislocarea, la nevoie, în România, a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată.

"Apărarea şi asigurarea securităţii României, în actualul context geopolitic dinamic, turbulent şi impredictibil, impun un răspuns naţional de adaptat şi eficient în faţa riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor cu care ne confruntăm, având la bază continuitatea, adaptabilitatea, flexibilitatea, rezilienţa şi predictibilitatea actului decizional al instituţiilor cu atribuţii în aceste domenii. Forţele armate ale României au în vedere creşterea contribuţiei şi a relevanţei României în cadrul comunităţii internaţionale, ca aliat credibil, având ca finalitate apărarea colectivă, asigurarea securităţii statelor membre UE, promovarea stabilităţii şi securităţii regionale şi globale, precum şi cooperarea în vederea combaterii terorismului internaţional şi a grupurilor extremiste violente. În acest context, în anul 2021, Armata României va participa cu forţe şi mijloace la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român sub conducerea NATO, UE, ONU, OSCE, precum şi în cadrul coaliţiei internaţionale anti-ISIL/DAESH în baza angajamentelor naţionale asumate şi cuprinde atât forţele şi mijloacele dislocabile la ordin, cât şi cele aflate în aşteptare pe teritoriul naţional", se arată în scrisoarea şefului statului.

 

UPDATE ORA 15.05 Parlament: Comisia privind statutul deputaţilor şi senatorilor - constituită

 

Plenul reunit al Legislativului a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi, constituirea Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul parlamentarilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale celor Camere.

Preşedinte este deputatul PSD Eugen Bejinariu, vicepreşedinte - deputatul PNL Cristina Trăilă, iar secretar - deputatul USR PLUS Silviu Dehelean.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


UPDATE ORA 14.38 VIDEO Plenul reunit al Camerei şi Senatului dezbate miercuri eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

 

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis, miercuri, să dezbată şi să voteze proiectele de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

 

Decizia a fost luată cu 367 de voturi pentru şi 30 de abţineri.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


UPDATE ORA 14.24 VIDEO A început şedinţa comună a Parlamentului

 

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, miercuri, în şedinţă de plen, pentru constituirea unor comisii parlamentare comune.

 

Şedinţa este condusă de preşedintele Senatului, Anca Dragu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 397 de parlamentari.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Potrivit ordinii de zi, va fi constituită Comisia pentru statut, care urmează să dezbată cele trei proiecte privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, depuse de PNL, USR PLUS şi PSD.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a propus introducerea pe ordinea de zi a dezbaterii proiectelor privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

 

 

  Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


ORA 05.50 Şedinţă comună a Parlamentului 

 

Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni, miercuri, în şedinţă de plen, pentru constituirea unor comisii parlamentare comune. 
 
Astfel, va fi constituită Comisia pentru statut, care urmează să dezbată cele trei proiecte privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor depuse de PNL, USR PLUS şi PSD.


Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi vicepremierul Dan Barna au declarat că, în măsura în care va fi posibil, după constituirea comisiei, aceasta ar urma să dezbată cele trei proiecte privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, astfel încât rapoartele să intre în dezbaterea plenului reunit de miercuri.

"În măsura în care va fi posibil procedural şi regulamentar, raportul va fi dezbătut miercuri, dacă nu va fi posibil, atunci la prima şedinţă. Oricum am stabilit un termen de maxim o săptămână. Dacă va fi posibil, îl vom introduce pe ordinea de zi de plen de miercuri", a explicat Orban.

"Obiectivul la momentul acesta este ca mâine (miercuri - n.r.) Comisia de statut să finalizeze dezbaterile până la încheierea plenului reunit şi sperăm să avem şi mâine (miercuri - n.r.) un vot, dar în fiecare zi mai descoperim încă o petardă, o grenadă lăsată de PSD pe parcurs. Dacă se întâmplă mâine sunt foarte fericit. În cel mai rău caz, dacă apare orice, un element imprevizibil, săptămâna viitoare va fi cu siguranţă", a dat asigurări şi Barna.

Pe ordinea de zi a plenului reunit de miercuri s-ar afla şi o informare a preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la forţele şi mijloacele Armatei Române şi ale Ministerului Afacerilor Interne care vor fi puse în 2021 la dispoziţie în vederea participării la misiuni în afara teritoriului naţional şi dislocarea, la nevoie, în România, a Forţei de răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată.

De asemenea, pe agenda reuniunii urmează să fie o informare a şefului statului privind starea de urgenţă instituită prin Decretul 195/2020 şi prelungită prin Decretul 240/2020 şi un raport privind acţiunile întreprinse de Guvern pe perioada stării de urgenţă (16 martie - 15 mai 2020). AGERPRES

 

*LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.