Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

 Şedinţa de deschidere a legislaturii 2020 - 2024 a Senatului a început luni la prânz, fiind prezidată de Ion Prioteasa, cel mai în vârstă parlamentar. În urma scrutinului din 6 decembrie, au fost aleşi 136 de senatori. PSD deţine 47 mandate, iar PNL - 41, Alianţa USR PLUS - 25, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - 14 şi UDMR - 9. Festivitatea de depunere a jurământului de către senatori s-a încheiat luni seara. Au fost prezenţi 133 de senatori.

 

 

 

* UPDATE ORA 22,20 Anca Dragu (USR PLUS) - aleasă preşedinte al Senatului

 

Senatorul USR PLUS Anca Dragu a fost aleasă, luni, în funcţia de preşedinte al Camerei superioare a Parlamentului.

Ea a obţinut 75 de voturi "pentru" şi 51 "împotrivă".

 

* UPDATE ORA 21,35 Grupurile parlamentare din Senat şi-au ales conducerea

 

Grupurile senatoriale şi-au anunţat, luni, în plen, conducerea pentru prima sesiune ordinară din legislatura 2020 - 2024.

 

* UPDATE ORA 21,28 Festivitatea de depunere a jurământului de către senatori s-a încheiat 

 

Festivitatea de depunere a jurământului de către senatori s-a încheiat, decanul de vârstă Ion Prioteasa anunţând că la şedinţa de luni au fost prezenţi 133 de senatori.

El i-a dat cuvântul, pe procedură, senatorului AUR Diana Şoşoacă, care a criticat modul în care s-au validat mandatele de senator, fără a se ţine seama de contestaţii.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


"Conform art.6 din Regulamentul Senatului, alin.6 şi 7, Comisia de validare se pronunţă prin votul majorităţii membrilor săi asupra propunerilor referitoare la validarea sau invalidarea alegerii senatorilor, precum şi asupra contestaţiilor primite în termen de patru zile de la constituirea sa. Alin.7 - contestaţiile pot fi formulate de cetăţeni români cu drept de vot. În conformitate cu art.11 din Regulamentul Senatului, Senatul se întruneşte, de drept, în a cincea zi de la constituirea Comisiei de validare pentru dezbaterea raportului prezentat de preşedintele acesteia tocmai pentru că se lasă cele patru zile de depunere a contestaţiilor ce pot fi formulate de orice cetăţean al României. În acest context, Senatul trebuie să se reunească în a cincea zi, după constituirea Comisiei de validare. Aceasta este observaţia mea pe procedură, deci în niciun caz astăzi", a susţinut Şoşoacă.

De menţionat şi faptul că senatorul AUR Claudiu-Richard Târziu le-a reproşat colegilor din plen "lipsa de respect" faţă de solemnitatea momentului de depunere a jurământului.

"Nu respectaţi solemnitatea acestui gest. Faptul că vorbiţi între dumneavoastră de mai bine de o oră şi ceva, şi că unii dintre dumneavoastră aţi plecat, nu arată respect faţă de ceilalţi care urmează să depună jurământul la final. Îmi pare rău", a afirmat Târziu.

 

* UPDATE ORA 19,29  A început festivitatea de depunere a jurământului de către senatori

 

Festivitatea de depunere a jurământului de către senatorii aleşi a început, luni seară, la Palatul Parlamentului.

În deschiderea şedinţei a fost intonat Imnul naţional.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


"Declar deschisă şedinţa solemnă a Senatului, consacrată depunerii jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor de către doamnele şi domnii senatori. Vă rog să vă ridicaţi pentru intonarea Imnului naţional. Vă reamintesc că, potrivit prevederilor legii 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, jurământul scris se rosteşte individual, se semnează de către fiecare senator şi se depune la preşedintele Senatului spre păstrare", a precizat preşedintele de şedinţă, decanul de vârstă Ion Prioteasa.

După depunerea jurământului, senatorul semnează documentul, îl predă secretarului asistent de şedinţă, iar preşedintele îi înmânează insigna de senator, a menţionat Prioteasa.

El a adăugat că, potrivit prevederilor Regulamentului Senatului, refuzul de a depune jurământul atrage după sine pierderea mandatului. Validarea mandatului de senator presupune validarea alegerii senatorului şi depunerea jurământului.

Senatorii aleşi au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, raportul Comisiei de validare a mandatelor.

La şedinţa plenului Camerei Superioare a Parlamentului sunt prezenţi 109 senatori din totalul celor 136. 

 

* UPDATE ORA 19,03  Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi

 

Senatorii aleşi au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, raportul Comisiei de validare a mandatelor.

 

Raportul Comisiei de validare a fost prezentat plenului de către senatorul PNL Laura Scântei.

"Comisia de validare constată că alegerea fiecărui senator s-a făcut cu respectarea dispoziţiilor legale şi, în consecinţă, propune plenului Senatului validarea mandatelor de senator", a arătat Laura Scântei, preşedintele comisiei.

La şedinţa plenului Camerei Superioare a Parlamentului sunt prezenţi 109 senatori din totalul celor 136. 

 

* UPDATE ORA 18,53 Şedinţa plenului Camerei Deputaţilor a fost reluată; au fost validate mandatele a 329 de deputaţi

 

Şedinţa plenului Camerei Deputaţilor a fost reluată, luni seara, fiind prezentat raportul Comisiei de validare a mandatelor de deputat.

Comisia de validare a propus Camerei Deputaţilor validarea mandatelor a 329 de deputaţi şi amânarea validării pentru un mandat.

Raportul Comisiei de validare a fost aprobat cu unanimitate de voturi şi, în consecinţă, au fost validate 329 de mandate de deputat.

Deputaţii urmează să depună jurământul de învestitură.

 

* UPDATE ORA 17,42 Simion (AUR), despre verificările adeverinţei senatoarei Şoşoacă: Aşteptăm rezultatul; o trimitem la alt medic, dacă e cazul

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat, luni, că aşteaptă verificările solicitate de Senat în privinţa adeverinţei medicale a senatoarei Diana Şoşoacă, prin care este exceptată de la purtarea măştii de protecţie.

"Sunt foarte mulţi oameni care au o problemă cu purtarea măştii, o problemă medicală. Doamna Şoşoacă are o problemă medicală şi are o adeverinţă în acest sens. Aşteptăm toate verificările. Eu am o mască şi am dat tuturor colegilor mei măşti similare făcute de un producător român. Important e să promovăm produsele româneşti şi să mai producem ceva în ţară", a afirmat Simion.

 

* UPDATE ORA 16,13 Senat/Comisia pentru validare solicită DSPMB să verifice adeverinţa medicală a Dianei Şoşoacă

 

Comisia pentru validare a Senatului a solicitat, luni, Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) să verifice şi să răspundă "cu celeritate" cu privire la adeverinţa medicală a Dianei Şoşoacă, senator ales pe listele AUR, prin care este exceptată de la purtarea măştii de protecţie.

 

* UPDATE ORA 12,49 Senat: A fost constituită Comisia de validare a mandatelor 

 

Comisia de validare a mandatelor de senator a fost constituită luni de plen, parlamentarii fiind de acord în unanimitate cu propunerile făcute de fiecare formaţiune, având în vedere configuraţia politică a forului legislativ.
 

* ORA 12,24 Senat: A început şedinţa de deschidere a legislaturii 2020 - 2024 

 

Şedinţa de deschidere a legislaturii 2020 - 2024 a Senatului a început luni la prânz, fiind prezidată de Ion Prioteasa, cel mai în vârstă parlamentar.


În deschiderea şedinţei a fost intonat imnul naţional.

Pe ordinea de zi a primei reuniuni a Senatului figurează constituirea Comisiei de validare, fiecare formaţiune parlamentară desemnându-ţi reprezentanţii astfel încât să se reflecte configuraţia politică rezultată din alegeri.

Comisia va verifica dacă alegerea noilor parlamentari s-a realizat cu respectarea prevederilor Legii electorale şi va întocmi rapoartele de validare. Comisia poate recomanda şi invalidarea mandatului unui parlamentar în cazul în care au fost constatate nereguli.

Ulterior, senatorii ale căror mandate au fost validate vor depune jurământul.


Senatul este considerat legal constituit după validarea a două treimi din mandate şi după depunerea jurământului de către parlamentari. Senatorii care refuză depunerea jurământului sunt consideraţi invalidaţi.

După constituire, se aleg preşedintele acestui for legislativ şi ceilalţi membri ai Biroului permanent - vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii. De asemenea, se prezintă grupurile parlamentare şi se alcătuiesc comisiile parlamentare, potrivit configuraţiei politice.

În urma scrutinului din 6 decembrie, au fost aleşi 136 de senatori. PSD deţine 47 mandate, iar PNL - 41, Alianţa USR PLUS - 25, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - 14 şi UDMR - 9. AGERPRES

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

Citeşte şi:

 

LIVE UPDATE VIDEO Parlamentul nou-ales, reunit la convocarea preşedintelui României

 

VIDEO Camera Deputaţilor: A început şedinţa de plen 

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.