Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Şedinţa Parlamentului în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură nu a putut să aibă loc, luni, din lipsa cvorumului, potrivit anunţului preşedintelui Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu.

În urma apelului nominal, doar 226 de parlamentari au fost la şedinţă, fiind necesară prezenţa a 233 de deputaţi şi senatori.


 

"Nu am putut proceda la supunerea la vot a ordinii de zi a sesiunii extraordinare", a spus Ciolacu.

 

La şedinţă au lipsit deputaţii minorităţilor naţionale şi toţi parlamentarii PMP. De asemenea, liderul deputaţilor UDMR, Benedek Zacharie, a anunţat că niciun parlamentar al Uniunii nu este prezent. "Dacă va fi cvorum, vom fi prezenţi şi nu vom vota", a adăugat acesta.

Totodată, liderii grupurilor PNL şi USR au anunţat că părăsesc sala de şedinţă.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


"Grupul USR va părăsi sala şi nu va contribui la cvorum", a spus deputatul Cătălin Drulă. Şi parlamentarii. PNL vor părăsi sala, a arătat liderul deputaţilor liberali, Florin Roman.

Dintre senatorii neafiliaţi au fost prezenţi doar Nicolae Marin, Călin Popescu-Tăriceanu, Adrian Ţuţuianu, Emilia Arcan, iar dintre deputaţii neafiliaţi - Dumitru Lovin. Toţi cei 21 de deputaţi Pro România au fost prezenţi.

Din grupurile PSD au lipsit cinci parlamentari.

Şedinţa Parlamentului, care a început iniţial în jurul orei 14,00, a fost suspendată până la ora 15,30, din lipsa cvorumului, fiind prezenţi doar 170 de parlamentari. Liderii grupurilor parlamentare au decis reluarea şedinţei cu un apel nominal, dar nici în urma acestuia nu s-a adunat cvorumul de 233 de parlamentari.

 

UPDATE ORA 16.49 Şapte parlamentari PSD sau afiliaţi grupurilor social-democraţilor au lipsit de la şedinţa comună de plen

 

Şapte parlamentari PSD sau afiliaţi grupurilor social-democraţilor au lipsit luni de la şedinţa comună de plen în care trebuia să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură.

Senatorii PSD Carmen Dan şi Roxana Paţurcă, precum şi deputaţii PSD Adrian Todor, Cătălin Rădulescu, Dan Ciocan şi deputaţii afiliaţi grupului PSD Marian Cucşa şi Sorin Bota (Partidul Republican) au lipsit de la şedinţa de luni.

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


UPDATE ORA 16.05 Orban: Din punctul meu de vedere, moţiunea de cenzură este consumată; aşteptăm decizia CCR

 

Premierul Ludovic Orban este de părere că moţiunea de cenzură depusă de PSD este "consumată" şi spune că decizia Curţii Constituţionale este cea care va stabili cursul acestui demers.

 


Foto: (c) SILVIu  MATEI / AGERPRES FOTO


"Din punctul nostru de vedere, moţiunea e în afara cadrului constituţional şi ni se pare firesc ca moţiunea să nu se dezbată, să nu fie votată. (...) Din punctul meu de vedere, moţiunea este consumată, dar sigur trebuie să aşteptăm decizia CCR, pentru că în funcţie de decizia CCR se poate stabili cu precizie ce va urma. De mâine (n.r. - marţi) începe sesiunea ordinară. Asta este o altă invenţie şi năzdrăvănie să intri cu moţiunea în a treia sesiune, una ordinară, după ce ai depus-o într-o sesiune extraordinară, ai citit-o în altă sesiune extraordinară. Nu vreau să intru în aceste lucruri. În ceea ce ne priveşte pe noi ne interesează să ne preocupăm de problemele României", a afirmat luni Orban, la Parlament.

 

UPDATE ORA 16.02 Moţiune de cenzură - Ciolacu va cere excluderea din partid a celor trei colegi ''îmbolnăviţi'': Nu e niciunul bolnav

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că va propune Consiliului Politic Naţional al partidului excluderea celor trei colegi care nu au venit la Parlament pentru votarea moţiunii de cenzură şi care au invocat probleme legate de coronavirus, Ciolacu adăugând că niciunul dintre ei nu este bolnav.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă a luat legătura cu colegii săi care au invocat probleme legate de noul coronavirus, Ciolacu, şef al Camerei Deputaţilor, a spus: "Care colegi? Cei trei îmbolnăviţi? Domnul Potor, domnul Rădulescu şi doamna Carmen Dan. Dacă tot forţăm aşa lucrurile, am să propun Comitetului Politic Naţional excluderea celor trei foşti colegi ai mei. (...) Nu e niciunul bolnav".

 

UPDATE ORA 15.41 Parlament: S-a reluat şedinţa în care ar trebui dezbătută moţiunea de cenzură; se face apel nominal

 

Şedinţa Parlamentului în care este programată dezbaterea moţiunii de cenzură a fost reluată, luni, după o oră de la întrerupere, cu apelul nominal de verificare a prezenţei deputaţilor şi senatorilor.

Apelul nominal se desfăşoară conform unui calendar stabilit, pentru respectarea normelor prevăzute de lege.

 

UPDATE ORA 15.09 Ciolacu: Toţi liderii de grup au fost de acord să facem apel nominal; asta este cutuma

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat luni că toţi liderii de grup parlamentar au fost de acord cu amânarea şedinţei de plen comun în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură şi cu apelul nominal de la ora 15,30.

"Toţi liderii de grup au fost de acord să facem acest apel nominal. (...) Aşa scrie în Regulament. Uitaţi-vă şi în Constituţie şi în Regulament. În momentul în care toţi liderii de grup sunt de acord în consens cu un lucru aşa se face. Asta este cutuma. Au acest drept. Îi lăsaţi şi pe ei să aibă şi drepturi?", a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului, întrebat de ce a fost nevoie de apel nominal.

 

UPDATE ORA 15.01  Kelemen Hunor: Parlamentarii UDMR nu vor participa la votul moţiunii de cenzură

 

Parlamentarii UDMR nu vor participa la votul moţiunii de cenzură, a anunţat luni preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor.

 

"Nu vom participa la vot. Dacă ajungem la vot, vom spune: 'Prezent. Nu votez'", a spus Kelemen Hunor, la Parlament, în pauza şedinţei de plen.

 

UPDATE ORA 14.42 Parlament: Şedinţa privind dezbaterea moţiunii de cenzură, suspendată pentru o oră; urmează un apel nominal

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


Şedinţa Parlamentului în care erau programate dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură a fost suspendată luni pentru o oră, lucrările urmând să înceapă la ora 15,30 cu un apel nominal pentru verificarea prezenţei deputaţilor şi senatorilor.

 

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a anunţat, după consultarea liderilor de grup, că s-a decis, prin consens, efectuarea unui apel nominal.

 

UPDATE ORA 14.22 Parlament/ A început şedinţa plenului reunit în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură

 

Şedinţa Parlamentului în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a început.

 

Moţiunea este intitulată "Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor" şi a fost semnată de 205 senatori şi deputaţi.

 

ORA 6.00  Parlament: Moţiunea de cenzură a PSD, dezbătută şi votată luni

 

Parlamentul se reuneşte, luni, de la ora 14,00, în ultima zi a sesiunii extraordinare, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi intitulată "Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor".

 

PSD a depus pe 17 august moţiunea de cenzură şi a fost citită în plenul comun de senatorul PSD Lucian Romaşcanu pe 20 august.

 

În moţiunea de cenzură, semnată de 205 senatori şi deputaţi, social-democraţii susţin că reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.

 

Un capitol al moţiunii de cenzură se referă la "chermezele PNL în vreme de pandemie", semnatarii afirmând că "reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia".

 

Documentul are, totodată, un capitol privind "restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români". Potrivit social-democraţilor, "o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii".

 

PSD se referă şi la "devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei", aducând în atenţie raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă.

 

Nu în ultimul rând, social-democraţii susţin că "nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit", iar "oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD". Conform semnatarilor moţiunii, "Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici".

 

* Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că sunt "suficiente" voturi ca moţiunea de cenzură depusă de partid să treacă, chiar "şi fără UDMR". "În acest moment, sunt suficiente voturi ca moţiunea de cenzură să treacă", a spus Ciolacu la sediul PSD. Întrebat dacă aceste voturi le includ şi pe cele ale UDMR, el a răspuns: "Avem discuţii în continuare".

 

* Potrivit premierului Ludovic Orban, preşedintele PNL, moţiunea de cenzură este "un act de iresponsabilitate", în condiţiile în care actualul guvern se confruntă, în ultimele luni, "cu provocări fără precedent". El a adăugat că, personal, i-ar spune "poţiune de cianură".

 

Solicitat, joi, să dezvăluie numele parlamentarilor de la alte formaţiuni cu care a negociat, liderul PNL a replicat: "Negocierile nu sunt publice, ar fi culmea să vă dau acum lista cu parlamentarii cu care am negociat, ca să ştie PSD cu cine am negociat. (...) Voi comunica o previziune înainte de vot, aşa cum am făcut şi la celelalte evenimente importante, moţiuni".

 

* Liderul USR, Dan Barna, consideră de asemenea că moţiunea de cenzură a PSD este "un exerciţiu stupefiant de iresponsabilitate".

 

"Avem o criză sanitară, avem o criză economică şi domnul Ciolacu insistă să avem şi o criză politică. Cum rezolvă căderea Guvernului numărul de paturi ATI? Cum face o moţiune de cenzură deficitul să scadă? Cum crede PSD că are căderea morală să decidă cine trebuie să guverneze România, după ce au lăsat în urmă dezastrul pe care îl ştim cu toţii?", a scris Barna pe Facebook. El l-a îndemnat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, să lase alegerile să decidă cine va guverna România.

 

* UDMR va stabili în ziua votului dacă va susţine sau nu moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului, a declarat, pe 25 august, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor. El a precizat că nu a negociat cu PSD susţinerea moţiunii şi nu a avut discuţii nici cu PNL, adăugând, însă, că UDMR are "1.000 de motive" să dea jos Guvernul.

 

* Preşedintele PMP, Eugen Tomac, susţine că această iniţiativă este "o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD" în actualul context sanitar, economic şi social.

 

"Nu văd rostul acestei moţiuni de cenzură (...). În momentul de faţă, considerăm o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD, pe care nu o putem susţine şi din principii politice, dar nici nu-i vedem utilitatea într-un asemenea moment, în care trebuie să ne preocupăm cum îi susţinem pe cetăţeni, ce măsuri putem propune pentru a salva locurile de muncă, cum putem susţine mediul de afaceri, cum putem atrage fondurile europene. (...) Mesajul meu politic este cât se poate de clar: nu o să vedeţi PMP lângă PSD", a afirmat Tomac.

 

* Preşedintele ALDE, senatorul Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că moţiunea de cenzură, ce urmează să fie votată luni, va trece. "Astăzi (vineri - n.r.), pe un ţintar făcut cu parlamentarii din toate partidele, excluzând PNL, USR, PMP, moţiunea va trece", a afirmat Tăriceanu.

 

* Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat că luni va vota "cu siguranţă" pentru demiterea guvernului Orban.

 

"Sper ca, de marţi, să ne cheme domnul Iohannis la consultări şi să ne anunţe că, în sfârşit, i-a trecut cu Orban şi cu neapărat să fie guvernul lui, să ne anunţe marţi că o să facă un guvern al României, care, de fapt, să se ocupe de ceea ce vor oamenii. Oamenii, în acest moment, au trei probleme: cu sănătatea, că de 6 luni aşa bine tratăm pandemia, încât e cel mai rău acum, (...), începutul şcolilor şi (....) al treilea lucru, cât mai ţin firmele româneşti. (...). Reproşul meu principal pentru Orban şi echipa de la guvernare: tot ce decid, decid cu, în primul rând, aşa, zănatec, nu prea are niciun fel de logică - ai închis toate restaurantele când aveam 100 de cazuri, acum avem 1.500 de cazuri şi le deschizi pe toate. Nu are logică. De ce le-ai închis atunci? Că le deschizi acum? Foarte bine, slavă Domnului, că...", a spus Victor Ponta.

 

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS - autor: Dana Piciu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)


* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei

 

Citește și:

 

Moţiune de cenzură - A fost o strategie a PNL de a nu se face cvorum

 

Carmen Dan: Cine mă bănuieşte de înţelegeri oculte înseamnă că nu mă cunoaşte

 

VIDEO Orban: Mulţumesc formaţiunilor care au fost alături de noi; sunt convins că vom lucra în continuare

 

Barna: Azi în Parlament am evitat o criză politică; toate celelalte probleme ale ţării rămân

 

PSD: PNL a fost disperat să nu piardă puterea; a apelat la cele mai insalubre metode ale politicii

 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.