Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Deputatul social-democrat Liviu Pleşoianu a anunţat că şi-a retras semnătura de pe iniţiativa legislativă care prevede eliminarea articolului din Codul penal referitor la folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, precum şi de pe cea care propune ca preşedintele, parlamentarii şi aleşii locali să fie excluşi din categoria funcţionarilor publici.

"Atunci când una discutăm şi alta fumăm... În această dimineaţă, mi-am retras semnătura de pe două iniţiative legislative. N-am de gând să fac niciun compromis! Nu e deloc în regulă să amestecăm mere bune cu mere stricate... Exemplu: Să le permiţi celor care suferă de boli grave sau incurabile să efectueze arest la domiciliu mi se pare un lucru foarte bun. Să elimini însă articolul 299 din Codul penal (cel referitor la folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual) mi se pare o mare prostie!", arată deputatul, într-o postare pe Facebook.

Pleşoianu a făcut apel la toţi parlamentarii care au semnat iniţiativa legislativă de abrogare a articolul 299 din Codul penal să citească forma în care a fost depusă şi să-şi retragă semnăturile.

"În expunerea de motive a iniţiatorului scrie aşa: 'În considerarea abrogării art. 299, se consideră că noţiunea de 'favoruri sexuale' este o noţiune care nu poate fi determinată precis şi, mai mult, există o altă infracţiune care are ca obiect întreţinerea de raporturi sexuale cu o persoană fără consimţământul acesteia, iar dacă consimţământul este dat nu mai putem vorbi de o infracţiune'. Foarte greşită abordarea iniţiatorului! În primul rând, în articolul 299 din Codul penal se face vorbire despre fapta funcţionarului public de 'a pretinde sau obţine favoruri de natură sexuală'. Ca atare, pentru a fi infracţiune, nu e necesar ca favorurile sexuale să fi şi fost oferite. Faptul în sine de a le pretinde, dacă este probat, este element constitutiv al infracţiunii", a explicat Pleşoianu.

El consideră, de asemenea, că pragul de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu este o "gonflare inutilă" a pragului propus iniţial.

"Este clar că DNA a făcut abuz de... abuz în serviciu pentru a controla jocul politic din România. Pentru cine ştie să citească şi nu e doar sclavul propagandei se găseşte foarte uşor informaţia conform căreia Comisia de la Veneţia sugerează impunerea prin lege a unui prag mare tocmai pentru a evita abuzurile unor procurori a căror preocupare ar putea fi tocmai preluarea controlului asupra jocului politic. Însă pragul de 200.000 de euro mi se pare mult umflat. S-a propus în trecut 200.000 de lei, s-a propus şi 100.000 de lei. În orice caz, semnificativ mai jos de 200.000 de euro", a adăugat el.

Pleşoianu a motivat şi retragerea semnăturii în cazul propunerii legislative de modificare a Codului penal, conform căreia definirea funcţionarului public ar urma să fie schimbată, astfel încât să îi excludă din această categorie pe preşedintele României, pe parlamentari, dar şi pe aleşii locali.

"Una este să aduci completări şi clarificări, dar cu totul altceva e să modifici legea astfel încât să nu-i mai consideri funcţionari publici pe parlamentari şi pe preşedinte. Atât parlamentarii, cât şi preşedintele ţării sunt şi trebuie să rămână funcţionari publici, aflaţi în slujba cetăţeanului care i-a ales prin votul său", a subliniat Pleşoianu.

O propunere legislativă depusă, pe 18 decembrie, la Camera Deputaţilor, de către mai mulţi parlamentari PSD, prevede executarea la domiciliu a pedepselor cu închisoarea de până la 3 ani, precum şi un prag de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu. Semnatarii proiectului susţin şi abrogarea articolului 299 din Codul penal referitor la folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual.

 

AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.