Unirea Bucovinei cu România DOCUMENTAR

 •  95 de ani de la MAREA UNIRE
113 afişări

La 15/28 noiembrie 1918, 'Congresul general al Bucovinei', format din reprezentanți ai românilor și ai naționalităților din Bucovina, a hotărât în unanimitate 'unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru cu regatul României'.

fb169ec0-b872-4345-8f91-a5199889d94e

Bucovina, vechi teritoriu românesc, aparținând statului medieval Moldova a fost ruptă din trupul țării în 1775. A fost ulterior integrată în componența Imperiului habsburgic în pofida protestelor vehemente ale locuitorilor săi.

La 14/27 octombrie 1918, reprezentanții tuturor partidelor politice românești din Bucovina, deputați în Reichsrat-ul vienez, deputați ai Dietei provinciale, primarii români din toată Bucovina, intelectuali s-au întrunit la Cernăuți și, într-o atmosferă solemnă și sărbătorească, au hotărât să se constituie în Adunare Constituantă.

Acest organ reprezentativ pentru Bucovina a decis, în deplină unanimitate, 'unirea Bucovinei cu celelalte țări românești într-un singur stat național independent și va purcede în acest scop în deplină solidaritate cu românii din Transilvania și Ungaria'.

Congresul general al Bucovinei s-a deschis, la Cernăuți, într-o atmosferă sărbătorească, în marea sală sinodală a Palatului Mitropolitan, sub președinția lui Iancu Flondor. La Congres au participat reprezentanții românilor și, alături de ei, ai tuturor minorităților din provincie: 74 delegați ai Consiliului Național Român, 7 delegați ai Consiliului Național German, 6 delegați ai Consiliului Național Polon și 13 ruteni.

Congresul a decis în unanimitate:
'Noi, Congresul general al Bucovinei, întrupând suprema putere a țării și fiind investit singur cu putere legiuitoare, în numele Suveranității Naționale,
Hotărâm
Unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României'.

În numele Consiliului Național Polonez a vorbit Stanislas Kwiatowski care a spus 'Noi recunoaștem, în întregime, drepturile imprescriptibile ale poporului român asupra teritoriilor de la sud de Nistru în general, și în special asupra Bucovinei'.

În numele Consiliului Național German, delegatul Alois Lebouton a declarat: 'Consiliul Național German, în numele germanilor din Bucovina, se pronunță pentru unirea Bucovinei cu Regatul României'.

Actul istoric săvârșit la Cernăuți repara, după spusele lui Constantin Kirițescu, 'nelegiuirea de la 1775. Coroana lui Ștefan cel Mare, pătată de sângele de mucenic al lui Grigore Vodă Ghica se așază strălucitoare pe fruntea lui Ferdinand I, rege al tuturor românilor'. AGERPRES

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din 95 de ani de la MAREA UNIRE

Cele mai citite din 95 de ani de la MAREA UNIRE

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe