COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată
Simona Halep este prima româncă ce a devenit lider al clasamentului WTA (Women's Tennis Association), ocupând prima poziţie în ierarhia tenisului mondial feminin timp de 64 de săptămâni în total, între 2017 şi 2019.
S-a născut la 27 septembrie 1991, la Constanţa şi a absolvit studiile de licenţă şi master ale Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, din cadrul Universităţii Ovidius.
A început să joace tenis la vârsta de 4 ani şi jumătate, alături de fratele său mai mare. În 2006, a debutat în circuitul ITF (International Tennis Federation) în România, iar anul următor a câştigat două turnee de simplu şi două de dublu, notează site-ul oficial WTA, www.wtatennis.com. În competiţiile internaţionale de junioare a debutat în 2008, când a reuşit să câştige turneul de junioare din Italia şi Roland Garros-ul dedicat juniorilor, turneul de la Kristienhamn (Suedia), dar şi proba de dublu a turneului feminin Futures de la Bucureşti, alături de Ionela-Andreea Iova. În 2009, a evoluat în calificările turneului de senioare de la Roland Garros, unde s-a impus în primul tur, dar a cedat în runda următoare. În acelaşi an, a câştigat turneul challenger de la Maribor şi s-a impus, la dublu, alături de Irina Camelia Begu, în finala turneului feminin de tenis GDF Suez Open România, care a avut loc la Bucureşti, se arată pe site-ul oficial al Federaţiei Internaţionale de Tenis, www.itftennis.com.
Simona Halep (stg.) la finalul meciului disputat în compania jucătoarei italiene Camila Giorgi, la US Open, New York, SUA, 30 august 2021.
Foto: (c) JASON SZENES/EPA
Simona Halep a jucat, în 2010, prima finală din carieră într-un turneu WTA, la Fes (Maroc), aceasta fiind cea mai mare performanţă de până atunci. La 12 iulie 2010, a reuşit să acceadă în Top 100 WTA, ocupând poziţia 96 în clasamentul celor mai bune jucătoare de tenis ale lumii. La 12 septembrie 2011, a reuşit să intre în Top 50 WTA, pe poziţia 42, dar a încheiat sezonul pe poziţia 53. Sezonul 2012 este primul pe care îl încheie ocupând o poziţie în Top 50 WTA, respectiv locul 47.
Cariera jucătoarei de tenis Simona Halep a cunoscut o ascensiune spectaculoasă începând cu anul 2013, pe care l-a încheiat pe poziţia 11 în clasamentul WTA. A câştigat primul turneu WTA din carieră, la Nurnberg, apoi pe cel de la 's-Hertogenbosch (Olanda), urmate de alte patru turnee: la Budapesta, la New Haven, la Moscova şi la Sofia (Turneul Campioanelor). La 21 noiembrie 2013, a fost aleasă jucătoarea de tenis cu cel mai mare progres din acel an, în circuitul profesionist WTA (Most Improved Player Of The Year).
În debutul sezonului 2014, Simona Halep a ajuns în sferturile de finală la Australian Open, prima astfel de performanţă la un turneu de Grand Slam, ceea ce a urcat-o pe jucătoare pe poziţia a X-a în clasamentul WTA, devenind, cea de-a treia româncă din istorie care intra în "Top ten" mondial, după Irina Spîrlea şi Virginia Ruzici. În februarie, a câştigat Turneul de la Doha, poziţionându-se pe locul 9 în clasamentul WTA, iar o săptămână mai târziu, pe locul 7. În martie, a jucat o semifinală a turneului de la Indian Wells, punctajul obţinut urcând-o pe locul 5 în clasamentul WTA, la 17 martie. Simona Halep devenea, astfel, jucătoarea română cu cea mai bună clasare din toate timpurile în ierarhia feminină a tenisului mondial. Înaintea ei, cea mai bună clasare WTA a unei jucătoare române de tenis aparţinuse Irinei Spîrlea, care a ocupat locul 7, în anul 1997. La 19 mai 2014, Simona Halep a urcat pe locul 4 în clasamentul WTA.
Simona Halep reuşeşte o nouă performanţă remarcabilă, prin calificarea în prima finală a unui turneu de Mare Şlem, la Roland Garros, pe care a pierdut-o, însă, la 7 iunie 2014, în faţa Mariei Şarapova, după ce şi-a adjudecat cel de-al doilea set. A devenit, astfel, a treia jucătoare română de tenis calificată în finala turneului de la Roland Garros, după Florenţa Mihai şi Virgina Ruzici. Calificarea în finala turneului de Grand Slam de la Paris i-a asigurat Simonei Halep locul 3 WTA. În acelaşi an, a câştigat BRD Bucharest Open, primul turneu WTA din România. La 11 august, ajunge pe cea mai bună poziţie de până atunci în clasamentul WTA, respectiv pe locul 2.
În octombrie 2014, Simona Halep a participat la Turneul Campioanelor de la Singapore, unde a avut un parcurs extraordinar, învingând-o, pentru prima dată în carieră, pe Serena Williams, jucătoarea numărul 1 mondial, la partida disputată în grupă. A devenit prima jucătoare română de tenis din istoria WTA care a reuşit să dispună de ocupanta primei poziţii în clasamentul WTA, relata site-ul Turneului Campioanelor. A ajuns până în finală, pe care a pierdut-o în faţa aceleiaşi Serena Williams. În ianuarie 2015, Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a hotărât ca Simona Halep să primească titlul de "Sportivul anului" pentru rezultatele deosebite obţinute în 2014. De asemenea, jucătoarea română de tenis s-a situat pe locul al III-lea în clasamentul celor mai buni sportivi din Balcani în anul 2014, realizat de agenţia bulgară BTA, fiind devansată de Novak Djokovic (Serbia), pe locul I, şi de Marin Cilic (Croaţia), pe locul al II-lea.
Anul 2015 a început pentru jucătoarea română de tenis cu victoria de la Shenzhen (China), în luna ianuarie, urmată de cea de la Dubai, în februarie, iar în martie a câştigat turneul Indian Wells, cel mai important din cariera sa de până atunci. De asemenea, a fost finalistă la turneele de la Toronto şi Cincinnati şi semifinalistă la Miami, Stuttgart, Roma şi US Open. A participat la Turneul Campioanelor de la Singapore, dar nu a trecut de faza grupelor. Românca a încheiat sezonul pe locul 2 în clasamentul mondial WTA.
Sezonul 2016 îi aduce Simonei Halep victorii în turneele de la Madrid, Bucureşti (BRD Bucharest Open) şi Montreal. La turneul de la Montreal, Simona Halep a jucat şi finala probei de dublu, alături de Monica Niculescu, cele două jucătoare având un parcurs remarcabil. În luna octombrie 2016, a primit premiul Diamond Aces (Aşi de Diamant), la Singapore, în cadrul Galei Premiilor circuitului profesionist feminin WTA, acesta fiind acordat jucătoarei cu merite deosebite în promovarea tenisului pe teren şi în afara lui. În decembrie acelaşi an, a fost desemnată cea mai bună jucătoare a anului 2016 în cadrul Galei Tenisului Românesc. A încheiat sezonul pe locul 4 în clasamentul WTA.
În mai 2017, a câştigat turneul demonstrativ Tie Break Tens, desfăşurat la Madrid, doar cu meciuri de tie break până la zece puncte. Tot în luna mai 2017, Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Madrid, pentru al doilea an consecutiv. A participat la turneul WTA de la Roma, unde a ajuns până în finală. În iunie acelaşi an, Halep ajunge în finala turneului de la Roland Garros, iar în august joacă finala turneului de la Cincinnati. De la 9 octombrie 2017, Simona Halep urcă pe locul I în clasamentul WTA, după ce, la 7 octombrie 2017, s-a calificat în finala turneului WTA de la Beijing, devenind astfel prima româncă clasată pe prima poziţie în ierarhia tenisului mondial feminin. A încheiat anul 2017 pe prima poziţie în clasamentul WTA.
În 2018, Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Shenzhen (China), cucerind, în aceeaşi zi, alături de Irina Begu, titlul în proba de dublu a turneului WTA de la Shenzhen (China). A ajuns în finală la Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al anului, şi în turneul WTA de la Roma. La 9 iunie 2018, Simona Halep a obţinut o altă mare performanţă a carierei, respectiv câştigarea primului său titlu de Mare Şlem, prin victoria din finala de la Roland Garros. A încheiat sezonul tot pe prima poziţie în clasamentul WTA. În luna octombrie, a fost desemnată cea mai bună jucătoare a anului în circuitul profesionist feminin de tenis (WTA), potrivit site-ului Asociaţiei Jucătoarelor Profesioniste. În aceeaşi lună, ocupând pentru a 51-a săptămână din carieră primul loc în clasamentul WTA, a urcat pe poziţia a X-a în top-ul liderilor all time ai acestei ierarhii, la egalitate cu belarusa Victoria Azarenka.
Anul 2019 îi aduce Simonei Halep cel de-al doilea titlu de Mare Şlem din carieră, prin câştigarea Turneului de le Wimbledon. În acelaşi an, a fost finalistă la Doha şi la Madrid. Încheie sezonul pe poziţia a IV-a în clasamentul WTA. În 2020, a câştigat turneele WTA de la Dubai (Emiratele Arabe Unite), Praga (WTA) şi Roma şi a încheiat sezonul pe locul 2.
Anul acesta, o accidentare suferită la gamba stângă, în timpul turneului de la Roma, a împiedicat-o să-şi apere titlul la Wimbledon şi să participe la turneul de la Roland Garros şi la Jocurile Olimpice de la Tokyo. A revenit pe teren la Montreal, în luna august, fiind însă eliminată în turul secund al turneului. A participat apoi la turneul WTA 1.000 de la Cincinnati (Ohio), dar s-a retras înaintea meciului din runda a doua, din cauza unei "mici rupturi musculare" la aductorii piciorului drept. La turneul US Open, a ajuns în optimile de finală.
Clasată în prezent pe poziţia 14 în ierarhia mondială a tenisului feminin, Simona Halep a confirmat participarea la turneul Transylvania Open (WTA 250) de la Cluj-Napoca, care va avea loc în octombrie, şi la turneele de la Indian Wells şi Moscova.
Simona Halep a participat la Jocurile Olimpice de vară de la Londra din 2012 şi a făcut parte din echipa de Fed Cup a României, în 2010, 2012 şi 2014-2019.
A fost desemnată, de către WTA, cea mai populară jucătoare, doi ani la rând, în 2014 şi în 2015, fiind cea mai "accesată" jucătoare pe site-ul circuitului profesionist feminin, www.wtatennis.com. De asemenea, Simona Halep este cea mai bună jucătoare de tenis pe zgură din ultimii ani, potrivit site-ului WTA, într-o ierarhie (WTA Insider Clay Court Power Rankings) publicată în mai 2021, înaintea turneului de la Roland Garros, singurul turneu de Mare Şlem care se joacă pe această suprafaţă.
În 2018, jucătoarea de tenis a primit Crucea Sfântului Apostol Andrei, cea mai înaltă distincţie eparhială pentru mireni acordată de Arhiepiscopia Tomisului unor personalităţi de excepţie care s-au afirmat în plan socio-cultural în slujba credinţei şi umanităţii. În acelaşi an, sportiva a fost distinsă cu titlul de Doctor Honoris Causa "Beneficiorum Publicorum" al Universităţii de Vest Timişoara (UVT), iar preşedintele Senatului Universităţii Ovidius din Constanţa, prof. dr. Ion Botescu, i-a înmânat placheta cu titlul onorific de ambasador al instituţiei de învăţâmânt superior unde aceasta şi-a finalizat studiile universitare. În 2019, Simona Halep a primit, din partea Patriarhiei Române, "Crucea Patriarhală" pentru mireni, cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române, şi a fost decorată de preşedintele Klaus Iohannis, după câştigarea Turneului de la Wimbledon, cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni.
Simona Halep s-a cununat civil, la 15 septembrie 2021, cu Toni Iuruc.
AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
* Explicaţie foto din deschidere: Jucătoarea de tenis Simona Halep prezintă trofeul cucerit la Wimbledon, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Arena Naţională, Bucureşti, 17 iulie 2019.
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.