

COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului
Directorul din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Simona Ţiparu, susţine că Guvernul va prelungi măsura muncii flexibile ("kurzarbeit") în 2022, prin care statul subvenţionează o parte din salariul angajaţilor cărora angajatorii le scurtează programul de muncă din cauza scăderii economiei.
"Sigur o să fie (şi în 2022, n.r.) bani din bugetul de stat, dacă se va aproba prelungirea acestei măsuri, dar cred că se va aproba dacă va fi nevoie, pentru că au existat ordonanţe de urgenţă cu măsuri covid care, deşi deadline-ul era decembrie 2020, ele au fost prelungite până în decembrie sau până în iulie ale acestui an. Deci sunt optimistă, sunt convinsă că aşa cum s-a decis prelungirea unor măsuri, aşa se va decide şi prelungirea kurzarbeit. (...) În momentul de faţă kurzarbeit este până în decembrie 2021, nu ştim cum va fi la anul, cum se va calcula, probabil că vor exista nişte modificări ale acestei ordonanţe", a afirmat Simona Ţiparu, în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.
Directorul din cadrul ANOFM a precizat că în prezent instituţia are bugetul necesar pentru plăţile pe măsura muncii flexibile.
"Măsurile pe (programul european, n.r.) SURE sunt cele pe şomaj tehnic şi cea de 41,5%, deci nu ar intra şi kurzarbeit, care este doar din bugetul naţional. Fundamentarea bugetului pe anul viitor se va face undeva luna viitoare. Prin urmare noi o să transmitem către Ministerul de Finanţe sumele pe care le vom considera ca fiind necesare pentru anul viitor. (...) După rectificarea bugetară totul este în regulă din punctul nostru de vedere, avem buget pe kurzarbeit", a menţionat Simona Ţiparu.
Reprezentanta ANOFM le-a transmis patronilor din domeniul Hoteluri - Restaurante - Cafenele că aplicarea măsurii kurzarbeit pune probleme birocratice angajaţilor ANOFM.
"Din experienţa noastră ca instituţie publică şi din experienţa colegilor care lucrează, pot spune că această măsură este extrem de birocratică şi pentru noi, ca funcţionari publici. Sunt de făcut foarte multe verificări, noi suntem destul de puţini ca număr, necesită foarte multe verificări şi-n alte baze de date, respectiv ANAF şi aşa mai departe", a explicat Simona Ţiparu. AGERPRES/(AS - autor: George Coman; editor: Mariana Nica, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: (c) anofm.ro
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.