Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Tom Hanks, cunoscut pentru rolurile din "Splash", "Big", "Forrest Gump", "Apollo 13" şi franciza "Toy Story", este unul dintre cei mai iubiţi actori de la Hollywood. A câştigat de două ori, consecutiv, premiul Oscar, pentru rolurile din "Philadelphia" (1993) şi "Forrest Gump" (1994), arată https://www.imdb.com/.

 


Thomas Jeffrey "Tom" Hanks s-a născut pe 9 iulie 1956, în Concord, California, SUA. După divorţul părinţilor săi, copiii cei mari au plecat cu tatăl lor, Amos, care era bucătar, în timp ce mezinul a rămas cu mama lor. Au călătorit destul de mult, stabilindu-se, în cele din urmă, în Oakland, California. Aici Tom a frecventat şi a absolvit Liceul Skyline, în 1974. S-a înscris, apoi, la Colegiul Chabot din Hayward, California, unde a studiat teatru.

S-a hotărât să urmeze o carieră în actorie după ce a citit şi a urmărit piesa de teatru "The Iceman Cometh" (1946), a dramaturgului Eugene O'Neill, act pe care l-a inclus în programul de teatru al Universităţii California din Sacramento. Începând din 1977, Tom Hanks a luat parte la sesiunile de vară ale Great Lakes Shakespeare Festival, ce avea loc în Lakewood Ohio. Astfel, a jucat în mai multe producţii realizate după operele lui William Shakespeare. A câştigat, în 1978, Cleveland Critics Circle Award la categoria cel mai bun actor, pentru portretizarea lui Proteus în spectacolul "The Two Gentlemen of Verona".

În 1980, Tom Hanks a renunţat la studii şi s-a mutat la New York. După mai multe audiţii, a primit un mic rol într-un film de groază cu buget redus, "He Knows You're Alone" (1980). S-a făcut remarcat cu rolul principal în serialul "Bosom Buddies", în care a interpretat rolul unei director în publicitate care se travesteşte pentru a închiria un apartament într-o clădire în care locuiau numai femei. Deşi sitcomul a fost anulat după două sezoane, Tom a reuşit să obţină roluri în cunoscuta serie de filme "Happy Days" (1974-1984), "Taxi" (1978-1983), "The Love Boat" (1977-1987) şi "Family Ties" (1982-1989), arată https://www.biography.com/.

 


Actorul Ron Howard, care a jucat în "Happy Days", şi care mai târziu s-a implicat şi în activitatea regizorală, i-a oferit lui Tom Hanks rolul principal din filmul său "Splash" (1984), un om care se îndrăgosteşte de o sirenă, interpretată de actriţa Daryl Hannah. Filmul a fost o surpriză frumoasă, iar Hanks a devenit dintr-odată un chip cunoscut. Au urmat filmele "Bachelor Party" (1984), "The Man with One Red Shoe" (1985), "Volunteers" (1985), "The Money Pit" (1986), "Nothing in Common" (1986) şi "Dragnet" (1987), care chiar dacă au fost considerate eşecuri de către critici, prestaţia actorului a fost întotdeauna apreciată.

 


Recunoaşterea deplină a talentului său actoricesc a venit odată cu rolul din filmul lui Penny Marshall, "Big" (1988), care i-a adus aprecierea Asociaţiei Criticilor de Film din Los Angeles şi un Glob de Aur pentru cel mai bun actor, precum şi prima sa nominalizare la Oscar. În anii următori, a jucat atât în comedii, precum "Turner and Hooch" (1989), "Joe Versus the Volcano" (1990) dar şi în dramele "Punchline" (1988) şi "Bonfire of the Vanities" (1990).

 


După o interpretare memorabilă a rolului unui manager al unei echipe feminine de baseball în "A League of Their Own" (1992), Hanks s-a bucurat de două hituri uriaşe în 1993: "Sleepless in Seattle", o comedie romantică scrisă de Nora Ephron, în care a jucat din nou cu actriţa Meg Ryan, după "Joe Versus the Volcano", şi "Philadelphia", alături de Denzel Washington. În ultimul film, Hanks a jucat rolul unui avocat care este concediat pentru că are SIDA, interpretarea curajoasă aducându-i un premiu Oscar pentru cel mai bun actor.

 

 

A urmat pelicula "Forrest Gump" (1994), în regia lui Robert Zemeckis, în care Tom Hanks face un rol de excepţie: un om obişnuit a cărui inocenţă dezarmantă ajunge să întrupeze o generaţie. Filmul a fost distins cu şase premii Oscar, între care premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai bun actor într-un rol principal, notează https://www.cinemagia.ro/.

Tom Hanks a devenit astfel cel de-al doilea actor după Spencer Tracy (1937 şi 1938), care a câştigat două Oscaruri consecutiv, arată https://www.imdb.com/.

În 1995, a fost distribuit în prima animaţie complet computerizată - "Toy Story" - primul film major al parteneriatului Disney / Pixar, în care şi-a împrumutat vocea personajului principal, cowboy-ul Woody. Au urmat: "Toy Story 2" (1999), "Toy Story 3" (2010), "Toy Story 4" (2019), care a câştigat, în 2020, premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie.

Tot în 1995, a jucat într-un alt blockbuster, "Apollo 13", în regia lui Ron Howard, un film cu peste 500 de milioane de dolari încasări la box-office şi cu 2 premii şi 7 nominalizări la Oscar, 4 nominalizări la Globul de Aur, un premiu BAFTA.

 


În anul următor, Tom Hanks a debutat în regie şi scenariu cu filmul "That Thing You Do!", care s-a bucurat de un succes moderat. A produs şi regizat, a scris scenariul şi a jucat în serialul HBO de succes "From the Earth to the Moon" (1998), câştigător al mai multor premii Emmy. Tot în 1998, a apărut în "Saving Private Ryan", o dramă din cel de-al Doilea Război Mondial, în regia lui Steven Spielberg. Filmul i-a adus, în 1999, cea de-a patra nominalizare la Oscar. Au urmat: "You've Got Mail" (1998), alături de Meg Ryan, "The Green Mile" (1999), "Cast Away" (2000), "Catch Me If You Can" (2002), "Band of Brothers" (2002, câştigător al mai multor premii Emmy), "The Polar Express" (2004, voce, film de animaţie), "Charlie Wilson's War" (2007).

 


În 2008, Tom Hanks a jucat rolul profesorului Robert Langdon în "Angels & Demons", cel de-al doilea roman al scriitorului american Dan Brown care a fost adaptat pentru un scenariu de film. Filmul a fost mai bine primit de critici şi de public decât precedentul "The Da Vinci Code" (2006). În 2016 l-a întruchipat din nou pe Robert Langdon într-o nouă ecranizare a unui alt roman al scriitorului american - "Inferno".

 


Din filmografia sa mai amintim: "Larry Crowne" (2011), "Extremely Loud & Incredibly Close" (2011), "Cloud Atlas" (2012), "Captain Phillips" (2013, actorul a fost nominalizat la premiile Globul de Aur şi BAFTA, la categoria cel mai bun actor), "Ithaca" (2015), "Bridge of Spies" (2015), "Sully" (2016, regia Clint Eastwood, bazat pe un fapt real, cel al pilotului Chesley "Sully" Sullenberger, care a reuşit, în 2009, să aterizeze cu avionul în apele reci ale Râului Hudson, salvându-i pe toţi cei 155 de oameni aflaţi la bord), "A Hologram for the King" (2016, după romanul omonim al scriitorului Dave Eggers), "The Circle" (2017), "The Post" (2018, regizat de Steven Spielberg), "A Beautiful Day in the Neighborhood" (2019), "News of the World" (2020, dramă istorică ce are la bază bestsellerul omonim scris de Paulette Jiles), "Greyhound" / "USS Greyhound: Bătălie în Atlantic" (2020), potrivit https://www.cinemagia.ro/.

 


Actorul este căsătorit din 1988 cu actriţa Rita Wilson, cu care are doi fii, Chester şi Truman Theodor. Tom Hanks mai are doi copii - Colin şi Elizabeth - dintr-o căsătorie anterioară.

Din 1992, actorul are o stea pe faimosul Hollywood Walk of Fame, potrivit https://walkoffame.com/. În 2004, a primit Stanley Kubrick Britannia Award pentru Excelenţă în Film din partea BAFTA. În 2014 a primit Kennedy Center Honor şi în 2016, a fost recompensat cu cea mai înaltă distincţie a SUA, Medalia Libertăţii.

Tot în 2016, la cea de-a 20-a ediţie a Premiilor Filmului Hollywoodian (Hollywood Film Awards), a primit distincţia Hollywood Actor Award. În 2017, Tom Hanks a fost premiat la categoria cel mai bun actor, în cadrul galei People's Choice Awards. La 21 octombrie 2017, în cadrul Galei anuale a premiilor Fundaţiei Arhivelor Naţionale, a primit distincţia Records of Achievement Award pentru rolurile sale din filme ca "Saving Private Ryan", "Apollo 13" şi "Bridge of Spies" care reflectă istoria SUA, potrivit https://www.archivesfoundation.org/.

Tom Hanks a primit, în ianuarie 2020, la cea de-a 77-a ediţie a galei de decernare a Globurilor de Aur, prestigiosul trofeu onorific - Cecil B DeMille Award. AGERPRES/(Documentare - editor: Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.imdb.com

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.