

COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;
Regizorul şi cineastul italian Vittorio de Sica s-a născut la 7 iulie 1902, în Sora, regiunea Lazio, Roma, petrecându-şi primii ani ai copilăriei la Napoli. Activitatea profesională a tatălui său, funcţionar bancar şi jurnalist, i-a facilitat conexiuni cu persoane din domenii diverse ceea ce avea să constituie o veritabilă pârghie pentru cariera viitoare a lui Vittorio de Sica, potrivit https://assets.moma.org/. Şi-a făcut debutul în adolescenţă în industria divertismentului, cu diferite roluri dar şi în calitate de interpret amator de muzică napoletană.
A studiat contabilitatea la Roma şi şi-a definitivat serviciul militar înainte să accepte un loc de muncă la o companie de teatru, potrivit imdb.com şi https://assets.moma.org/. A interpretat diferite roluri, ajungând treptat să fie un actor cunoscut în anii 1930. Pe parcursul anilor 30 ai secolului trecut, a colaborat frecvent cu regizorul Mario Camerini, unul dintre cei mai apreciaţi regizori la acea vreme, pentru o serie de filme, precum ''I'd give a million'' (1935).
În anii 1940-1942, De Sica a regizat numeroase pelicule, încadrate genului cunoscut drept ''telefonul alb'', dezvoltându-şi abilităţile regizorale şi tehnice. În 1943 a regizat pelicula ''The Children are Watching Us'', pentru care a scris scenariul cu Cesare Zavattini. A urmat o prodigioasă colaborare între cei doi care a contribuit substanţial la dezvoltarea neorealismului, potrivit https://assets.moma.org/. După război, cei doi au realizat producţii cu o însemnătate aparte în stilul neorealist. De Sica şi-a proiectat expertiza acumulată în capacitatea regizorală de a lucra cu actori amatori precum şi în ce priveşte folosirea locaţiilor outdoor în cadrul procesului de filmare, dar şi în ce priveşte compasiunea pentru cei necăjiţi. Pelicula ''Shoeshine'' a fost recompensată cu un Premiu Special la ediţia din 1947 a Premiilor Academiei de Film, ceea ce avea să marcheze impunerea sa pe plan internaţional drept un regizor de calibru.
De Sica şi Zavattini au colaborat, în 1948, la succesul ''The Bycicle Thief'', peliculă recompensată cu Oscarul pentru cel mai bun film străin. Peliculele au fost foarte apreciate în afara graniţelor Italiei. Următoarea colaborare semnată Vittorio de Sica şi Zavattini, producţie neorealistă fantasy, ''Miracle în Milan'' (1951) a obţinut Marele Premiu al Festivalului de film de la Cannes (1951). A urmat pelicula ''Umberto D'' (1952), considerată de Vittorio De Sica drept producţia sa favorită.
Concomitent, Vittorio De Sica şi-a continuat cariera de actor şi a interpretat în ''The Earrings of Madame De...'' (1953), ''Bread, Love and Dreams'' (1953). A jucat, în 1959, în pelicula lui Roberto Rossellini ''General Della Rovere'', unul dintre cele mai importante roluri ale sale. A colaborat, în 1960, cu actriţa Sophia Loren la pelicula ''Two Women'', pentru care faimoasa actriţă avea să primească primul Oscar, pentru cea mai bună actriţă, fiind pentru prima dată când este decernat acest premiu al Academiei Americane de Film pentru o producţie străină. Cei doi au mai colaborat, în anii 1960, la producţii notabile precum ''Yesterday, Today and Tomorrow'' (1963) şi ''Marriage, Italian Style'' (1964). Ambele pelicule s-au bucurat de un succes extraordinar, pentru ca ultimul să fie recompensat cu premiul pentru cel mai bun film străin al Academiei Americane de Film. ''Garden of the Finzi-Continis'' (1971) avea să obţină Oscarul pentru cel mai bun film străin, al patrulea premiu încununat de Vittorio De Sica. Ultimele două pelicule regizate de Vittorio De Sica aveau să fie ''A Brief Vacation'' (1973), cu un scenariu scris în stilul neorealist de Zavattini, şi ''The Voyage'' (1974), care a avut în distribuţie pe Sophia Loren.
Potrivit criticului de film francez Andre Bazin, care a scris despre regizorul Vittorio de Sica, ''să îl înţelegi pe Sica, trebuie să ne întoarcem la sursa artei sale, în special, la sensibilitatea sa. Calitatea distribuită în peliculele Miracle in Milan şi The Bycicle Thief ... reprezintă afecţiunea exhaustivă a autorului pentru personajele sale. ''
Vittorio de Sica a murit în 13 noiembrie 1974, în Neuilly-sur-Seine, Paris. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.