COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Hocheiul pe iarbă este cel mai vechi şi mai cunoscut sport cu mingea şi crosa, existând dovezi că a fost jucat în Persia în anul 2000 î.Hr., potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro. S-a dezvoltat în Marea Britanie, prima asociaţie fiind înfiinţată la Londra, în 1886. S-a răspândit apoi în tot Imperiul Britanic şi a fost recunoscut ca sport olimpic în 1908 la JO de la Londra. De atunci, a fost prezent la toate Jocurile Olimpice, cu excepţia ediţiilor din 1912 şi 1924. Primul turneu feminin a avut loc abia în 1980, la JO de la Moscova.

Hocheiul pe iarbă este un sport de echipă în care jucătorii încearcă să înscrie goluri prin lovirea sau împingerea unei mingi în poarta echipei adverse, cu ajutorul croselor. Două echipe formate din câte 11 jucători, plus 5 rezerve, se înfruntă pe un teren de 91,4 metri lungime şi 55 de metri lăţime, scopul fiind înscrierea a cât mai multor goluri. Un meci de hochei durează 70 de minute, două reprize a câte 35 de minute.

Acest sport este mai cunoscut drept "hochei". Numele "hochei pe iarbă" este utilizat în ţările în care cuvântul "hochei" este, în general, rezervat pentru o altă formă a jocului, cum ar fi "hochei pe gheaţă" sau "hochei pe stradă". Hocheiul pe iarbă se joacă la multe turnee internaţionale regulate atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Acestea sunt: Jocurile Olimpice, Jocurile Commonwealth-ului, Campionatul Mondial de Hochei, Hockey Champions Trophy şi Hockey Junior World Cup. Federaţia Internaţională de Hochei (FIH) este forul mondial care guvernează acest sport. Totodată, multe ţări au competiţii extinse de club pentru juniori şi seniori.

Probele sportive de hochei pe iarbă la Jocurile Olimpice de vară 2020 se vor desfăşura în perioada 24 iulie - 6 august 2021 la Oi Hockey Stadium (15.000 locuri), Tokyo, Japonia, menţionează https://olympics.com/tokyo-2020/en/sports/hockey/. Douăsprezece echipe vor concura la cele două probe, respectiv masculin şi feminin, acestea urmând să fie împărţite în câte două grupe de câte şase, din care primele două clasate se vor califica în semifinale.

Clasamentul general pe medalii la hochei pe iarbă la Jocurile Olimpice este următorul: 1. India (opt aur, una argint, două bronz - 11 total), 2. Olanda (5, 6, 6 - 17) şi 3. Australia (4, 3, 5 - 12). Urmează Germania, Pakistan, Spania, RFG, Argentina, Noua Zeelandă, Zimbabwe, Coreea de Sud.

Sportivii cei mai medaliaţi sunt din India: Leslie Claudius (trei aur, una argint - 4 total), Udham Singh (trei aur, una argint - 4 total) şi Dhyan Chand (trei aur).

Federaţia Română de hochei pe iarbă s-a înfiinţat în 1990, dar până în prezent ţara noastră nu a participat la Jocurile Olimpice.

La Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, medalia de aur la hochei pe iarbă în concursul masculin a fost cucerită de Argentina, iar la feminin a câştigat naţionala Marii Britanii. Argintul l-au obţinut Belgia (masculin) şi Ţările de Jos (feminin), iar bronzul a fost luat de Germania, atât la masculin, cât şi la feminin. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: olympics.com

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.