Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Gogoşele aromate cu flori de salcâm este un desert delicios cu care tanti Elvira din satul Cartojani, comuna Roata de Jos, judeţul Giurgiu, îşi răsfaţă nepoţii ori de câte ori aceştia îi trec pragul.

Reţeta este păstrată cu sfinţenie de aceasta, fiind moştenită de la bunica ei.

"Când eram copii nu găseam ca cei mici de acum atâtea dulciuri. Vremurile erau grele, iar copiii se bucurau de fructele din pomii roditori, de mure, struguri şi de vreun borcan cu miere adunat dintr-un stup aciuiat în scorbura unui copac şi strânsă cu grijă de vreun gospodar mai priceput. Bunica noastră ştia totuşi să ne facă viaţa mai frumoasă şi când eram mai ascultători ne făcea gogoşele aromate cu flori de salcâm. Mi se umplu ochii de lacrimi când îmi amintesc de acele vremuri plăcute ale copilăriei, de aceea şi eu le pregătesc nepoţilor mei acest desert. Chiar dacă acum au atâtea alternative de dulciuri la oraş, întotdeauna sunt bucuroşi când le pregătesc aceste gogoşele şi mă întreabă când o să le mai fac'', ne spune tanti Elvira.

Şi aceasta ne dezvăluie reţeta simplă, tradiţională.

''Pentru început avem nevoie de 20 de buchete de flori de salcâm proaspăt înflorite pentru că nu trebuie ca florile să se scuture din buchet, iar buchetul florii de salcâm trebuie adunat cu codiţă cât mai lungă. Răcoresc buchetele de salcâm în apă şi le spăl puţin sub jet de apă rece după care le pun la scurs pe un şervet alb", povesteşte tanti Elvira.

Între timp se pregăteşte aluatul.

"Într-o cratiţă batem două - trei ouă cu patru - cinci linguri de zahăr, apoi punem un plic de praf de copt, o jumătate de kilogram de făină proaspăt cernută şi o cană cu lapte muls dimineaţa de la vacă sau de la căpriţa din gospodărie, aşa făcea bunica. Putem să punem şi puţină coajă de lămâie în aluat, dar bunica nu avea pe atunci lămâi, aşa că am păstrat reţeta simplă, tradiţională. Toate ingredientele le amestecăm până obţinem o compoziţie mai uşoară, care să curgă puţin", mai spune aceasta.

Între timp, într-o tigaie mai mare şi mai adâncă sau într-un tuci punem ulei - continuă tanti Elvira povestea gogoşelelor cu flori de salcâm - punem tigaia pe plita încinsă şi când acesta este aproape de fierbere luăm buchetul de floare de salcâm de codiţă îl trecem prin aluat şi îl aşezăm în uleiul fierbinte.

''În mai puţin de un minut când a căpătat un aspect auriu-roşcat întoarcem gogoaşa pe partea cealaltă cu o paletă de lemn sau metal şi tot cu paleta scoatem apoi gogoşelele pe un platou întins. După ce s-au răcit puţin le pudrăm cu zahăr farin şi sunt gata pentru servit. Aroma florilor proaspete de salcâm din interiorul gogoşelelor este de neuitat, ca şi forma de ciorchine a gogoşelelor, de aceea şi recomand reţeta clasică fără zahăr vanilat sau alte arome!", ne sfătuieşte ea.

Gogoşelele cu flori de salcâm mai pot fi servite cu iaurt sau smântână şi o lingură de dulceaţă de afine. AGERPRES/(AS - autor: Camelia Bigan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Citeşte şi:

 

TRADIŢII ÎN BUCATE / Giurgiu: Ciorba de ştevie pe pirostrii - gustul vremurilor de altădată

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Vaslui: Sarmale de post cu bulgur şi păsat - întoarcere în vremea bunicilor

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Timiş: Sarmale cu dovleac, pastă de leurdă şi 'Medova torta' cu nucă - bunătăţi pregătite în Coşteiul de Sus

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Siropul de păpădie - delicios şi sănătos

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Postul Paştelui - cum se mănâncă gustos şi sănătos la Mănăstirea Şag-Timişeni

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Gospodinele din Râpa de Jos (Mureş) promovează reţete străvechi: Se mănâncă bine şi în Postul Mare

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.