

Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a exprimat, miercuri, la reuniunea extraordinară comună a miniştrilor afacerilor externe şi ai apărării din statele membre NATO, preocuparea ţării noastre pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei şi, în general, în Marea Neagră.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, reuniunea a avut loc în contextul încheierii analizei noii administraţii americane cu privire la viitorul prezenţei militare a SUA şi aliate în Afganistan şi conturării unor decizii referitoare la acest subiect, precum şi al evoluţiilor îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică.
"Partea română a apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul dosarului afgan, atât din perspectiva dialogului şi coordonării cu Aliaţii, cât şi în ceea ce priveşte negocierile de pace intra-afgane. Totodată, a evidenţiat angajamentul de lungă durată, de până în prezent, al României pentru stabilitatea şi securitatea Afganistanului şi a subliniat necesitatea luării în considerare a intereselor de securitate ale Aliaţilor şi ale Afganistanului, precum şi importanţa menţinerii solidarităţii şi unităţii NATO", informează un comunicat al MAE, transmis AGERPRES.
Pe acest fond, urmare discuţiilor aliate, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării aliaţi au adoptat o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis încheierea Misiunii Resolute Support şi retragerea forţelor aliate începând cu 1 mai 2021.
În contextul discuţiilor, a fost abordată şi situaţia de securitate recent creată în Vecinătatea Estică. Miniştrii de externe şi ai apărării din statele membre NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluţiile recente şi creşterea semnificativă a prezenţei trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată şi la frontiera de est a Ucrainei.
"Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a evidenţiat poziţia principială a României privind susţinerea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei. Totodată, a exprimat preocuparea României pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei şi, în general, în Marea Neagră. De asemenea, a subliniat necesitatea evaluării atente de către Alianţă a situaţiei de securitate şi, mai ales, a implicaţiilor acesteia asupra securităţii euroatlantice, precum şi a continuării măsurilor de asigurare a descurajării şi apărării în regiunea Mării Negre", se menţionează în comunicat. AGERPRES/(AS - autor: Antonia Niţă, editor: Andreea Rotaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: (c) Nicolae Ionel Ciucă/facebook
Citiţi şi:
Aliaţii din cadrul NATO sunt de acord să înceapă retragerea din Afganistan (surse diplomatice)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.