Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă a declarat vineri că România nu condiţionează asistenţa medicală şi nici alt tip de ajutor de limba vorbită sau de preferinţele politice, într-un interviu acordat Radio Chişinău în contextul în care cel de-al doilea lot de vaccinuri anticoronavirus donat de România urmează să ajungă sâmbătă în Republica Moldova, când se marchează Ziua Unirii Basarabiei cu România.

Cel de-al doilea lot de vaccinuri anti-COVID-19 oferite ca ajutor de România pentru cetăţenii Republicii Moldova numără 50.400 de doze de ser.

"Ne dorim ca acest al doilea lot de vaccin să ajungă chiar mâine cu prilejul marcării a 103 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Astfel încât să fie distribuit ca şi precedentul lot în toate centrele regionale, către toţi cetăţenii Republicii Moldova", a afirmat Daniel Ioniţă în interviu.

"În felul acesta, România demonstrează solidaritate cu Republica Moldova, demonstrează că atunci când Republica Moldova se confruntă cu diverse situaţii dificile, România a fost, este şi va fi mereu alături de cetăţenii Republicii Moldova. Iar aceste doze, cum spuneam, reprezintă o rază de speranţă pentru că fără vaccin nu cred că vom reuşi cu toţii să ieşim din această pandemie nenorocită", a adăugat diplomatul român.

În acest context, Daniel Ioniţă a remarcat şi faptul că România a demonstrat de-a lungul timpului că face ceea ce s-a angajat să facă în relaţiile sale cu Republica Moldova.

"România a fost întotdeauna alături de cetăţenii Republicii Moldova când aceştia s-au confruntat cu dificultăţi şi aceasta e o realitate a ultimilor zeci de ani. În ceea ce priveşte pandemia, România a venit anul trecut cu o donaţie de 3,5 milioane de euro, a urmat după aceea echipa de medici şi asistenţi medicali, a urmat o serie de donaţii de mai mică amploare, dar care au ajutat anumite spitale raionale să depăşească situaţiile complicate. România crede că din această situaţie trebuie să ieşim şi trebuie să ieşim împreună, dacă se poate să fim toţi sănătoşi. Pentru asta, din puţinul nostru încercăm să venim şi către cetăţenii Republicii Moldova, pentru că credem în solidaritate, în coeziune", a afirmat ambasadorul român în interviul pentru Radio Chişinău.

"Nu am condiţionat această asistenţă medicală de o anumită limbă vorbită, de o anumită apartenenţă etnică, de o anumită modalitate în care cetăţenii respectivi au votat. Suntem oameni şi în primul rând trebuie să dăm dovadă de solidaritate umană", a subliniat Daniel Ioniţă.

Potrivit acestuia, "România înţelege pe deplin rolul său de stat deocamdată de graniţă al Uniunii Europene şi al NATO. Şi România înţelege pe deplin faptul că, în cazul unei pandemii, Prutul nu poate reprezenta nicidecum o graniţă, fie ieşim împreună din această situaţie, fie ne îmbolnăvim împreună".

De la începutul pandemiei anul trecut, România a oferit un ajutor medical în valoare de 3,5 milioane de euro, iar 42 de medici români au salvat vieţi în spitalele COVID-19 din Republica Moldova, asistenţă care a continuat pe parcursul lui 2020. Iar în acest an, echipamente medicale în valoare de 2,3 milioane de euro au fost donate Republicii Moldova. România a fost prima ţară care a donat vaccin Republicii Moldova, un prim lot de 21.000 de doze dintr-un total de 200.000, notează Radio Chişinău. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.