COD GALBEN: 20-05-2025 ora 10 Intre 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Toţi cei 33 de europarlamentari români au cerut marţi şefei Comisiei Europene şi Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe acţiuni concrete pentru o mai bună reprezentare a românilor în funcţiile de conducere ale instituţiilor europene, indică un comunicat al USR PLUS.

Iniţiativa le aparţine europarlamentarilor Alin Mituţa şi Dragoş Tudorache (USR PLUS), care au sesizat că la 14 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană românii sunt subreprezentaţi în funcţiile de management ale instituţiilor europene, cum de altfel sunt şi cetăţenii altor state membre care au aderat începând cu 2004 la UE.

"În cazul Comisiei, suntem deosebit de îngrijoraţi de faptul că, deşi România este a şasea ţară ca mărime din UE în ceea ce priveşte populaţia, nu există niciun cetăţean român care să ocupe o funcţie de conducere în calitate de director general, în timp ce prezenţa cetăţenilor români în alte funcţii de conducere este, de asemenea, foarte redusă. Acest lucru este extrem de îngrijorător pentru noi, deoarece arată o deficienţă în strategia de resurse umane, care constituie o problemă atât pentru România, cât şi pentru Comisie", se subliniază în scrisorile trimise Ursulei von der Leyen şi lui Josep Borrell.

Europarlamentarii români cer şi o întâlnire cu şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, pentru a putea găsi împreună soluţiile la această problemă care persistă de mai mulţi ani.

În scrisoarea către Josep Borrell, europarlamentarii români explică în mod concret că cifrele furnizate de Serviciul de Acţiune Externă, în contextul procedurii de descărcare de gestiune din 2019, arată că nu există niciun român care să ocupe o funcţie de conducere în sediul central. Mai mult, cifrele arată o reprezentare slabă în delegaţiile UE din străinătate.

"Această situaţie este inacceptabilă, mai ales având în vedere faptul că România este a şasea ţară a Uniunii Europene în ceea ce priveşte dimensiunea populaţiei", se arată în scrisoarea adresată Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe.

Semnatarii atrag atenţia asupra Deciziei 427/2010 privind organizarea Serviciului European de Acţiune Externă, care notează că "recrutarea ar trebui să se bazeze pe merit, asigurând în acelaşi timp un echilibru geografic şi de gen adecvat. Personalul SEAE ar trebui să cuprindă o prezenţă semnificativă a cetăţenilor din toate statele membre". AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.