COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

De sărbători, gospodinele pregătesc bucate speciale, cu o savoare aparte, cu acel gust care aminteşte de vremurile de altădată. De Crăciun, e vremea când ne întoarcem la tradiţii.

Zama de hrean este un preparat care se pregăteşte întotdeauna la tăiatul porcului de către localnicii din comuna sibiană Gura Râului.

Ea este aşezată, cu mare drag, şi pe masa de Crăciun, fiind unul dintre cele mai apreciate preparate din timpul sărbătorilor de iarnă, ne spun reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu.

Iar pentru a pregăti acest fel de mâncare avem nevoie de legume, de carne de porc şi... de fiorul sărbătorilor.

Astfel, pentru cinci litri de ciorbă de hrean este nevoie de următoarele ingrediente: 1,5 kg carne mai grasă de la gâtul porcului, 1 rădăcină de hrean, 2 morcovi, 1 ceapă, o jumătate de ţelină, 5 gălbenuşuri, 300 ml smântână grasă, 2 - 3 litri zeamă de varză murată, 3 - 4 litri apă.

Iar pentru a face o zama 'să meargă la suflet', cum spun gospodinele din zonă, trebuie urmaţi mai mulţi paşi pentru a ajunge la preparatul care să ne încânte simţurile.

Carnea de porc se taie în cuburi mai mari şi se pune la fiert în apa amestecată cu zeama de varză, după gust. După câteva clocote, se spumează ciorba şi se adaugă legumele întregi, doar curăţate.

Când legumele sunt fierte, se scot afară şi se lasă ciorba să se domolească. Pentru dresătură, într-un bol, se freacă bine gălbenuşurile cu smântâna, apoi se adaugă treptat câte un pic de ciorbă. Când dresătura ajunge la temperatura ciorbei din oală, dresătura se toarnă peste ciorbă, iar în final se rade hrean, după gust.

Şi ca la orice preparat tradiţional, există şi un mic secret - în această ciorbă nu se pune sare, dar gust va exista, pentru că zeama de varză murată este sărată. AGERPRES/(AS - autor Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiului

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.