Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Actorul Tudor (Tudorel) Popa s-a născut la 24 decembrie 1925, la Iaşi. Este fiul renumitului profesorului universitar Grigore T. Popa (1892-1948) de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, potrivit site-ului CineMagia - www.cinemagia.ro.

Şcoala primară şi primele clase secundare le face la Liceul Naţional din Iaşi, iar în 1942 se mută cu familia la Bucureşti, unde termină liceul. A urmat apoi cursurile Conservatorului de artă dramatică din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1950.

A desfăşurat o vastă activitate teatrală, ca actor şi regizor, precum şi la televiziune, şi a jucat în numeroase filme, având totodată activitate didactică universitară, potrivit volumului "1234 cineaşti români" (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

Tudorel Popa a debutat ca actor în 1949, la Institutul de Teatru, în piesa "Amfitrion", de Plaut, şi în "Doi domni din Verona", de W. Shakespeare. Între 1949-1950, joacă la Teatrul Municipal, apoi la Teatrul Nottara, precum şi la Teatrul Mic, pe a cărui scenă joacă până la sfârşitul vieţii. Pe parcursul unei activităţi actoriceşti de aproape trei decenii, Tudorel Popa a realizat compoziţii de mare fineţe, îndrăgite de spectatorii de toate vârstele, se menţionează pe site-ul www.cinemagia.ro. A fost asistent universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti între 1951-1953.

A jucat în piese precum "Mincinosul", de Goldoni, "Conu Leonida faţă cu reacţiunea", de I.L. Caragiale, "Căsătoria" de Gogol, "Cântăreaţa cheală" de Eugen Ionescu, "Profesiunea Doamnei Warren" de George Bernard Shaw, "Micii burghezi" de M. Gorki, "Vrăjitoarele din Salem" de Arthur Miller, "Cauţiunea" de Hans Lucke ş.a. A jucat şi în piese de teatru radiofonic, iar în televiziune s-a remarcat în serialul "Aventurile echipajului Val-Vârtej", în care interpretează personajul Paganel.

A jucat şi în numeroase filme, precum: "Nepoţii gornistului" (regia Dinu Negreanu, 1953), "Răsare soarele" (regia Dinu Negreanu, 1954), "Alarmă în munţi" (regia Dinu Negreanu, 1955), "Ciulinii Bărăganului" (regia Louis Daquin, 1957), "Avalanşa" (regia Gheorghe Turcu, 1958), "O poveste obişnuită... o poveste ca în basme" (regia Ion Popescu-Gopo, 1959), "Celebrul 702" (regia Mihai Iacob, 1961), "S-a furat o bombă" (regia Ion Popescu-Gopo, 1961), "Cerul n-are gratii" (regia Francisc Munteanu, 1962), "Paşi spre lună" (regia Ion Popescu-Gopo, 1963), "Castelanii" (regia Gheorghe Turcu, 1966), "K.O." (regia Mircea Mureşan, 1967), "Cercul magic" (regia David Reu, 1975), "Toate pânzele sus" (regia Mircea Mureşan, 1977), "Fair Play" (regia Alexandru Danciu Szatmari, 1977).

A murit la 24 martie 1978, în Bucureşti. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Cristian Anghelache)

 

Sursa foto: Teatru la microfon/facebook.com

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.