Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Biserica Romano-Catolică "Sfânta Maria" - "Bărăţia" este situată în centrul Bucureştilor, între Piaţa Universităţii şi Piaţa Unirii, la capătul dinspre bd. Brătianu al străzii Bărăţiei (în imediata vecinătate a complexului comercial "Cocor").

 

Purtând hramul Naşterea Preasfintei Fecioare Maria - Sf. Maria a Darurilor, existenţa Bărăţiei este consemnată odată cu primele aşezări de pe malurile Dâmboviţei şi a dezvoltării negoţului aici. Atestarea documentară certă a ecleziei este din anul 1558, scrie volumul al doilea din "Enciclopedia lăcaşurilor de cult din Bucureşti" de Lucia Stoica şi Neculai Ionescu-Ghinea, Editura Universalia, 2005.

"După 1595, este incendiată de turci şi apoi părăsită. În 1629, catolicii din Bucureşti capătă aprobare de la Sultan, să-şi ridice o nouă biserică. În 1633, bogatul negustor veneţian Bartolomeo Locadelli, împreună cu Pietro Paolo Bruni din Perugia, având sprijinul principelui-domnitor Matei Basarab, construiesc o nouă biserică. În 1659 este arsă de tătari. Misionarul Thomassi, cu contribuţia negustorilor şi meşterilor din 'Provincia Bulgaria' ajută la refacerea bisericii din lemn între 1664-1666 şi la reconstruirea ei parţial din zid. Au urmat repetate incendii, după care biserica este refăcută succesiv în anii 1812, între 1828-1833, după 1847", precizează volumul amintit.

 

 

Foto 1 - Biserica Bărăţia din Capitală, 1994/AUREL VIRLAN/Arhiva istorică AGERPRES 


Foto 2 - Biserica Bărăţia, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 


În 1928, arhitectul Carol Cortobius a restaurat biserica şi turnul, conferindu-le aspectul păstrat şi în prezent. În 1952, ansamblul a fost renovat. În acest lăcaş, Sfânta Liturghie este celebrată pe rând, în limbile română şi maghiară.

 

Biserica este de tip bazilică uninavată, alcătuită din nartex, naos şi Sf. Altar. Vestibulul este flancat  de o capelă mică şi de accesul la cor. Nava dreptunghiulară a bisericii (12 x 14,40 m) este acoperită cu boltă în leagăn, pictată în chip de cer înstelat. În interior se află numeroase statui, între care se disting: cea a Regelui Ştefan cel Sfânt al Ungariei şi cele 14 panouri în basorelief reprezentând Calea Crucii. Din punct de vedere stilistic, actuala biserică este de tradiţie romanică, la care se adaugă accente "Art-Déco". Faţada vestică este simplă, iar cele de sud şi nord sunt strânse între clădiri, conform site-ului http://www.monumenteromania.ro/.

 

 

Foto 1 - Biserica Bărăţia, 1996/PAUL BUCIUTA/Arhiva istorică AGERPRES


Foto 2 - Biserica Bărăţia, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 


Ansamblul Bărăţia mai cuprinde, pe latura sudică, o sală de conferinţe şi casa parohială. Construcţia alipită în dreapta turnului cuprinde la parter "Librăria Surorile Pauline", iar la etaj o grădiniţă de copii şi policlinică de parohie. Turnul Bărăţiei datează, în forma actuală, din 1855. Este de formă pătrată în plan, cu gang de trecere la parter, are deasupra cinci caturi totalizând 35 m înălţime. După cutremurul din 1977, între 1979-1982, casa parohială, prăvăliile şi turnul-clopotniţă au fost restaurate, precizează site-ul amintit.

 

Site-ul Arhiepiscopiei Romano Catolice de Bucureşti, https://arcb.ro/, scrie că Parohia Sfânta Maria a Harurilor a fost înfiinţată în 1629, iar biserica parohială a fost construită în 1850. Totodată, precizează că "Bărăţia" este cea mai veche Biserică Romano - Catolică din Bucureşti, fiind ridicată într-o primă etapă din lemn, de călugării franciscani.

 

 

Foto 1 - Biserica Bărăţia, 1996/PAUL BUCIUTA/Arhiva istorică AGERPRES
Foto 2 - Biserica Bărăţia, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 


În anul 1716, voievodul Ştefan Cantacuzino promisese secretarului său, Anton Del Chiaro, că o va repara, dar a fost nevoit să abdice în acel an. Reparaţia bisericii a fost făcută prin contribuţia financiară a împăratului Leopold I, care a donat în acest scop 1.500 de ducaţi de aur, la care s-a adăugat donaţia voievodului Nicolae Mavrocordat - 280 de ducaţi de aur. După incendiul din 1847, biserica a fost reconstruită cu ajutorul casei imperiale de la Viena, care a donat 4.000 de guldeni. Forma actuală a bisericii datează din anul 1848.

 

Arhiepiscopul Raymund Netzhammer nota: "Complexul Bărăţia datează din anul 1848, deoarece în 1847 un foc devastator a mistuit atât biserica, cât şi turnul". Clopotul cel mare al bisericii datează din anul 1855 şi a fost realizat pe cheltuiala împăratului Franz Josef al Austriei. 

 

 

Foto 1 - Biserica Bărăţia şi strada Bărăţiei, 1994/AUREL VIRLAN/Arhiva istorică AGERPRES
Foto 2 - Biserica Bărăţia şi strada Bărăţiei, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 


Potrivit lui Dimitrie Papazoglu, descendent al unei familii de funcţionari otomani, numele bisericii derivă de la cuvântul turcesc "berat" (document, autorizaţie) - Dimitrie Papazoglu, "Istoria fondărei oraşului Bucureşti, 1891. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactori Arhiva foto: Elena Bălan, Mihaela Tufega, Vlad Ruşeanu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.