COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 24-05-2025 Intre 05:35 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Actorul Clark Gable s-a născut la 1 februarie 1901, la Cadiz, statul Ohio, într-o familie cu origini germane. Mama lui a murit când Clark avea mai puţin de un an. După doi ani tatăl s-a recăsătorit şi familia s-a stabilit în localitatea Hopedale, ulterior mutându-se în Ohio, potrivit site-ului www.biography.com.

A abandonat cursurile şcolii la 16 ani şi a început să lucreze la o fabrică din Akron, Ohio. Aici a avut ocazia să asiste la un spectacol de teatru care i-a plăcut atât de mult încât a decis să devină actor. S-a angajat într-o companie teatrală, unde lucra şi fără a fi plătit, până la moartea mamei vitrege, în 1919, când a abandonat şi această ocupaţie, începând să-l ajute pe tatăl său în Oklahoma, unde acesta lucra în domeniul extracţiei de petrol.

Trei ani mai târziu, s-a alăturat unei companii teatrale, unde a cunoscut-o pe Josephine Dillon, managerul acestei companii, care i-a devenit primul mentor în actorie. La 13 decembrie 1924, cei doi s-au căsătorit, iar Clark Gable a început să joace pe Broadway, unde în scurt timp şi-a câştigat un renume.

La început a fost distribuit în roluri de "băiat rău" - în piesa "Ultima milă" juca rolul unui ucigaş. În perioada 1925-1930, a jucat roluri ca soldatul vesel din "Preţul gloriei", seducătorul din "Dragoste, onoare şi minciună", alternând, de regulă, eroii buni cu cei răi, în diverse piese, obţinând de fiecare dată critici elogioase, scrie site-ul cinemagia.ro.

 

Foto: www.imdb.com




A urmat un rol în filmul "The Painted Desert" (1931), alături de William Boyd, apoi în "Pe marginea prăpastiei", film care va marca definitiva lui consacrare şi în care a jucat, pentru prima oară, alături de Joan Crawford, partenera lui preferată. Împreună au realizat încă şapte filme, fiecare fiind un mare succes: "Laughing Sinners", "Possessed", "Dancing Lady", "Chained", "Forsaking All Others", "Love on the Run", "Strange Cargo".

În aprilie 1930, a divorţat de Josephine Dillon, iar un an mai târziu, actorul s-a căsătorit cu Maria Langham.

A jucat apoi în ''A Free Soul'' (1931), iar apariţia următoare, în ''Red Dust'' (1932), alături de Jean Harlow, l-a transformat într-un star al studiourilor MGM. De atunci, cariera actorului a fost în plină ascensiune, jucând alături de vedete precum Jean Harlow, Greta Garbo sau Norma Shearer, mai notează cinemagia.ro.

 

 

Foto: www.cinemagia.ro

 




În 1934 primeşte Oscarul pentru rolul interpretat în filmul lui Frank Capra "S-a întâmplat într-o noapte", unde agresivitatea rolurilor de până atunci cedează locul ironiei tandre, umorului fin şi discret. Apoi, în 1939, a primit rolul Rhett Butler din "Pe aripile vântului", care l-a făcut celebru şi cu care se identifică în viziunea publicului şi în urma căruia a fost supranumit "Regele Hollywood-ului".

 

 

Foto: (c) Vivien Leigh/facebook

 


După ce a primit rolul principal în ''The Call of the Wild'' (1935), în care a jucat alături de Loretta Young, a început o legătură discretă cu această actriţă, cei doi având o fiică nelegitimă (Judy Lewis, care a devenit şi ea actriţă). Loretta Young a continuat să păstreze acest secret de publicul larg, dezvăluindu-l, însă, în biografia sa autorizată, ''Forever Young'', publicată postum, în 2000, potrivit biography.com.

Clark Gable a divorţat de Maria Langham, iar în martie 1939, s-a căsătorit cu Carole Lombard, marea iubire a vieţii sale. Însă, în timp ce filma împreună cu Lana Turner la producţia ''Somewhere I'll Find You'', soţia sa moare într-un accident aviatic, în luna ianuarie a anului 1942. Zdrobit de durere, Clark Gable se înrolează voluntar în armată, plecând pe front în Europa, scrie cinemagia.ro.

 


Până la sfârşirea războiului nu s-a ştiut nimic despre el, fiind menţionat doar pentru o serie de acţiuni eroice în aviaţie. Întors din război şi profund marcat de ororile acestuia, precum şi de tragedia personală, reîncepe să filmeze în 1945, alături de Greer Garson, în filmul ''Adventure'' (1945), urmat de alte filme, printre care ''Mogambo" (1953), cu Ava Gardner şi cu Grace Kelly.

În 1949, s-a căsătorit cu Silvia Ashley, văduva lui Douglas Fairbanks, actor, producător, regizor şi scenarist american, dar mariajul s-a încheiat printr-un divorţ, în 1952, conform site-ului biography.com.

Cu toate că nu s-a mai bucurat de acelaşi succes, în anul 1954 a devenit cel mai bine plătit artist liber profesionist din domeniu. A continuat să joace în mod constant, în cel puţin câte un film pe an, printre acestea remarcându-se ''Soldier of Fortune'' şi ''The Tall Men''.

În iulie 1955, s-a căsătorit cu Kathleen (Kay) Williams Spreckles, devenind tatăl vitreg al celor doi copii ai ei, Joan şi Adolph, iar la 16 noiembrie 1959, Gable a devenit bunic, fiica sa, Judy Lewis, dând naştere unei fetiţe, Maria. În anul următor, soţia sa îl anunţă că este însărcinată cu primul lor copil.

 

 

Foto: www.cinemagia.ro

 

 



Ultimul film în care a jucat a fost ''The Misfits'', alături de Marilyn Monroe şi de Montgomery Clift, dar la doar două zile după încheierea filmărilor, Clark Gable a suferit un atac de cord şi a murit la 16 noiembrie 1960. Filmul a fost ultimul şi pentru Marilyn Monroe.

Actorul a fost înmormântat la Forest Lawn Cemetery din Los Angeles. În martie 1961, s-a născut John Clark Gable, fiul actorului şi al lui Kathleen Gable, mai precizează site-ul biography.com. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

* Sursa foto din deschidere: www.cinemagia.ro

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.