COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Agenţii economici care exploatează trei cariere de piatră din judeţul Tulcea au solicitat Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM) acordul pentru creşterea capacităţii de exploatare a unităţilor, pe fondul cererii mari de piatră, înregistrată din partea constructorilor implicaţi în proiecte de infrastructură în România, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul APNMM, Viorel Roşca.

El a mai spus că cererile de extindere a exploatărilor din apropierea localităţilor Greci, Isaccea şi Somova vor fi discutate începând de joi de membrii Consiliului ştiinţific al Parcului Naţional şi a precizat că sunt primele înregistrate în ultimii zece ani.

"Sunt convins că vom alege soluţia cea mai bună pentru natură, cât timp suntem în misiunea de gospodărire a celor 70.000 de hectare din parc. Nu am mai primit cereri de prin 2010. Avizele pe care le-am dat au fost doar pentru exploatările vechi din judeţ", a precizat directorul Roşca.

El a amintit că în siturile Natura 2000 aflate în vecinătatea Parcului Naţional Munţii Măcinului există 13 cariere de piatră şi două parcuri eoliene, alte investiţii în parcuri eoliene nefiind avizate.

"Le-am explicat că şerparul odată atins cuibul pleacă 30 de kilometri. El nu poate fi mutat nici dacă-i fac colivie din smaralde. Persoana respectivă a cerut iniţial radierea a patru turbine eoliene, iar apoi a renunţat la proiect. A avut răbdarea să-i explic de ce şoimul dunărean are doar patru cuiburi în Europa şi toate se află în parcul nostru", a menţionat directorul APNMM.

Tulcea este, încă din secolul al XIX-lea, este unul dintre judeţele cele mai importante pentru exploatarea carierelor de granit, piatra de aici "rivalizând" cu marmura neagră şi roşie. Zecile de cariere de la acea vreme au oferit, de asemenea, materia primă pentru lucrări de anvergură în România, Franţa, Germania şi Turcia, potrivit autorităţilor.

Potrivit Agenţiei pentru Protecţiei Mediului, în momentul de faţă, 38 de firme deţin autorizaţii pentru exploatarea carierelor de piatră, iar cea mai mare se află în comuna Turcoaia şi are o capacitate de 1.750.000 de tone pe an, conform Planului de dezvoltare a carierei.

Primarul comunei Turcoaia, Stelian Bălan, a declarat că de anul trecut, cele patru cariere din perimetrul unităţii administrativ-teritoriale funcţionează la capacitate maximă, pe fondul cererii primite din partea constructorilor angrenaţi în proiecte de infrastructură.

"De anul trecut, carierele de piatră din localitate au mers la capacitate de 100%. Au produs atâta piatră încât de pe o zi pe alta nu mai erau stocuri. Ele înseamnă foarte mult pentru bugetul local. Doar una dintre ele alocă la bugetul local pentru concesiune 100.000 de euro pe an, fără alte taxe şi impozite", a precizat Stelian Bălan.

El a mai spus că de-a lungul timpului au fost soluţionate problemele legate de funcţionarea carierelor, respectiv poluarea provocată de exploatare, dar şi pagubele produse de traficul de mare tonaj locuinţelor private.

"S-au plantat perdele forestiere, se lucrează cu apă pentru combaterea prafului din cariere, marea majoritatea carierelor au utilaje de mare performanţă, iar gradul de poluare a scăzut faţă de anul 1989", a menţionat primarul.

Aflată în vecinătatea Parcului Naţional, comuna Turcoaia are, conform autorităţii locale, una dintre cele mai vechi exploatări de piatră din această zonă a României, Iacobdeal, care a fost înfiinţată în urmă cu 135 de ani.

Cu cele peste 3.450 de specii de floră şi faună, dar şi cu suprafeţe importante de vegetaţie stepică, Parcul Naţional Munţii Măcinului, declarat Rezervaţie a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene şi balcanice. Munţii Măcinului au o deosebită importanţă între formaţiunile muntoase din România, fiind cei mai vechi munţi dintre aceştia. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: George Onea, editor online: Gabriela Badea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.