COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Mai multe organizaţii neguvernamentale, reunite în Coaliţia FiecareVot, au solicitat Biroului Electoral Central (BEC) să clarifice reglementările introduse prin Hotărârea 81 de luni referitoare la viza de flotant şi utilizarea urnei speciale, potrivit unui comunicat al Expert Forum, transmis, marţi, AGERPRES.

În scrisoarea adresată BEC, ONG-urile semnatare (Asociaţia CIVICA, Asociaţia Expert Forum, Asociaţia Geeks for Democracy, Centrul pentru Studiul Democraţiei, Centrul pentru Resurse Civice şi Observatorul Electoral) menţionează că reglementarea din hotărârea BEC potrivit căreia "alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reşedinţă" nu este suficient de clară şi nu stabileşte ce se întâmplă cu alegătorii care primesc viza de flotant după această dată.

"În acest sens, considerăm că BEC trebuie să acopere toate situaţiile posibile şi să clarifice prevederile art. 2 în spiritul prevederilor legii electorale, care stabileşte că alegătorii care au viza de reşedinţă şi nu sunt înscrişi în listele permanente pot fi adăugaţi pe listele suplimentare în ziua alegerilor, fără a stabili un termen limită pentru obţinerea vizei de reşedinţă. Anunţarea unor termene limită pentru obţinerea documentelor necesare votării după ce aceste termene au trecut este o practică inacceptabilă de natură să îngreuneze înţelegerea procedurilor de către participanţii la procesul electoral şi chiar exercitarea dreptului de vot. Mai mult, Biroul Electoral Central are competenţa de a adopta decizii în interpretarea legii, dar nu de a modifica prevederile legale sau de a adăuga la lege", arată scrisoarea.

De asemenea, potrivit sursei citate, hotărârea BEC introduce precizări privind utilizarea urnei speciale, fără a ţine cont până la capăt de situaţia generată de COVID-19.

"Cu alte cuvinte, introduce proceduri similare cu cele din anii trecuţi şi nu detaliază suficient care sunt măsurile de siguranţă pentru votarea la domiciliu sau în instituţii. Mai mult, înscrierea este restrictivă, în sensul în care regula generală este că se poate realiza în preziua alegerilor, între orele 18.00 şi 20.00 Decizia actuală nu ţine cont de alegătorii care nu au documente şi care nu pot părăsi domiciliul din cauza îmbolnăvirii sau unei suspiciuni. Cu alte cuvinte, alegătorii care nu au documente care pot dovedi faptul că nu sunt deplasabili sau sunt bolnavi nu pot vota conform reglementărilor actuale. Menţionăm că ar fi fost necesară o modificare a legii din timp pentru a extinde reglementările actuale", arată ONG-urile semnatare.

Potrivit scrisorii trimise BEC, cererile pentru solicitarea urnei mobile se depun la secţia de votare; în contextul în care ar trebui să fie implementate cât mai multe măsuri pentru prevenirea infectării cu COVID-19, ar fi fost necesară oferirea posibilităţii de înscriere prin mijloace electronice.

"Solicităm Biroului Electoral Central să clarifice aceste reglementări şi să le modifice dacă este cazul şi să stabilească reguli clare pentru toate categoriile de alegători, întrucât dreptul la vot nu poate fi limitat prin astfel de decizii. De asemenea, reamintim importanţa transparenţei decizionale şi solicităm încă o dată BEC să deschidă şedinţele către public, cum se întâmplă în multe alte ţări precum Republica Moldova, Macedonia sau Serbia", mai prevede documentul citat. AGERPRES/(AS - autor: Iulia Carciog, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.