COD GALBEN: 27-11-2021 ora 13 Intre 13:25 si 16:00 se va semnala intensificări ale vântului ce vor atinge și depăși la rafală 55...60 km/h in Județul Buzău; COD GALBEN: 27-11-2021 ora 13 Intre 13:00 si 16:00 se va semnala intensificări ale vântului ce vor atinge și depăși la rafală 65...75 km/h in Județul Buzău;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

EUROMELANOMA DAY 2020

Au fost identificate trei puncte cheie pentru combaterea epidemiei cancerului cutanat

- Numărul cazurilor de melanom la nivel mondial va atinge pragul de jumătate de milion (466 914) până în anul 2040, cu o creştere de 62% faţă de numărul cazurilor din 2018

- 92% dintre persoane sunt conştiente de efectul nociv asupra sănătăţii cauzat de expunerea la soare, însă în acelaşi timp 61% dintre acestea consideră atractivă pielea bronzată

Două mari organizaţii s-au unit pentru a lansa o campanie globală de sensibilizare a publicului în lupta împotriva cancerului cutanat. În Raportul pentru 2020: oprirea epidemiei globale, Euromelanoma împreună cu The Global Coalition for Melanoma Patient Advocacy au identificat trei puncte cheie pentru combaterea cancerului cutanat: îmbunătăţirea cunoştinţelor publicului cu privire la factorii de risc ai cancerului cutanat; reducerea expunerii intenţionate la soare; modalităţi de a face din auto-examinarea pielii o practică frecventă.

Datele adunate de World Health Organization (WHO) au arătat că în România, în anul 2018, au fost diagnosticate 1107 cazuri de melanom cutanat şi 1400 de cazuri de cancer cutanat non-melanom, cu o rată a mortalităţii de 438 pentru melanomul cutanat şi de 500 pentru cancerul cutanat non-melanom, numărul de cazuri fiind însă mult mai mare, acestea fiind doar cazurile care au avut cod de diagnostic. WHO prezice faptul că până în anul 2025, numărul cazurilor de melanoma cutanat va înregistra o creştere atât a ratei incidenţei de 1% cu 1 120 de cazuri, cât şi a ratei mortalităţii cu 3% mai mare cu 451 de cazuri. Până în anul 2040, aproape 1 122 de persoane vor fi diagnosticate cu melanoma cutanat, înregistrând o creştere de 1 % faţă de datele pentru 2018, corelat cu o rată a mortalitaţii ce va creşte la rândul ei cu 9%, cu 479 de decese datorită melanomului cutanat.

"Melanomul este o problemă importantă şi chiar în contextul pandemiei nu poate fi ignorat. Datorită bunei organizări a medicilor dermatologi implicaţi în tratarea afecţiunilor cutanate, pacienţii cu risc au putut beneficia de consultaţii în ambulator în marea majoritate a cazurilor.

Revin către colegii noştri oncologi, cu rugămintea de a organiza împreună un protocol al pacientului cu melanom, astfel încât, acesta să beneficieze cât mai repede de toată asistenţa necesară chiar şi în astfel de condiţii, cum sunt condiţiile actuale, când accesabilitatea este mai dificilă. " a declarat, Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerolg, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie.

La nivel mondial, incidenţa cancerului cutanat de tip melanom cât şi non-melanom a atins proporţii epidemice. Se preconizează că numărul cazurilor de melanom cutanat va creşte de la 287.723 în anul 2018 până la 340.271 în 2025, o creştere de aproximativ 18%. Până în anul 2040, numărul acestora va atinge pragul de aproape de jumătate de milion ( 466.914), o creştere totală de 62%. Mortalitatea va înregistra o creştere de la 20% cu 60.712 de cazuri în 2018 la 72.886 de cazuri în 2025 până la 105.904 de cazuri în 2040, o creştere de 74%.

Acest raport rezumă descoperiri făcute de alte organizaţii, cât şi comentarii ale celor mai renumiţi dermatologici la nivel mondial.

"Prima secţiune a acestui raport utilizează date brute cu scopul de cuantifica mărimea problemei atât în momentul de faţă, cât şi măsura în care aceasta va suferi creşteri. Predicţiile făcute de către WHO sunt cu adevărat şocante şi trebuie să fie un semnal de alarmă pentru a ne arăta că sunt necesare acţiuni pentru a gestiona epidemia globală a cancerului cutanat", a spus Veronique del Marmol, preşedintele Euromelanoma.

În ciuda evidenţierii unei legăturii strânse între expunerea la razele UV şi apariţia cancerului cutanat, cercetări efectuate de către alte organizaţii au arătat că acestea nu sunt neapărat transformate în acţiuni. 92% din persoane sunt conştiente de faptul că expunerea la soare poate cauza probleme de sănătate, însă doar 18% folosesc mijloace de protecţie solară. 1 Mai mult, 61% dintre persoane consideră piele bronzată ca fiind atractivă şi 49% dintre persoane nu concep faptul de a se întoarce din vacanţă fără să se fi bronzat.1 Ceea ce este cu adevărat şocant este faptul că mai multe persoane dezvoltă cancer cutanat în urma utilizării solarului faţă de cei care dezvoltă cancer pulmonar în urma fumatului.2 Doar 11% au efectuat un control dermatologic al nevilor cel puţin o dată pe an şi doar 33% intre persoane realizează auto-examinarea lunară a pielii,1 în ciuda recomandărilor medicilor dermatologi de a efectua această auto-examinare o dată la 4 săptămâni.

Veronique del Marmol a adăugat: " Cancerul cutanat este unul dintre puţinele tipuri de cancer pentru care avem o etiologie clară, ceea ce înseamnă că poate fi prevenit în mare parte. Predicţiile sunt doar predicţii, dar pentru a preveni trasnformarea lor în realitate trebuie să luăm măsuri la nivel mondial - chiar acum."

În "Raportul cancerului cutanat pentru anul 2020" sunt definite acţiunile necesare pentru a schimba modurile de gîndire şi comportamentele. Este important ca oamenii să transforme cunoştinţele lor în acţiuni de prevenţie legate de expunerea la soare şi a venit momentul să abandonăm standardele de frumuseţe conform cărora pielea bronzată este considerată a fi atractivă. Poate fi de asemenea mortală. Vrem să încurajăm pe toată lumea să efectueze o auto-examinare a pielii în fiecare lună, aşa că ne-am întrebat ce anume se întâmplă la 4 săptămâni care ar putea să le reamintească oamenilor de acest lucru. Ceva la care oricine, oriunde s-ar afla, ar putea avea acces. Răspunsul este, bineînţeles, luna plină, conceptul pentru campania noastră pentru anul 2020."

Publicarea "Raportului cancerului cutanat pentru anul 2020: oprirea epidemiei globale" coincide cu lansarea unei campanii de sensibilizare a publicului organizată de către Euromelanoma şi The Global Coalition for Melanoma Patient Advocacy. Această campanie se va derula în mai mult de 50 de ţări la nivel mondial şi constă în distribuirea de manifeste, postere, publicitate în mass-media cât şi zile dedicate screeningului gratuit al cancerului cutanat sunt disponibile publicului.

Vizitaţi www.euromelanoma.org pentru a descărca acest raport şi să învăţaţi cum să detectaţi semnele cancerului cutanat.

"Organizăm această campanie an de an cu scopul de a sensibiliza populaţia la problema cancerelor de piele. Ne propunem să convingem opinia publică să conştientizeze pericolul expunerii la radiaţiile solare, dar şi să încurajam prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele. Trebuie sa intelegem ca suntem expusi permanent radiatiilor solare, indiferent unde ne-am afla. Nu trebuie sa ne limitam la o protectie solara doar in perioada vacantei, eventual in cea petrecuta la mare." a declarat Prof. dr. Calin Giurcaneanu, medic primar dermatovenerolog, preşedintele SRD.

*** DESPRE EUROMELANOMA

Euromelanoma este principalul grup european pentru sensibilizare a publicului cu privire la cancerul cutanat. Este condus de către o reţea de dermatologi europeni care îşi dedică timpul pentru a promova şi a împărtaşi informaţii cu privire la prevenţia, diagnosticul precoce şi tratamentul cancerului de piele. Se focalizează în principal pe informarea publicului în privinţa cancerului de piele, inclusiv prin programul anual numit "Ziua screeningului Euromelanoma" (Euromelanoma Screening Day); prin împărtăşirea cunoştinţelor şi a ghidurilor de bună practică cu personalul medical cât şi prin lucrul cu clasa politică pentru a se asigura de faptul că tratamentul cancerului cutanat este recunoscut şi suportat în totalitate de către sistemul de sănătate.
Euromelanoma este o organizaţie înregistrată şi activă în 33 de ţări.

*** DESPRE THE GLOBAL COALITION FOR MELANOMA PATIENT ADVOCACY

The Global Coalition for Melanoma Patient Advocacy a fost înfiinţată în anul 2014 de către Melanoma Research Foundation ca răspuns la nevoia mondială de a face cunoscută vocea pacientului în ceea ce priveşte gestionarea melanomului.

Include organizaţii din 27 de ţări diferite şi este susţinută în mod entuziast de parteneri din întreaga lume, cât şi de comunităţile de pacienţi, de sistemele de sănătate şi industria farmaceutică. Această organizaţie îndeplineşte nevoile pacienţilor de pretutindeni prin intermediul a trei grupuri de lucru, fiecare fiind specializat într-un anumit domeniu care se adresează în mod global problemelor întâlnite de către pacienţii cu melanom precum:

- Conştientizarea problemei create de melanom şi resursele pacientului

- Suportul pacientului şi accesul la tratament

- Colaborare şi promovare

Se organizează întâlniri anuale cu scopul de a face curabilă cea mai letală formă de cancer cutanat.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să trimiteţi un e-mail la următoarea adresă: global@melanoma.org.

*** DESPRE SOCIETEATEA ROMÂNĂ DE DERMATOLOGIE

Societatea Română de Dermatologie (SRD) este o asociaţie profesională şi ştiinţifică de elită a medicilor dermatovenerologi din România, cu o îndelungată şi bogată tradiţie, afiliată Asociaţiei Medicale Romane (AMR). SRD, principalul for profesional al medicilor dermatologi din România este afiliată şi colaborează strâns cu Academia Europeană de Dermatologie şi Venerologie (EADV).

În general, scopul Asociaţiei constă în creşterea performanţei medicale în domeniul dermatologiei şi al venerologiei şi apărarea valorilor şi intereselor acestei comunităţi medicale. organizează, în ţară, congrese naţionale, conferinţe, consfătuiri, simpozioane şi participă, prin delegaţii săi, la congresele internaţionale şi la orice alte manifestări ştiinţifice. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitati www.srd.ro.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.