COD GALBEN: 21-01-2021 ora 10 Intre 10:00 si 13:00 se va semnala local, ceaţă care determină scăderea vizibilităţii sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului. in Județul Cluj; COD GALBEN: 21-01-2021 ora 10 Intre 10:00 si 11:30 se va semnala - local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului in Județul Covasna;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Conferinţa de presă susţinută de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 12 august a.c., la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea conferinţei de presă:

Bună seara!

Dragi români, astăzi, din păcate, avem iarăşi un record total nedorit, peste 1.400 de persoane găsite de ieri până astăzi cu COVID-19.

Este prea mult. Este mult prea mult şi vă rog, vă invit pe toţi: purtaţi mască, păstraţi distanţa, ca să scăpăm de această epidemie!

În acest context, am discutat astăzi la prânz cu ministrul Sănătăţii, fiindcă am observat un interes deosebit şi pentru evoluţia epidemiei, dar şi tema vaccinurilor pentru combaterea acestei boli.

Este o temă recurentă. Este important pentru români să ştie că la acest moment în Uniunea Europeană nu există un vaccin acceptat, aprobat, însă Uniunea Europeană sprijină mai multe proiecte de cercetare şi sperăm că într-un viitor cât se poate de apropiat să beneficiem de un vaccin împotriva COVID-19.

Trebuie să ştiţi că România este parte din acest efort şi România s-a înscris la Uniunea Europeană în prima etapă pentru 10 milioane de doze de vaccin, atunci când primul vaccin va fi disponibil în Uniunea Europeană. Dar, încă o dată, la acest moment când discutăm, nu există un vaccin aprobat în Uniunea Europeană.

Este o temă care, din păcate, va reveni. Este o temă care în mod uşor de înţeles produce îngrijorare. Ne apropiem de alegeri locale, ne apropiem de începutul anului şcolar şi trebuie să ne asigurăm că toate măsurile care pot fi luate pentru a proteja sănătatea oamenilor sunt luate.

În acest sens, am dorit să ştiu astăzi foarte detaliat de la ministrul Sănătăţii ce măsuri sunt în curs, ce măsuri sunt pregătite şi cred că oamenii lucrează la modul cel mai serios pe această temă.

Încă o dată, purtaţi mască, păstraţi distanţa, ca să scăpăm de această epidemie!

Dacă dumneavoastră aveţi întrebări, poftiţi!

Sesiune de întrebări şi răspunsuri:

Jurnalist: Bună ziua, domnule Preşedinte! Cred că în acest weekend şi în ultimele zile aţi văzut şi dumneavoastră ştirile din presa scrisă, de la televiziuni, legate de aceste scandaluri între interlopi. Aş vrea să ştiu ce credeţi dumneavoastră despre faptul că şefii Poliţiei Române au mers în miez de noapte să negocieze înmormântarea aşa-zisului Emi Pian?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Am spus şi săptămâna trecută şi, din păcate, trebuie să repet. Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. Am discutat de două ori cu ministrul de Interne şi cu şeful Poliţiei pe această temă. La Ministerul Afacerilor Interne există o preocupare reală. Se organizează şi se iau măsuri, însă nu trebuie, din păcate, să ne aşteptăm să se rezolve peste noapte aceste chestiuni. Prea mulţi ani, în timpul guvernărilor PSD, aceşti interlopi au fost toleraţi. Acum, nu mai sunt toleraţi, însă lupta împotriva clanurilor este o luptă de durată.

Jurnalist: Bună seara, domnule Preşedinte! Aţi fost acuzat atât dumneavoastră, cât şi Guvernul, că doriţi organizarea alegerilor cu orice preţ, chiar dacă numărul de cazuri creşte şi aţi spus şi dumneavoastră că este o problemă destul de gravă, în acest moment. Nu a fost anunţat însă şi un plan clar cu privire la criteriile care ar duce la amânarea alegerilor. Ce ar trebui să se întâmple? Care ar trebui să fie, de exemplu, numărul de cazuri la care am ajunge pentru a lua în considerare amânarea alegerilor? Dumneavoastră aţi spus acum două săptămâni că atâta timp cât pandemia nu se agravează se pot ţine alegerile. Ce înseamnă această agravare?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, acum asta cu "am fost acuzaţi" sună puţin ciudat. Aşa funcţionează democraţia, din când în când se ţin alegeri. Ele trebuiau să se ţină în iunie. Nu s-au putut organiza atunci, fiindcă nu s-a găsit o cale de organizare cu măsuri de siguranţă suficiente. Acum s-au amânat, Parlamentul a decis ca alegerile locale să aibă loc pe 27. Deci asta n-am stabilit nici eu, nici Guvernul, asta a fost stabilit de Parlament, ca să ne înţelegem foarte bine cine pe cine acuză de ceva. După părerea mea, dacă epidemia nu se agravează faţă de situaţia de acum şi se iau măsuri sanitare stricte, se pot organiza aceste alegeri. Însă care este numărul critic când nu se mai pot organiza alegeri, asta trebuie să ne spună Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Jurnalist: Bună seara, domnule Preşedinte! Domnule Preşedinte, în august 2019, Biroul Naţional al PNL cerea filialelor din ţară să nu primească membri PSD. Un an mai târziu citim despre numeroase cazuri de primari PSD care au trecut la PNL, unul dintre cele mai notabile nume este cel al primarului din comuna suceveană care l-a agresat pe tânărul care îndrăznise să i se împotrivească lui Liviu Dragnea. Întrebarea mea ar fi cum vedeţi dumneavoastră aceste mişcări de trupe, să le spunem, pe de o parte? Şi pe de altă parte, dacă moţiunea de cenzură trece, în lumina acestei deschideri, să-i spunem, către PSD sau parte dintre cei din PSD, dacă credeţi că ne putem aştepta la un guvern de coaliţie naţională.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Pot să vă spun franc, nu văd cu ochi buni aceste racolări. Simplu! Eu am fost dintotdeauna, şi sunt şi acum, împotriva traseismului politic. Traseismul politic este o boală gravă a politicii româneşti şi ori de câte ori am avut ocazia, m-am exprimat public împotriva traseismului politic. Eu nu mi-am schimbat opinia. În ce priveşte coaliţii post-moţiune, haideţi mai întâi să vedem moţiunea, pe urmă să vedem votul pe moţiune, pe urmă să facem consultări şi cu certitudine nu vom avea Guvern PSD.

Jurnalist: Dar guvern de coaliţie excludeţi total ideea?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Acum cred că suntem la următorul jurnalist. Mulţumesc!

Jurnalist: Bună seara, domnule Preşedinte! Aţi avut astăzi o întâlnire pe rectificarea bugetară cu premierul Ludovic Orban şi ministrul de Finanţe. Atunci când vine vorba de rectificare bugetară, sunt câteva întrebări foarte importante. La cât ajunge deficitul României, dacă aţi discutat aceste lucruri în şedinţă, la cât ajunge scăderea economică şi mai ales dacă puteţi confirma că procentul pentru creşterea pensiilor este de 14%?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Pot să vă confirm că am avut o întâlnire cu Premierul şi ministrul Finanţelor, fiindcă am dorit să văd cum arată situaţia, însă despre date concrete vă va informa Guvernul, atunci când are proiectul pregătit şi îl va prezenta public.

Jurnalist: Aş vrea să vă întreb dacă aţi discutat cu Premierul sau cu membrii Guvernului despre scenariul în care actuala Lege a carantinei şi izolării este declarată neconstituţională, în contextul în care Avocatul Poporului a atacat la CCR două articole din această lege.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Am mai fost în situaţia în care legea care reglementa carantina şi izolarea a fost scoasă din funcţiune. Din păcate, atunci, PSD a tras prea mult de timp şi aşa ne-am trezit cu foarte mulţi bolnavi. De această dată nu a fost întreaga lege atacată, ci, dacă bine îmi amintesc, doar două articole şi sunt destul de optimist în ce priveşte evoluţia. Dacă, deci dacă, se vor declara neconstituţionale, cred că de data aceasta Parlamentul nu-şi permite încă o tărăgănare a corecturii pe această lege.

Jurnalist: Marcel Ciolacu a anunţat astăzi că PSD va depune luni moţiune de cenzură, spunând că "Guvernul va pleca acasă sau la puşcărie". Credeţi că moţiunea va trece? Şi dacă va trece, unde va pleca Guvernul, acasă sau la puşcărie?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Atunci când a fost înlăturat, din fericire, Guvernul PSD, în toamna anului trecut, toată lumea a ştiut că avem - şi avem şi astăzi - un guvern minoritar, care trebuie să gestioneze afacerile publice până când se fac alegeri parlamentare. Dacă la început toată lumea a înţeles că cineva trebuie să guverneze şi, din fericire, este un guvern responsabil, după scurt timp, PSD a făcut o pasiune din a depune moţiuni de cenzură, trebuie, nu trebuie. După părerea mea, nu trebuie, este o măsură strict populistă, electoralistă, fără niciun rost. Mai sunt puţine luni până la alegeri. Pentru ce să depui moţiune de cenzură doar aşa, să arăţi că în continuare te opui bunului mers al treburilor publice? Probabil de asta vrea să convingă PSD, că se opune unui guvern care gestionează criza, se opune unui guvern care pregăteşte alegerile.

Jurnalist: Deci credeţi că va trece?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta vom urmări cu mare atenţie, dacă trece sau nu trece. Am avut situaţii când a trecut şi situaţii când nu a trecut. Eu nu îmi doresc să treacă moţiunea.

Jurnalist: Aţi vorbit mai devreme despre lipsa unui vaccin omologat în Uniunea Europeană şi ştim că autorităţile au făcut acel precontract pentru achiziţionarea unui vaccin. Rusia a anunţat astăzi că a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19. Ar putea România să ia în calcul încheierea unui precontract pentru acest vaccin?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: România este parte din Uniunea Europeană şi încheie precontracte cu entităţi din Uniunea Europeană. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin pe care l-aţi menţionat.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, aş avea o întrebare referitoare la începerea noului an şcolar. Ceva mai devreme, primarul Brăilei a anunţat că sunt foarte aglomerate şcolile şi nu vor putea începe cursurile fiind respectată distanţarea care se impune. Mai mult decât atât, am văzut că sunt situaţii, în Gorj, de exemplu, în care s-au întors foarte mulţi români din străinătate şi aceştia urmează să îşi înscrie copiii la şcoli. Ce se va întâmpla? Există un plan bine stabilit, având în vedere că trebuie refăcut planul de şcolarizare, pentru a se putea respecta, până la urmă, distanţarea socială?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Toate aceste chestiuni trebuie lămurite în plan local, de aceea am subliniat, atunci când am avut acea discuţie despre începutul şcolilor, că decizia se descentralizează. Nu este posibil să stabilim de la Bucureşti dacă într-o şcoală din Brăila sau din altă parte poate să înceapă anul şcolar în condiţii bune sau nu, dar eu sunt convins şi ştiu chiar din proprie experienţă că în plan local întotdeauna se găsesc soluţii, dacă se doreşte găsirea acestor soluţii. Provocarea acum pentru primar, pentru consilier, pentru conducerea consiliilor judeţene este să găsească soluţii în fiecare judeţ şi în fiecare localitate, pentru ca acolo copiii să meargă la şcoală în condiţii de siguranţă. Dacă un primar spune că nu are soluţii, atunci nu văd de ce ar candida în continuare pentru poziţia de primar.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, discutaţi cu specialiştii, primiţi şi rapoarte de la specialişti; rapoarte care cer o testare masivă, ca soluţie pentru a ţine epidemia sub control, o testare masivă a populaţiei, anunţată de premier chiar de la începutul lunii iunie, o testare masivă recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi aplicată deja în ţări din vestul Europei cu succes, de altfel, care ţin epidemia sub control. Dacă aveţi o explicaţie asupra faptului că în România nu se întâmplă acest lucru, nu există această testare masivă?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: În România există o testare destul de masivă, ca să mă exprim în termenii dumneavoastră. România şi-a crescut de la câteva sute de testări pe zi capacitatea la câteva mii şi acum, la câteva zeci de mii. Am cerut datele pentru ultimele 24 de ore şi avem peste 14.000 de testări din oficiu, persoane trimise pentru testare fiindcă au fost declarate în contact cu bolnavi şi peste 8.000 de testări la cerere, deci, iată că am depăşit binişor 20.000 de testări pe zi, ceea ce ne încadrează, fără doar şi poate, între ţările unde se testează mult.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, aş vrea să revin puţin la moţiunea de cenzură. Toate datele şi voturile importante care s-au dat până acum în Parlament arată că PSD are o majoritate şi să treacă o moţiune de cenzură şi eventual să instaleze un alt guvern. Spuneaţi mai devreme că nu vom avea guvern PSD cu certitudine. Ce scenarii alternative aveţi şi cât de mare este posibilitatea să avem un guvern interimar, cu puteri chiar mai limitate decât cel de acum, care este minoritar, în plină criză COVID?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Haideţi să vedem mai întâi moţiunea. Părerea mea că această moţiune este neavenită politic. Dacă trece sau nu, vom şti atunci când se votează. Însă eu nu sunt dispus să intru într-un joc populist, ordinar, făcut de PSD doar ca să arate că are foarte mulţi parlamentari. Asta ştim şi noi, că din păcate, PSD încă are foarte mulţi parlamentari. Dar PSD nu a venit cu niciun fel de soluţii. PSD vine cu tot felul de texte populiste, încearcă să dărâme Guvernul şi încearcă să prindă câteva voturi, probabil pentru alegeri. Ei nu au nici o soluţie şi nu au nici o abordare serioasă, însă, da, sunt ahtiaţi după putere şi ştim că ei suferă că nu mai sunt conectaţi la resursele bugetare. Da, asta ştim. Dar dacă vor să depună moţiune pentru aşa ceva, pentru România nu este bine.

Jurnalist: Dacă îmi permiteţi, excludeţi varianta gestionării acestei crize cu un guvern interimar, dacă moţiunea trece sau consideraţi o soluţie...

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta discutăm după ce avem un rezultat al unei posibile moţiuni.

Jurnalist: Bună seara, Domnule preşedinte! Tot această majoritate a respins la Senat acea ordonanţă de urgenţă care majora etapizat alocaţiile. Cel mai probabil, această ordonanţă va avea aceeaşi soartă la Camera Deputaţilor. Cum vedeţi dumneavoastră această situaţie şi dacă Guvernul v-a comunicat un plan B?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Se vede o totală lipsă de responsabilitate la PSD. Sigur, argumentul lor este că nu guvernează şi nu răspund, dar eu cred că fiecare parlamentar răspunde în faţa electoratului pentru ce face el şi ce face partidul pe care îl reprezintă. Într-o normalitate, sau, ca să mă exprim aşa, în România normală, orice parlamentar caută să se implice pentru binele cetăţeanului şi pentru a rezolva problemele României. PSD încearcă să complice problemele şi să creeze noi şi noi probleme, care altfel nu ar fi existat. Vă daţi seama că şi Guvernul, şi eu, ne dorim să mărim alocaţiile pentru copii, dar dorinţa simplă nu este suficientă. Trebuie să existe şi resursa bugetară, sau, mai simplu spus, trebuie să existe bani. În acest moment, banii nu există. Totuşi, Guvernul a venit cu o soluţie prin care se cresc gradual aceste alocaţii. O respingere nemotivată, populistă, din partea PSD ne arată că PSD nu are nicio treabă cu România, cu românii şi cu bugetul public, PSD are treabă cu propriile manevre electoralist-populiste.

Jurnalist: Bună seara! Domnule Preşedinte, săptămâna trecută, după conferinţa de presă, Administraţia Prezidenţială ne anunţa că dintr-o eroare de comunicare s-au transmis greşit acele date referitoare la deschiderea şcolilor. De asemenea, la începutul acestei săptămâni, mai exact luni, dimineaţă, INSP anunţa că Spania intră pe lista galbenă şi mai apoi, pe seară, a fost scoasă de pe lista galbenă, lucru ce a generat destul de multă confuzie, atât în spaţiul public, cât şi în rândul celor care doreau să călătorească din Spania sau înspre Spania. V-aş întreba cine răspunde pentru aceste erori şi dacă se impune o remaniere, o demisie, o demitere?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: În situaţii de criză şi de încărcare nemaivăzută a spaţiului public şi decizional, erori se întâmplă. Cred că este relativ uşor de înţeles că sub această presiune enormă se întâmplă să comunice anumite date, care, pe urmă se constată a fi poate puţin eronate. Eu i-am iertat pentru greşeala prin care m-au expus în faţa publicului şi cred că între timp opinia publică a înţeles că a fost o simplă greşeală de comunicare între două instituţii şi s-a clarificat chestiunea. În rest, în ce priveşte datele din alte ţări, evoluţia este fluidă. Nu avem noi datele noastre. Trebuie să lucrăm cu date care ne parvin din altă parte. Important este ca autorităţile să reacţioneze repede, pentru a fi în conformitate cu realitatea de acolo.

Jurnalist: Bună seara, domnule Preşedinte! Din nou despre Dosarul 10 august, dacă-mi permiteţi. Procurorul şef DIICOT, doamna Giorgiana Hosu, a decis de curând redeschiderea anchetei în Dosarul 10 august, dar a trimis greşit cererea de confirmare a acestei decizii către Curtea de Apel, care şi-a declinat competenţa. Nu este singura incompetenţă a doamnei Hosu în acest dosar, la care a lucrat o bună parte din timp, ajungând în cele din urmă să-şi infirme propriul dosar la care a lucrat, adică să-şi recunoască o eroare, că a clasat un dosar care nu trebuia clasat. Aţi numit-o pe doamna Hosu în funcţia de procuror şef DIICOT şi v-aş întreba dacă sunteţi mulţumit de felul în care a gestionat Dosarul 10 august şi dacă dumneavoastră consideraţi că ar fi nevoie de schimbarea doamnei Hosu din funcţia de procuror şef DIICOT, mai ales că spuneaţi despre Dosarul 10 august că reprezintă una din marile tragedii postdecembriste.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: În continuare consider că acest dosar, 10 august, este extrem de important pentru noi ca şi naţiune. Trebuie să se facă lumină. Aceste lucruri le-am mai spus. În acelaşi timp, daţi-mi voie să vă spun că şi eu, şi dumneavoastră şi mulţi de aici ne-am luptat ani de zile ca să consolidăm o justiţie independentă, unde politicienii nu se amestecă în dosare şi nu se amestecă în proceduri disciplinare şi aşa mai departe. Aşa că, mă rezum la a spune că e bine, că dosarul va fi în continuare cercetat mai în profunzime şi că am toată încrederea că justiţia îşi va face treaba. Şi la final vom avea o situaţie clară asupra vinovăţiei unora sau nevinovăţia altora. Nu fac o vânătoare de vrăjitoare, nu caut vinovaţi procedural, pe mine mă interesează ca vinovaţii pentru 10 august să fie traşi la răspundere.

Jurnalist: Dacă îmi permiteţi, nu aţi răspuns la întrebarea dacă sunteţi mulţumit de prestaţia doamnei Hosu la şefia DIICOT, în această speţă.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Atunci când va veni vorba despre o evaluare, atunci o va face altcineva şi nu eu.

Jurnalist: Bună seara! Domnule Preşedinte, în contextul discuţiilor din ultimele zile asupra puterii pe care o au, după cum am văzut, clanurile interlope, credeţi că această chestiune este una care să ţină de siguranţa naţională şi să poată fi abordată în CSAT? Mulţumesc!

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Această chestiune este una care necesită foarte multă implicare şi foarte multă atenţie din partea mai multor Ministere şi din partea mai multor instituţii. Personal, am discutat în câteva rânduri cu responsabilii despre aceste chestiuni şi ştiu că se lucrează foarte serios pentru a combate aceste clanuri, cum le-aţi numit, sau, cum apare în literatura de specialitate, crimă organizată. Eu sunt convins că Ministerele implicate şi instituţiile implicate vor face ordine. Şi, da, este o problemă de siguranţă a cetăţeanului, evident.

Jurnalist: Bună seara, domnule Preşedinte! Excelenţa sa Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite, declara în urmă cu două săptămâni în ceea ce priveşte implementarea sistemului 5G în Europa de către o companie din China că singura soluţie pentru ţara noastră este implementarea acestui sistem de către companii de renume, altele decât compania în cauză. Este unica soluţie, spunea dânsul. În aceste condiţii, voiam să vă întreb care e poziţia României cu privire la acest conflict.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Poziţia României este exact poziţia exprimată şi în memorandumul care a fost semnat anul trecut, când am fost în vizită la Preşedintele Trump. Noi ne dorim reţele sigure, reţele care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese decât cele declarate şi dorim reţele care satisfac nevoia şi a firmelor şi a cetăţenilor din România. Se lucrează pe o legislaţie specială pe această temă, pentru a preveni intrarea pe piaţa 5G a unor firme asupra cărora planează anumite suspiciuni.

Jurnalist: Bună seara! Referitor la întâlnirea de astăzi pe care aţi avut-o cu Premierul şi cu Ministrul Finanţelor, ne puteţi spune dacă v-au informat cu privire la majorarea pensiei minime şi majorarea salariilor profesorilor, în sensul în care aceste cheltuieli sunt incluse în acest proiect de rectificare.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Am discutat un prim draft pe care mi l-au prezentat Premierul şi Ministrul Finanţelor. Ei lucrează în continuare pe aceste chestiuni şi când sunt finalizate datele, le vor prezenta public.

Vă mulţumesc! Vă doresc tuturor multă sănătate!

Departamentul Comunicare Publică

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.