

COD GALBEN: 12-05-2025 Intre 00:30 si 06:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei. in Județul Suceava;
Poliţiile de Frontieră din România şi Bulgaria desfăşoară, până pe 24 august, mai multe acţiuni în cadrul Operaţiunii Maritime cu Scopuri Multiple la Marea Neagră (MMO Black Sea 2020), organizată de către Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), în scopul prevenirii, detectării şi combaterii migraţiei ilegale, a activităţilor de pescuit ilegal, a poluării maritime şi a altor acţiuni transfrontaliere.
MMO Black Sea 2020 are loc în cadrul Operaţiunii Comune "Puncte Focale Maritime 2020", având ca obiectiv general implementarea şi aplicarea funcţiilor gărzii de coastă prin coordonarea operaţională la nivelul autorităţilor naţionale cu competenţă la frontierele maritime externe ale UE, se precizează într-un comunicat al Gărzii de Coastă transmis, joi, AGERPRES.
În cadrul operaţiunii, joi, se desfăşoară un exerciţiu complex având ca scop căutarea şi salvarea unor persoane aflate în pericol pe mare, combaterea poluării marine şi a pescuitului ilegal nedeclarat şi nereglementat, abordarea unei nave necooperante. Unul dintre obiective l-a reprezentat interoperabilitatea, modul de acţiune, deprinderile reprezentanţilor autorităţilor naţionale care implementează funcţii ale Gărzii de Coastă, se precizează în comunicat.
De asemenea, în zilele de 21 şi 22 iulie a fost organizată, la Constanţa, o conferinţă în domeniul căutării şi salvării persoanelor aflate în pericol pe mare, punându-se accent pe pregătirea personalului. La activităţile teoretice şi practice au participat reprezentanţi din cadrul agenţiilor europene şi statelor membre (România, Bulgaria, Grecia, Italia, Portugalia, Spania), care au efectuat schimb de experienţă şi bune practici pentru îmbunătăţirea modului de coordonare şi acţiune.
Pe durata desfăşurării operaţiunii, un mijloc de mobilitate aeriană a asigurat supravegherea spaţiului maritim din Marea Neagră, furnizând imagini în timp real către Centrele de Comandă şi Control ale autorităţilor implicate, respectiv către Centrele Internaţionale de Coordonare ale agenţiilor europene.
Conform sursei citate, Agenţia Frontex, împreună cu EFCA (Agenţia Europeană de Control al Pescuitului) şi EMSA (Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă), asigură sprijinul autorităţilor naţionale care îndeplinesc funcţii ale gărzii de coastă, pentru lărgirea cunoaşterii situaţiei prin furnizarea de servicii, informaţii, respectiv a capacităţii de reacţie.
Garda de Coastă participă la exerciţiu cu cinci mijloace de mobilitate navală, Autoritatea de Frontieră din Bulgaria cu o navă maritimă de patrulare, Inspectoratul General pentru Aviaţie cu două elicoptere, Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare cu trei nave de intervenţie, IGPR - Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale cu o echipă tactică, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură cu doi inspectori piscicoli, coordonarea acţiunilor de căutare şi salvare pe mare, respectiv depoluarea marină fiind asigură de către Centrul Maritim de Coordonare a Acţiunilor de Căutare şi Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (MRCC) Constanţa din cadrul Autorităţii Navale Române.
În comunicat se mai precizează că Operaţiunea Comună "Puncte Focale Maritime 2020", implementată de autorităţile de frontieră din România şi Bulgaria în regiunea Mării Negre, este finanţată de Uniunea Europeană şi coordonată de Agenţia Frontex. AGERPRES/(AS - autor: Sorinel Peneş, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)
Sursa foto: (c) www.politiadefrontiera.ro
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.