COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate
Justinian Chira, fiu al Maramureşului, episcop vicar al Clujului din 1973, a fost ales, în 26 septembrie 1990, titular al Episcopiei Maramureşului, reactivată în februarie 1990. Noua eparhie urma să cuprindă judeţele Maramureş şi Satu Mare, având reşedinţa în localitatea Baia Mare, potrivit site-ului oficial al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului (https://www.episcopiammsm.ro).
A fost instalat în 11 noiembrie 1990 de către un sobor de 11 arhierei, în frunte cu mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului.
Justinian Chira s-a născut în 28 mai 1921, în localitatea Plopiş, în ţinutul Maramureşului, într-o familie de ţărani evlavioşi, la botez, primind numele de Ioan.
A urmat şcoala primară în satul natal (1928-1934). Între anii 1934-1941 a fost ţinut acasă de părinţi pentru sprijin în gospodărie, apoi a urmat doi ani cursurile Liceului Ortodox de băieţi "Simion Ştefan" din Cluj.
Studiile şi le-a completat ulterior, fiind absolvent al Seminarului Teologic din Cluj Napoca şi al Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu.
Î
n 12 martie 1941, a intrat ca frate la Mănăstirea Sf. Ana din Rohia. După un an, la 2 martie 1942, a fost tuns în monahism şi a primit numele Justinian.
La Praznicul Adormirii Maicii Domnului din 15 august 1942, episcopul Nicolae Colan al Vadului, Feleacului şi Clujului îl hirotoneşte diacon pe seama Mănăstirii Sf. Ana din Rohia.
Chiar dacă era monah şi nu avea obligaţii militare, ierodiaconul Justinian a fost recrutat şi încorporat, fiind soldat în armata ungară, compania antiaeriană de la Miskolc, în perioada 22 noiembrie 1942 - 10 martie 1943.
În imprejurările istorice dramatice dintre 1940-1944, monahii din Mănăstirea Rohia trăiau într-o înfrigurată nădejde: eliberarea ţării şi a Transilvaniei, notează www.episcopiammsm.ro.
La puţin timp după lăsarea la vatră, este hirotonit preot pe seama Mănăstirii Sf. Ana din Rohia, la 17 aprilie 1943, de către episcopul Nicolae Colan. După trecerea la cele veşnice a stareţului Nifon Matei, în locul său a fost numit, la 25 iunie 1944, tânărul ieromonah Justinian Chira, care, la vârsta de 23 de ani, a preluat această funcţie într-o perioadă foarte grea pentru mănăstiri.
Ca stareţ a reînviat viaţa monahală după regulile stabilite de întemeietorii monahismului ortodox. A statornicit ca temelie a vieţii şi trăirii duhovniceşti vechile reguli vasiliene ale monahismului: munca, rugăciunea şi studiul.
Ca urmare, după 1944, s-a format la Rohia o obşte nouă, cu tineri din satele din jurul mănăstirii, vrednici, statornici, legaţi de mănăstire şi de poporul de aici.
Pentru meritele sale în conducerea mănăstirii, la propunerea episcopului Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului şi Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la rangul de arhimandrit. Tot la propunerea episcopului Teofil Herineanu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la treapta de arhiereu, la 9 iunie 1973, fiind hirotonit ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului, la 9 septembrie 1973, şi primind supranumele de "Maramureşeanul".
După 1989 s-a reînfiinţat Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, iar ierarhul Justinian Chira a fost ales în fruntea acestei eparhii, fiind întronizat în biserica Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare (vechea Catedrală), în 11 noiembrie 1990.
În aceasta calitate a rectitorit Episcopia Maramuresului şi Sătmarului, a sfinţit sute de biserici, a rostit mii de cuvântări, multe dintre ele fiind înregistrate şi păstrate în audioteca Eparhiei. A pus piatra de temelie la peste 80 de biserici noi, s-au înfiinţat încă trei protopopiate noi: cel de Vişeu, de Chioar şi Oaş.
Ca arhiereu a hirotonit peste 300 de preoţi atât în calitate de episcop vicar la Cluj, cât şi ca eparhiot la Maramureş.
La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific, de către Preafericitul Părinte Daniel Ciobotea, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Catedrala Sf. Treime din Baia Mare.
În 7 iulie 2011, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, în Paraclisul Episcopal din Baia Mare, după săvârşirea slujbei de "Te Deum", Preasfinţitul Justinian Chira a primit ordinul "Steaua Romaniei în grad de cavaler", conferit de Preşedinţia României.
Cuvintele sale de învăţătură au apărut în diferite publicaţii bisericeşti şi laice, dintre care: "Viaţa Ilustrată", "Renaşterea", "Tribuna Ardealului", "Telegraful Român", "Mitropolia Ardealului", "Mitropolia Banatului", "Îndrumătorul bisericesc", din Sibiu, "Îndrumătorul pastoral", din Alba-Iulia.
El însuşi a editat "Îndrumătorul bisericesc", în Cluj Napoca (1978-1989), şi foaia eparhială "Graiul Bisericii Noastre", în Baia Mare. Sub semnătura sa au văzut lumina tiparului volumele "Darurile Bisericii" (Cluj Napoca, 1983) şi "Viaţa Maicii Domnului" (Cluj Napoca, 1986). Arhiepiscopul Justinian Chira a trecut la cele veşnice în 30 octombrie 2016, după 95 de ani de viață pământească. (surse: https://www.episcopiammsm.ro - site-ul official al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului; https://www.crestinortodox.ro) AGERPRES / (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.