Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Reuniunea miniştrilor educaţiei din Uniunea Europeană pe tema Covid-19, organizată de preşedinţia croată a Consiliului Uniunii Europene - 14 aprilie 2020

În contextul evoluţiilor generate de Covid-19, la data 14 aprilie 2020, Preşedinţia croată a Consiliului Uniunii Europene a organizat o videoconferinţă cu miniştrii educaţiei, pentru a facilita un schimb de experienţe şi strategii menite să asigure continuitatea procesului de învăţare, a incluziunii şi echităţii.

Au fost reprezentate toate statele membre ale Uniunii Europene, precum şi Comisia Europeană, Norvegia, Elveţia şi Islanda.

În intervenţiile lor, miniştrii educaţiei au subliniat că pandemia COVID-19 a afectat sistemele de educaţie şi formare la nivel mondial, schimbând modalităţile de învăţare, predare, comunicare şi colaborare. Toate acestea au un impact deosebit asupra elevilor, profesorilor şi familiilor, precum şi asupra comunităţii educaţionale în ansamblu său.

În această perioadă, majoritatea statelor membre ale UE au decis să închidă instituţiile de educaţie şi formare. Pentru a asigura însă continuitatea procesului educaţional, multe state membre şi-au concentrat eforturile pe învăţarea la distanţă, punând accent pe soluţiile digitale. Cu toate acestea, trecerea la educaţia online a creat diverse provocări.

Statele membre au întreprins măsurile necesare pentru a răspunde rapid şi a se adapta noii realităţi organizând săli de clasă virtuale, în care predarea lecţiilor se realizează prin intemrediul diverselor platforme online, distribuind materiale prin intermediul site-urilor web şi difuzând lecţii pe canale radio şi TV.

De asemenea, statele membre fac schimb de informaţii în mod periodic cu privire la provocările cu care se confruntă şi la care identifică practici inovatoare.

Aspectele cele mai presante subliniate de miniştrii educaţiei sunt legate de evaluare, în special examenele de absolvire şi de admitere în învăţământul superior.

Conferinţa video a oferit miniştrilor educaţiei o oportunitate de a face schimb de practici privind posibilităţile de învăţare la distanţă şi probleme conexe, cum ar fi organizarea învăţării şi predării virtuale, modernizarea sistemelor informatice existente, oferirea unui acces echitabil la şi păstrarea calităţii educaţiei şi formării, precum şi furnizarea diferite tipuri de sprijin adaptat elevilor, profesorilor şi familiilor.

Mai mult, miniştrii au făcut schimb de informaţii despre planurile existente la nivel naţional pentru finalizarea anului şcolar şi a anului universitar, despre evaluare, notare, examene, precum şi înscrierea la diferite niveluri de învăţământ. De asemenea, aceştia au abordat problema eliminării obstacolelor în calea mobilităţii de învăţare.

Blazenka Divjak, ministrul croat al ştiinţei şi educaţiei, a subliniat că pandemia generată de Covid-19 a afectat şi oportunităţile de mobilitate educaţională. Deoarece multe instituţii de învăţământ superior sunt închise, studenţii aflaţi în mobilitate ar putea avea dificultăţi în a-şi finaliza studiile şi a se întoarce în ţara de origine.

În acest context, ministrul croat a reiterat propunerea făcută de România pentru un efort comun la nivel european în vederea eliminării obstacolelor în calea mobilităţii educaţionale şi pentru identificarea de soluţii pentru cei care doresc să studieze într-un alt stat membru.

În final, miniştrii educaţiei au salutat sprijinul acordat de Comisia Europeană statelor membre, materializat prin de Iniţiativa pentru investiţii în răspunsul la coronavirus şi şi-au exprimat interesul pentru utilizarea surselor de finanţare disponibile în domeniul educaţiei şi formării ca răspuns la criza Covid-19.

Impactul Covid-19 asupra sistemelor de educaţie şi formare profesională din Uniunea Europeană,

Prezentare realizată de preşedinţia croată a Consiliului Uniunii Europene

14 aprilie 2020

Închiderea instituţiilor de învăţământ şi predarea-învăţarea online

- Şcolile sunt închise până la:

* mijlocul / sfârşitul lunii aprilie: EL, IT, IE, LT, ES, CY, PL ;

* mai: BG, LU, NL, AT, DK, FI, LV, RO, EE, FR;

* până la o notificare ulterioară: CZ, HR, HU, SK, SI, DE (datele variază între statele federale)

* PT şi MT până la sfârşitul anului şcolar;

* Şcolile şi unităţile de învăţământ preşcolar din SE sunt încă deschise

- Cursuri online pentru elevi / studenţi

* Învăţământ preuniversitar / şcoli - organizate de Minister

* Învăţământ universitar / instituţii de învăţământ superior - decizii autonome

- Sprijin psihologic (prin telefon sau e-mail) în plus faţă de existenţa unui psiholog şcolar - (11 state membre, inclusiv România)

- Nevoi educaţionale speciale - abordare individuală şi de la caz la caz

* "în totalitate online" - dispozitive / Internet pentru învăţare la distanţă pentru studenţi din medii defavorizate şi / sau fără echipament - (12 state membre)

* "online şi tipărit" - furnizarea opţională a materialelor tipărite dacă studenţii nu au echipament - (7 state membre)

Predarea la distanţă şi organizarea învăţării

- Abordări cu privire la furnizarea conţinuturilor :

- Centralizat sau mixt: (9 state membre) HR, CZ, EL, EE, FR, HU, LT, MT, PL

- Cel mai adesea descentralizat

- Platforme şi resurse educaţionale deschise: (23 state membre): AT, BG, HR, CZ, DK, EE, FI, FR, DE, EL, HU, IE, IT, LV, LT, LU, MT, PL, PT, RO, SK, SI, ES

- Servicii cloud: (9 state membre)

- Emisiuni TV : (16 state membre) AT, BE, BG, HR, CY, CZ, FR, EL, HU, LV, LT, PT, RO, SK, SI, ES

- Sprijinul editorilor şi ai companiilor EdTech: (7 state membre)

- Probleme: tehnologie, computere şi alte dispozitive, GDPR

Evaluări, examene de absolvire a şcolii (matura)

- Evaluări - se centrează pe evaluarea formativă; Ghiduri de evaluare online (e.g. HR, FI)

- Examene de maturitate Matura (învăţământ secundar superior) - nicio decizie nu a fost luată încă/ s-au amânat fără o dată exactă: (14 state membre)

- O dată stabilită a examenelor de absolvire - sfârşitul lui mai/iunie/iulie/august - (9 state membre)

- Se poate reduce numărul de examene; şcolile vor lua obligatoriu măsuri de precauţie pentru minimizarea riscului de infecţie

- Anulate (în întregime sau parţial) - (4 state membre)

- VET - majoritatea deciziilor care nu au fost încă luate; VET general - şcolile pot înlocui o notă de examen cu o notă de evaluare continuă

- Înscrierea la şcoală - amânată şi fără prezenţa personală a copilului

- Instituţiile de învăţământ superior (IIS)- decizie autonomă; Ministerul consultă IIS pentru a găsi soluţii; examenele sunt organizate online; IIS pot organiza examenele de admitere online şi studenţii se pot înscrie la facultate de la distanţă.

Asistenţă suplimentară aşteptată din partea Comisiei Europene

- Facilitarea schimburilor privind provocările şi măsurile luate în statele membre, inclusiv partajarea de instrumente şi materiale educaţionale digitale;

- Cercetări privind impactul COVID19 asupra educaţiei şi formării, cu accent pe măsurile întreprinse de statele membre în ceea ce priveşte învăţarea la distanţă; cum poate fi consolidată învăţarea la distanţă la nivel naţional şi la nivel european?

- Dezvoltarea unei platforme online cu diferite instrumente educaţionale, rezultate ale proiectelor, materiale educaţionale (traduceri asigurate);

- Fonduri pentru susţinerea învăţării la distanţă, modernizarea platformelor de învăţare online existente, asigurarea accesului la dispozitive digitale pentru elevii provenind din medii defavorizate/aparţinând grupurilor vulnerabile, finanţarea cursurilor online;

- Informarea periodică a Agenţiilor Naţionale şi a Autorităţilor Naţionale cu privire la flexibilitatea costurilor eligibile; dacă studenţii îşi pot menţine subvenţiile Erasmus + în totalitate; suportarea costurilor de repatriere a studenţilor pe baza cheltuielilor administrative ale instituţiilor de învăţământ superior;

- Reflectarea lecţiilor învăţate în Planul de acţiune pentru educaţia digitală, în Agenda actualizată a competenţelor şi în iniţiativele europene viitoare în domeniul educaţiei;

- Extinderea opţiunilor e-Twinning pentru proiecte naţionale.

Finanţarea cheltuielilor legate de coronavirus (fonduri UE, Program "Erasmus +")

- Apel la flexibilitate maximă - extinderea duratei proiectului şi a costurilor eligibile, condiţii flexibile şi reducerea procedurilor birocratice, flexibilitate în realocarea fondurilor, flexibilitate privind obiectivele planificate şi indicatorii de performanţă, etc. - din partea unui număr de 16 state membre;

- Priorităţi de finanţare focusate pe asigurarea educaţiei la distanţă (modernizarea infrastructurii IT, furnizarea de echipamente digitale şi servicii de internet (în special pentru cei care provin din medii defavorizate), formarea profesorilor, materiale educaţionale digitale (inclusiv instrumente şi practici de evaluare), cursuri online, traducerea materialelor disponibile online, din diferite ţări etc. - din partea unui număr de 17 state membre.

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.