

COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului
Contraofensiva din Ardeni a fost un eşec pentru armata germană, nevoită să se retragă (25 ianuarie 1945) ceea ce a oferit un imbold semnificativ forţelor aliate, pentru ca în martie 1945 să treacă Rinul şi să avanseze înspre capitala administrativă a Germaniei naziste, potrivit atlantic.com. Dinspre est, forţele sovietice intraseră în finalul lunii martie în Austria, pentru ca la 13 aprilie capitala Viena să fie eliberată şi avansau în teritoriul german.
La 11 aprilie 1945, Divizia 4 Blindată a armatei SUA a intrat în lagărul de concentrare de la Buchenwald, primul de pe teritoriul german care a fost eliberat, conform www.buchenwald.de.
Primul lagăr eliberat de forţele aliate a fost cel de la Majdanek, estul Poloniei, în 22 iulie 1944, potrivit ushmm.org.
Peste 250.000 de prizonieri au fost închişi în lagărul nazist de la Buchenwald de-a lungul celor opt ani (1937-1945), iar circa 56.000 au murit, conform thelocal.de, dw.com şi bbc.com.
Asaltul forţelor americane începuse la 4 aprilie 1945, când Divizia 89 Infanterie a cucerit Ohrdruf, un lagăr secundar care aparţinea de Buchenwald. A fost prima zonă de concentrare eliberată de forţele americane.
La 6 aprilie 1945, comandantul nazist al lagărului Buchenwald a ordonat evacuarea zonei principale a lagărului. Prizonierii au fost deportaţi către alte lagăre, cu trenul sau prin marş forţat, fiind unul dintre cunoscutele ''marşuri ale morţii'' care au fost realizate pe teritoriul Germaniei naziste şi care au dus la pierderea de mii de vieţi omeneşti, conform www.buchenwald.de.
De la 1 ianuarie 1945 şi până la data eliberării, circa 15.000 de persoane au murit în lagărul de concentrare de la Buchenwald, potrivit www.buchenwald.de.
Forţele americane au găsit în lagăr 21.000 de prizonieri, conform https://fcit.usf.edu.
Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa Dwight Eisenhower a vizitat la 12 aprilie 1945 lagărul de concentrare de la Buchenwald, ''un infern al ororilor naziste'' pe care l-a catalogat drept ''condiţii de o atrocitate de nedescris'', potrivit www.timesofisrael.com.
Avansul forţelor aliate a continuat pe teritoriul Germaniei naziste. În apropiere de Winsen şi Walle s-au dus lupte grele, forţele britanice şi canadiene nereuşind să elibereze la 14 aprilie 1945 lagărul de la Bergen-Belsen, nordul Germaniei. Succesul a fost obţinut în după amiaza zilei de 15 aprilie 1945, forţele Diviziei 11 blindate britanice intrând în Bergen-Belsen, potrivit www.iwm.org.uk. Lagărul a fost construit în 1940, fiind destinat prizonierilor belgieni şi francezi, şi a fost extins, ulterior, în primăvara lui 1941. După atacul Germaniei naziste asupra Uniunii Sovietice, peste 21.000 de prizonieri sovietici au fost aduşi la Bergen-Belsen.
În acest lagăr de concentrare şi-au pierdut viaţa 52.000 de oameni, aduşi din toată Europa, indică https://bergen-belsen.stiftung-ng.de.
La data eliberării, forţele aliate au găsit numeroase corpuri umane neînsufleţite care nu fuseseră îngropate. Totodată, comandanţii britanici au amenajat un spital de urgenţă în apropierea fostelor cazărmi ale armatei germane şi au încercat în acest fel să salveze dintre supravieţuitori, însă mulţi se aflau în stare foarte gravă şi a fost prea târziu.
În noiembrie 1952 a fost amenajat Memorialul Bergen-Belsen, gestionat de autorităţile landului Saxonia Inferioară, potrivit bergen-belsen.stiftung-ng.de. În aprilie 1966 a fost deschisă Clădirea Documentară cu o expoziţie dedicată istoriei lagărului de concentrare de la Bergen-Belsen, iar în octombrie 2007 a fost deschis un nou Centru de Documentare dedicat Memorialului.
La 30 aprilie 1945 a fost eliberat lagărul de la Ravensbruck, aflat la 90 de km de Berlin, de forţele sovietice. Construit în 1939, iniţial ca un amplasament cu 25 de clădiri, a fost cel mai mare lagăr în care au fost închise femei, circa 150.000 din 30 de naţiuni, indică www.ravensbrueck-sbg.de, dw.de şi www.newyorker.com. În aprilie 1941 a fost adăugată şi o zonă destinată prizonierilor bărbaţi, potrivit www.ravensbrueck-sbg.de. Ororile săvârşite aici de nazişti au dus la moartea a 30.000 de persoane.
Fiind avertizaţi de apropierea forţelor sovietice, administraţia nazistă a părăsit lagărul şi a trimis în marş forţat douăzeci de mii de persoane, potrivit www.ravensbrueck-sbg.de. La momentul eliberării circa 2.000 de prizonieri au fost găsiţi în lagăr de forţele sovietice.
În urma eliberării, au fost amenajate în jurul lagărului trei cimitire, iar de la începutul anilor '50 numele celor care au fost ucişi au fost gravate pe Zidul Naţiunilor, monument ridicat în memoria acestora, conform www.ravensbrueck-sbg.de.
Prima ceremonie de comemorare a fost organizată la Ravensbruck în septembrie 1948, pentru ca ulterior să fie organizate anual astfel de evenimente. La 12 septembrie 1959 a fost amenajat Memorialul Naţional Ravensbruck. Începând din aprilie 2013, o zonă de 900 de metri pătraţi a fost dedicată expoziţiei 'The Ravensbrück Women's Concentration Camp: History and Commemoration', indică www.ravensbrueck-sbg.de. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa foto: bergen-belsen.stiftung-ng.de
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.