COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Compozitor, orchestrator, profesor de muzică, instrumentist, Virgil Popescu s-a născut la 26 februarie 1955, la Craiova.

A absolvit, în 1974, Liceul de muzică şi arte plastice din Craiova şi, în 1981, Conservatorul de muzică "George Enescu" din Iaşi - secţiile pedagogie-muzicologie-compoziţie, şi instrument principal - vioara, potrivit www.virgil-popescu.ro.

În 1979, încă student, debutează în muzica uşoară, cu melodia "Cântec de iarnă", se arată în volumul "Meridianele cântecului", semnat de Daniela Caraman Fotea (Editura Muzicală, 1989).

Din 1980 desfăşoară o intensă activitate în domeniul muzicii pop şi de jazz, colaborând cu interpreţi importanţi de gen din România: Angela Similea, Aura Urziceanu, Oana Sârbu, Luminiţa Anghel, Monica Anghel, Silvia Dumitrescu, Manuela Fedorca, Andra şi mulţi alţii.

Pentru scurte perioade de timp colaborează cu Teatrul Naţional din Iaşi (1981), unde scrie muzica spectacolului "Cum vă place?" de W. Shakespeare, apoi, între 1984 şi 1990, lucrează la Teatrul de revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti (ca instrumentist, orchestrator şi dirijor secund).

Între 1985-1987, colaborează cu formaţia de muzică experimentală "Hyperion", condusă de compozitorul Iancu Dumitrescu; din 1985, colaborează cu Puiu Pascu, participând alături de renumitul pianist de jazz la mai multe festivaluri de jazz (Sibiu, Iaşi, Satu-Mare, Braşov, Constanţa, Bucureşti, Costineşti, Chişinău); din 1996 este conducătorul muzical al formaţiei "Zan", formaţia de acompaniament a lui Nicu Alifantis; din 2015 activează, ca basist, în band-ul de acompaniament al lui A.G. Weinberger, cu care participă la mai multe festivaluri de jazz-blues.

A compus peste 100 de cântece pentru copii, inclusiv pentru emisiunea "Abracadabra", difuzată de postul ProTv între anii 1996-2000.

Alături de propriul grup, a asigurat compartimentul muzical al emisiunii "Chestiunea zilei", realizată de Florin Călinescu la postul ProTv (1999-2001), dar şi al emisiunilor "Seara bună" şi "Garantat 100%", realizate de Cătălin Ştefănescu la TVR1 (2003-2009), se arată pe site-ul citat.

În 2002, a scris muzica spectacolului "Visul unei nopţi de vară" al lui W. Shakespeare, pentru o şcoală de balet din Shweinfurt, Germania, lucrarea fiind premiată de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania (UCMR) cu "Premiul anului 2002".

A compus, de asemenea, muzica filmelor: "Flăcăul cu o singură bretea" (regia Iulian Mihu, 1991); "Vinovatul" (regia Alexa Visarion, 1991); "Această lehamite" (regia Mircea Daneliuc, 1994); "Femeia în roşu" (regia Mircea Veroiu, 1997).

Din discografia sa, amintim: "Te iubeam" (1992, solistă Oana Sîrbu); "Virgil Popescu şi invitaţii săi" (1995); "Îmi doresc să fiu cu tine" (1997, Manuela Fedorca); "Vine Moş Crăciun" (1999); "Lumea basmelor" (2000, Oana Sîrbu); "Te-aşteptăm să vii, Moş Crăciun" (2006, Oana Sîrbu); "Un altfel de portret" (2010, Oana Sîrbu); "Îl aşteptăm pe Moş Crăciun" (2016, Silvia Dumitrescu); "De Crăciun voi fi acasă" (2016, Oana Sîrbu); "A fost odată" (2018, Corul Meloritm).

A făcut şi face parte din juriile mai multor festivaluri şi concursuri de muzică uşoară pentru copii. Încă din 1998, activează ca profesor de muzică în cadrul mai multor grădiniţe din Capitală.

Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România din 1986. AGERPRES/(Documentare - Doina Lecea; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Adrian Dădârlat)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.