COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 10 – 29 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 23 – 30 mai, ora 21 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 30 mai, ora 10 – 30 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului COD GALBEN: 29-05-2025 ora 19 Intre 19:40 si 20:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...20 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului in Județul Ialomiţa, Județul Călăraşi; COD GALBEN: 29-05-2025 ora 18 Intre 18:40 si 21:00 se va semnala Local, intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...60 km/h. in Zona joasă a județului Mehedinţi , respectiv zona localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

România a încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 4,6% din PIB, peste estimarea autorităţilor din luna noiembrie, când s-a efectuat cea de-a doua rectificare de buget, a anunţat marţi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Un nivel mai mare al deficitului bugetar a fost consemnat doar în anul de criză 2010, când bugetul s-a închis cu un un sold negativ de 6,5% din PIB. În 2018, deficitul bugetar a fost 2,88% din PIB.

"Anul trecut s-a terminat cu un deficit bugetar de 4,6%, puţin peste ceea ce estimam la rectificarea din noiembrie", a declarat Cîţu într-o conferinţă la sediul Ministerului Finanţelor.

 


Potrivit oficialului MFP, deficitul în creştere cu 0,2 puncte procentuale din PIB faţă de ţinta stabilită prin ultima rectificare bugetară de 4,4% din PIB, a fost generat de încasări mai mici cu 1,3 miliarde de lei din dividende suplimentare de la companiile naţionale, plata a 0,91 miliarde de lei pentru stingerea obligaţiilor financiare rezultate din hotărârea arbitrală nr ARB/05/20 respectiv plata unor despăgubiri către Viorel şi Ioan Micula şi cheltuieli suplimentare de capital şi de funcţionare la unităţile administrativ-teritoriale de 1,3 miliarde de lei în luna decembrie.

El a menţionat că sunt unele companii la care dividende apar pe hârtie, dar când se încearcă o colectare a lor apar ca fiind altceva. Ulterior ministrul a menţionat compania Hidroelectrica. Florin Cîţu a arătat, în context, că trebuie efectuat un control la toate companiile de stat.

"Prin Parlament, legea a trecut cu venituri de 33,5% din PIB şi cheltuieli de 36,3%. La final, execuţia bugetară a fost în linie cu ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în România cu veniturile, 30,9% din PIB, deci nu a fost nicio surpriză acolo, dar s-au păstrat cheltuielile. Deci ceea ce vă spuneam şi v-am spus din primul moment de când am preluat acest mandat, că veniturile au fost supraestimate în buget în 2019 tocmai pentru a diminua artificial deficitul bugetar la începutul anului. De la începutul anului se ştia, şi am şi prezentat documente interne care arătau că deficitul bugetar o să fie în jur de 4%, peste 4% în timpul acestui an", a afirmat Florin Cîţu.

Conform ministrului Finanţelor, iniţial au fost estimate venituri fiscale mai mari, dar au apărut probleme pe fonduri UE şi pe venituri fiscale. Pe partea de cheltuieli, s-au înregistrat creşteri la cele de personal, asistenţă socială, bunuri şi servicii, dar au scăzut cele de investiţii.

"În timpul anului au fost luaţi banii de la investiţii. La buget nu s-au făcut economii. S-au dus către cheltuieli cu salarii şi asistenţă socială", a declarat Florin Cîţu.

El a menţionat că bugetul pe anul acesta este construit pe un model conservator care ţine cont de structura economiei.

"V-am arătat că în timpul anului banii au fost luaţi de la investiţii şi duşi către cheltuielile de salarii şi asistenţă socială. În noiembrie am inversat acest trend. În noiembrie am plătit facturile şi am cheltuit banii pentru investiţii şi vedeţi clar că în noiembrie s-au cheltuit banii pentru investiţii, 6,4 miliarde de lei şi 10,4 miliarde de lei (în decembrie n.r.)", a spus Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a menţionat că nu se poate cere conformare voluntară atâta timp cât instituţia nu plăteşte facturile.AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, imagine: Catalin Soci, redactare video: Sergiu Olteanu, montaj: Andrei Cârlan, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.