COD GALBEN: 21-05-2025 Intre 07:55 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Covasna, Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților, Județul Harghita; COD GALBEN: 21-05-2025 Intre 05:45 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Maramureş, Județul Cluj, Județul Satu Mare;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

CUM "DISPAR" 5 HECTARE DE TEREN DIN BUCUREŞTI SUB UN MUNTE DE GUNOAIE

Dan Tudorache: "Este un atentat la sănătatea bucureştenilor"

Firma Iridex depozitează abuziv deşeuri pe o suprafaţă de 53.000 mp (adică peste 5 ha), teren aparţinând domeniului public pentru care nu are acte. Acest fapt extrem de grav rezultă dintr-o expertiză topometrică realizată, la solicitarea Primăriei Sectorului 1, de către un expert autorizat.

Primăria Sectorului 1 se află de doi ani în proces cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti pentru anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu pentru Groapa de gunoi IRIDEX (Dosar nr. 15248/3/2018). În ciuda faptului că avocaţii Agenţiei şi cei ai IRIDEX s-au opus oricăror expertize solicitate de către Primăria Sectorului 1, instanţa a aprobat, printre altele, şi expertiza topometrică pentru stabilirea suprafeţei şi volumului gropii de gunoi IRIDEX-Chiajna.

Primăria Sectorului 1 cunoştea că IRIDEX depozitează deşeuri pe o suprafaţă de 16.5ha, teren concesionat de la Chiajna şi pe încă aproape 10 ha teren, proprietatea sa privată, deşi depozitarea deşeurilor pe un teren privat încalcă legislaţia în vigoare, respectiv art. 9, alin. 3 din HG nr. 349/2005. Tocmai din acest motiv, administraţia locală a solicitat în instanţă anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu obţinută de IRIDEX.

"Rezultatele expertizei depăşesc cele mai negre scenarii: pe lângă suprafeţele deja cunoscute (16,5 ha domeniu public şi 10 ha teren privat), firma IRIDEX depozitează ilegal deşeuri pe alte 5 ha de teren care aparţin statului. Calitatea aerului din Bucureşti nu se îmbunătăţeşte numai prin publicarea unor simple rapoarte sau prin declaraţii de presă pompoase, ci prin măsuri concrete de stopare a acţiunilor ilegale ale celor care ne otrăvesc de ani buni aerul pe care-l respirăm. Sper ca actuala conducere a Ministerului Mediului să reacţioneze la acest atentat la sănătatea bucureştenilor şi să ia urgent măsurile care se impun", a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Menţionăm faptul că expertul parte IRIDEX, referindu-se la suprafaţa de 5 ha, a susţinut că este vorba despre o eroare materială. Ne întrebăm, în mod legitim, cum poate ocupa cineva, persoană fizică sau juridică, o suprafaţă imensă de teren aparţinând statului, fără să observe nimeni, în condiţiile în care, atunci când s-au concesionat cele 16,5 ha, acestea au fost predate cu Proces-Verbal de predare-primire între Chiajna şi IRIDEX.

Putea să fie vorba despre o eroare materială dacă ar fi fost doar o cifră scrisă greşit pe o hârtie, fără a produce consecinţe, cum a fost cazul Autorizaţiei Integrate de Mediu nr. 15, emisă tot de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti pentru acelaşi operator IRIDEX, în care volumul depozitului menţionat a fost majorat cu 1.500.000 mc (de la 4.500.000 mc la 6.000.000 mc) dintr-o "regretabilă eroare", corectată ulterior, în 2017, la insistenţele Primăriei Sectorului 1.

Dar, dacă vorbim de 53.000mp pentru ocuparea cărora nu s-a plătit redevenţa către statul român timp de 20 de ani, acest lucru nu se poate numi în niciun caz eroare materială.

"În afară de prejudicierea bugetului de stat, ar putea exista consecinţe ale căror gravitate nici măcar nu le putem anticipa, legate de mediu şi de afectarea sănătăţii cetăţenilor din Bucureşti şi din Ilfov. Neexistând o Autorizaţie de Construire şi pentru suprafaţa acoperită abuziv, nu ştim dacă înainte de a se depozita deşeuri pe aceste zeci de mii de metri pătraţi s-au respectat normele pentru protecţia mediului, cum ar fi: izolarea terenului pentru a evita poluarea solului şi a pânzei freatice, drenajul levigatului etc", a mai precizat primarul Dan Tudorache.

Expertiza menţionată mai sus a fost trimisă în cursul zilei de ieri, 09 ianuarie 2020, Ministerului Mediului unde a fost înregistrată cu nr. 67724/09.01.2020.

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.