COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate
Marja de profit în industria de stomatologie este de 20%, dar mulţi medici sunt plătiţi din dividende, a declarat luni Ionuţ Leahu, fondator şi CEO Clinicile Dentare Dr Leahu, la evenimentul de listare pe BVB a obligaţiunilor emise de Implant Expert DSO.
"Eu mă uit tot timpul pe cifrele la nivelul întregii industrii şi când te uiţi la ce raportează vezi că lucrurile stau bine. Cel puţin este o marjă de profit de 20% la nivelul întregii industrii. Din punct de vedere a ceea ce se raportează, da (industria este profitabilă -n.r), dar sunt foarte mulţi medici care se plătesc din dividende şi neavând costul cu medicul de aceea raportezi profit", a declarat Ionuţ Leahu.
El a menţionat că dacă s-ar plăti şi pe ei atunci nu ar mai raporta profit. Situaţia este similară la nivel internaţional, a afirmat Ionuţ Leahu şi a oferit exemplul medicilor din Anglia cu care a vorbit. Iar situaţia poate fi şi mai complicată.
"Dacă vine statul şi zice: ia să mă uit eu în industria serviciilor stomatologice. Ia să trimit eu controale ANAF. S-ar putea ca 70% din clinicile stomatologice care să trebuiască să se închidă", a declarat Ionuţ Leahu.
El a spus că antreprenorii din domeniu nu au o educaţie financiară bună şi din acest motiv nu au o situaţie clară.
"Sunt foarte puţini antreprenori în domeniu care să-şi facă un P&L (cont de profit şi pierdere - n.r.). Eu aş apune că P&L îşi fac poate 5% din industrie. Nu-şi calculează profitabilitatea şi doar rostogolesc o datorie fără să-şi dea seama. Adică ce fac? Plătesc furnizorul, nu plătesc tehnicianul. Plătesc tehnicianul, nu mă plătesc pe mine. Mă plătesc pe mine, nu plătesc asistenta. Se întâmplă pentru că, în primul rând, noi ca stomatologi nu suntem educaţi în zona financiară. Suntem foarte speriaţi de credite bancare, ca să nu mai spunem de bursă, suntem terorizaţi de conceptul acesta, aversiunea către risc şi pe urmă este teama să nu pierd pacientul. Şi atunci ca să nu plece în altă parte prefer să-i fac mai ieftin, dar eu nu ştiu dacă îmi permit să-l tratez la banii aceia", a explicat Ionuţ Leahu.
El a spus că este foarte important să faci profit în medicină pentru că în felul acesta îţi permiţi să mergi mai departe şi în felul acesta ajuţi şi pacientul.
"Există o presiune pe preţ fantastică, dar care este direcţia complet greşită. Să faci business în România, costurile cresc de la o lună la alta, nu de la un an la altul şi riscul cel mai mare este ca aceste cabinete care merg cu preţuri foarte mici să nu-şi mai permită să plătească ceva. Şi de cele mai multe ori nu-şi mai permit să plătească taxele la stat sau încep să aibă probleme financiare şi încep să se gândească la bani când vine pacientul. Şi sunt forţaţi să se uite la pacient şi să zică: cum fac să-l ţin la mine în cabinet şi să-i fac eu toată gura. Adică în momentul în care tu nu ai bani să-ţi plăteşti lumina acasă le tine, te mai gândeşti la sănătatea pacientului?", a declarat Ionuţ Leahu.
El a afirmat că, în cazul în care un grup internaţional intră pe piaţa din România, face o investiţie de 100 de milioane de euro şi practică preţuri de dumping, în doi ani nu mai rămâne niciun antreprenor mic pentru că piaţa pe stomatologie este extrem de fragilă, iar până să ajungă autoritatea de concurenţă să spună că este tactică anticoncurenţială, deja nu mai a rămas nimeni în picioare.
Ionuţ Leahu a spus că vrea listeze compania pe Bursă şi pentru acesta are nevoie de un EBITDA care să treacă de 10 milioane de euro, iar acesta s-ar putea întâmpla în 2026, conform planului de business.
În acest moment compania are 12 clinici şi 86 de scaune cu care poate trata 4.000 de pacienţi unici pe lună. Planul doctorului este să devină o companie globală pe servicii stomatologice cu prezenţă "pe toate continentele cu excepţia Antarcticii". AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.