COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ortodoxe
Sf. Sfinţiţi Mc. Clement, episcopul Romei, şi Petru, episcopul Alexandriei
Duminica a 30-a după Rusalii

Greco-catolice
Duminica 30 dR. Sf. papă m. Clement; Sf. Petru al Alexandriei

Romano-catolice
Cristos, Regele Universului
Ss. Martiri din Vietnam


Sfinţii Sfinţiţi Mucenici Clement, episcopul Romei, şi Petru, episcopul Alexandriei, sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 24 noiembrie.

Sfântul Sfinţit Mucenic Clement, episcopul Romei, s-a născut în Roma, părinţii săi, Faust şi Matilda, fiind nobili.

A fost ucenicul Sfântului Apostol Petru şi episcop al Romei şi a suferit în timpul prigoanei lui Traian (98-117), fiind surghiunit în Cherson (Crimeea de astăzi). Acolo a fost aruncat în mare, fiindu-i legată de gât o ancoră de corabie.

Privind la martiriul său, mulţimea de credincioşi a început să se roage pentru a li se arăta lor cinstitul trup al mucenicului. Rugându-se aceştia, s-a depărtat marea mult de ţărm, iar poporul mergând pe uscat a aflat o casă de marmură în chipul bisericii. Acolo zăcea trupul Sfântului şi ancora cu care fusese înecat era aproape de dânsul.

Creştinii au voit atunci să ia de acolo cinstitul şi sfântul trup al mucenicului, dar s-a făcut descoperire ucenicilor săi, care au fost mai apropiaţi, să lase acolo trupul Sfântului; căci în tot anul la pomenirea lui, tot aşa se va depărta marea şapte zile, făcând cale pentru cei ce vor vrea să vină la închinăciune.

Mulţi ani de atunci s-a făcut acea minune şi multe şi nespuse minuni se săvârşeau prin rugăciunile Sfântului. Atunci când apele nu s-au mai retras, moaştele Sfântului Clement s-au arătat pe apă, fiind luate de către credincioşi şi duse în cetate.

Astăzi este pomenit şi Sfântul Sfinţit Mucenic Petru, episcopul Alexandriei. Acesta a păstorit în timpul persecuţiei împotriva creştinilor ordonate de Diocleţian. Fiind izgonit din scaun, a mers în Fenicia şi Palestina, întărind pe creştini prin scrisori şi rugăciune.

A pătimit moarte martirică, prin tăierea capului, la porunca împăratului Maximin (305-313), pentru că a reuşit să aducă pe mulţi păgâni la creştinism. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES /(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Doina Lecea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.