Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Istoricul Marius Turda a pledat joi seara pentru cunoaşterea istoriei romilor, accentuând că majoritatea copiilor români află de Holocaust la şcoală, şi nu în familie, asemenea copiilor romi sau evrei, ai căror bunici au pătimit în lagărele de exterminare.

"Dacă eşti copil rom sau copil evreu ştii din familie că s-a întâmplat Holocaustul, nu ai nevoie să mergi la scoală, nu ai nevoie să citeşti manuale, nu ai nevoie să te uiţi la televizor pentru a afla de Holocaust. Este o tradiţie orală transmisă de la bunici, dacă au supravieţuit Holocaustului, la părinţi şi la tineri. Dacă eşti copil român nu ştii acest lucru, trebuie să mergi la şcoală ca să înveţi de Holocaust, trebuie să ai profesori care să îţi explice că s-a întâmplat acest lucru destul de ciudat în istoria România, în 1940-1942, deportări şi aşa mai departe. De ce nu există o istorie a Holocaustului pe înţelesul tuturor?", a spus Marius Turda la conferinţa "Despre rasă şi rasismul faţă de romi în perioada interbelică", desfăşurată la sediul Institutului Cultural Român şi organizată de Centrul Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher, în parteneriat cu Asociaţia Partida Romilor "Pro-Europa".

Turda a evidenţiat că istoria romilor este marcată "de perioada sclaviei care a durat 300 de ani, după unii, sau 500 de ani, după alţii, şi de deportarea şi uciderea în masă în Transnistria".

Sociologul Gelu Duminică a afirmat că romii au fost pentru români, în perioada interbelică, o "minoritate balast" de care voiau să scape.

"România a fost al doilea stat ca duritate, după Germania nazistă (...) şi nu întâmplător primele progromuri, înainte de Germania nazistă, le-a făcut România. Rasismul antirom din spaţiul românesc din perioada interbelică este de sorginte germană sau a fost creaţia poporului român? Din punctul meu de vedere, a fost influenţat de politica germană, dar nu a fost o creaţie germană", a spus Duminică.

Istoricul Marius Turda, profesor la Facultatea de Ştiinţe Umane şi Ştiinţe Sociale a Universităţii Oxford Brookes, este prezent în România pentru a-şi lansa, vineri, volumul "Istorie şi rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump". AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: (c) Centrul National de Cultura a Romilor-Romano Kher/Facebook.com

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.